BEJTULLAH DESTANI SHQIPTARI I ARKIVAVE BRITANIKE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I lindur me 1960 në fshatin Blaç, studioi shkencat politike në Beograd, prej viti 1991 jeton në Londër dhe padyshim e ka fituar epitetin e Shqiptarit të arkivave të Londrës.Themelues i Qendrës për Studime Shqiptare të themeluar në shtator të vitit 1997 në Oxford, Tash sekretar në Ambasadën e Republikës së Kosovës në Angli.
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 

KLIKONI MBI FOTO

 

 

....

 

 

 Kontakti me historianin dhe diplomatin Bejtullah Destani:

The Centre for Albanian Studies, 39 Donne Place, London, SW3 2NH

Tel: ++44(0)7969 612360, bejto.destani@googlemail.com

*    *   * 

DEBATI:  "HISTORIA E KOSOVËS NGA ANTIKITETI - DERI ME SOT"

Publikime të studiuesit tonë të shquar Bejtullah Destani

12 3 4 

 

 

 ZBULIM HISTORIK

 

 ZBULOHET VULA E LIDHJES SHQIPTARE TË PRIZRENIT

 

 

     Londër, 27 shkurt 2010

     Zbulohet në arkivat britanike një dokument i rëndësishëm për historinë e Shqipërisë, i cili tregon vulën e parë të përdorur nga Lidhja e Shqiptare e Prizrenit.

Vula e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

_______________________________________________________________________________________

     Dokumenti me referencë FO-195/1382 që mban datën 2 Maj 1881, është gjetur disa ditë më parë nga studjuesi ynë i shquar Bejtullah Destani, në arkivën qëndrore të Londrës.

     I shkruajtur në osmanisht nga Lidhja e Prizrenit dokumenti i adresohet, ambasadorit britanik në Stamboll, i cili më pas ja ka kaluar këtë letër ministrit të Jashtëm.

     Nëpërmjet kësaj letre Lidhja e Prizrenit i kërkon ambasadorit britanik në Stamboll të mbështes duke ndërhyrë, në qeverinë Otomane për njohjen e katër vilajeteve me emrin Arnautlik.

     “I nderuar zoti  ministër.

     E dërgoj këtë letër në vëmendjen tuaj pasi më duket shumë interesante” thotë ambasadori George Goschen në letrën e tij shoqëruese dërguar ministrit të Jashtëm Earl Granville.

     Studjuesi Bejtullah Destani e ka komentuar gjetjen e këtij dokumenti si me një rëndësi të madhe historike pasi për herë të parë nëpërmjet tij, shihet vula e parë e përdorur nga Lidhja e Prizrenit.

     Sipas tij kjo vulë nuk është përmendur apo botuar më parë.

     I pyetur si mundi ta zbulojë këtë dokumentë, Destani tha: “Gjetja ndodhi tejet rastësisht në momentin kur po shikoja një dosje që kishte të bënte me Vaso Pashën”.

KLIKONI MBI FOTO

 

 ( Pergatiti moderatori i www.pashtriku.org )

 

Datenschutzerklärung
powered by Beepworld