Instituti për Hulumtime dhe Analiza të Politikave Ekonomike (INEPRA)

 

 

KOMPLOTET E GJARPËRINJVE KUNDËR KOSOVËS!

 

( Punim Hulumtues për Diskutimin e Politikave Nr. ESP032/11, Prishtinë, mes prilli 2011. )

 

 

Shkruan: Isa Mulaj

 

 

Përmbledhje

 

     Gjarpri! Është ky një paralajmërim i befasishëm që ua ngjallë frikën në palcë kur shëtisni nëpër pyje, punoni në fusha dhe ndërtimtari, ose në vende tjera ku mund t’i hasni gjarpërinjtë. Asnjë befasi nuk ua rrënqeth trupin, mendjen dhe nxitë reflekse të shpejta të frikës, se momenti kur e keni dorën ose jeni afër gjarprit që nuk e keni vërejtur. Arsyeja kryesore është se kafshimi eventual i gjarprit helmues mund t’u kushtoj me jetë. Pas 2 sekondave u hiqet ajo frikë e tmerrshme, dhe gjarprit mund t’ia shtypni kokën. Gjatë historisë, gjarprit i janë dhënë karaktere të shumta mitologjike nga shumë popuj që nga kohërat e lashta e deri më sot. Gjatë luftës në Kosovë 1998-99, njëri prej komandantëve të UÇK’së (Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës), Hashim Thaçi, e mbante nofkën “gjarpri”. Nuk ka pasur aq shumë mistere të këtij “gjarpri” për Kosovën gjatë luftës sa dolën kundër saj në kohë paqeje deri në ditët e sotme dhe në të ardhmen. Duke e ditur pakënaqësinë e përgjithshme në Kosovë dhe planet e gjarprit, e ashtuquajtura “shoqëri civile”, një grup parapolitik me në krye Luan Shllakun që paraqitet si gjarpër më i mistershëm se Hashim Thaçi, doli me një plan për rrëzimin e Qeverisë. Qëllimi i këtij punimi hulumtues është të bëjë një vështrim kritik rreth komploteve të dy llojeve të gjarpërinjve - atij të “shoqërisë civile” ose Luan Shllakut kundër gjarprit të ish’UÇK’së ose Hashim Thaçit, dhe komplotin e të dyve veç e veç kundër Kosovës. Fillimisht, ka qenë e nevojshme të ofrohen disa të dhëna rreth gjarprit si zvarranik nga disa këndvështrime si bazë teorike, e pastaj të kalojmë në komplotet e njerëzve “gjarpër”.

 

Hashim Thaci dhe Luan Shllaku

 

 

1. Karakteri historik, mitologjik dhe simbolik i gjarprit

 

     Gjarpri është njëri prej gjallesave më të vjetra në tokë dhe një simbol shumë i përhapur tek kulturat e ndryshme. Në Egjiptin e Lashtë dhe Lindjen e Mesme, gjarprit në njërën anë i bëheshin lutje sikur njërit prej zotëve, kurse në anën tjetër shfrytëzohej për qëllime tinëzare, vrasje, komplote dhe rituale të këqija. Në Indi, gjarpërinjve u bëhen lutje sikur Zotit edhe në ditët e sotme, dhe ata shikohen si simbol i plleshmërisë. Shpesh herë në ëndërr shohim gjarprin. Në interpretimin bashkëkohor, gjarpri në ëndërr simbolizon joshjen seksuale të rrezikshme dhe të ndaluar. Nëse e keni parë ëndërr në shtrat, atëherë është shenjë e agresionit seksual. Në një kuptim tjetër, gjarpri simbolizon personin afër jush i cili është i pashpirt, i pamëshirshëm, dhe të cilit nuk mund t’i besohet.

     Gjatë historisë, popujt dhe kulturat e ndryshme kanë përdorur, vizatuar dhe skalitur gjarprin në shumë objekte dhe punë. Gjarpri është njëra ndër 12 shenjat e horoskopit kinez që përfshinë të lindurit ndërmjet datave 5 maj dhe 5 qershor sipas kalendarit perëndimor. Mistifikimi i mëtutjeshëm i gjarprit në mitologji është bërë në formë të dragoit, gjarpër i përmasave të mëdha dhe që fluturon, edhe ky një shenjë e horoskopit kinez për ata që kanë lindur ndërmjet datave 5 prill dhe 4 maj. Në këtë shenjë ka lindur edhe Hashim Thaçi (24 Prill 1968), ndonëse dragoi i është dukur si gjarpër me përmasa më të mëdha, prandaj vendosi të quaj veten gjarpër.

     Në Indi dhe disa vende tjera, zbavitja e gjarprit me dajre (snake charming) përgjatë rrugëve është një shfaqje e përditshme. Aktori bart me vete gjarprin, zakonisht të llojit kobra (naja naja), në një krojshe ose çantë, ulet diku këmbëkryq, nxjerrë gjarprin dhe e vë përballë tij, dhe fillon ta zbavitë me një lloj fyelli ose instrumenti të ngjashëm. Kobra qëndron në bisht dhe pjesën e prapme të shtrirë, ndërsa gjysmën e trupit dhe kokën e mban përpjetë në drejtim të fyellit. Gjarpinjtë nuk kanë veshë të jashtëm, por kanë të brendshëm dhe shqisat e të dëgjuarit nuk i kanë të zhvilluara. Ata reagojnë ndaj lëvizjeve të fyellit, e jo të zërit të tij. Nga kjo karakteristikë fizike gjarpri duket si i padëgjueshëm.

     Shqisat e të pamurit tek gjarpërinjtë ndryshojnë shumë nga ata që janë në gjendje ta dallojnë vetëm terrin dhe dritën, deri tek ata me shikim më të mprehtë, por në përgjithësi nuk kanë shikim adekuat për t’i përcjellë lëvizjet. Ata më tepër shfrytëzojnë erën në gjurmimin dhe ndjekjen e gjahut. Kanë nofulla shumë elastike dhe janë në gjendje të kapërdijnë viktimën ose ushqimin disa herë më të madhe se koka e tyre. Varësisht prej llojeve, disa shumohen me anë të vezëve, e disa tjerë pjellin këlyshë.

     Gjarpri është njëri prej simboleve më të vjetra. Për të tregohen ngjarje nga më të ndryshmet (më gjerësisht për këtë në nëntitujt vijues). Shumica e atyre simboleve, që vazhdojnë dhe të përdoren edhe sot, ndoshta janë për shkak të karakteristikave biologjike të gjarprit. Gjarpri përshkruhej si roje e tempujve dhe shtëpisë nga gjitarët siç janë minjtë. Sipas një rasti mitologjik që përmendet shumë, miu kishte brejtur anijen e një profeti të mbushur me ushtarë. Nga vrima e miut anija po mbushej me uji dhe rrezikonte fundosjen. Gjarpri fut trupin e tij në vrimë dhe pengon fundosjen e anijes. Këtu gjarpri na paraqitet në simbolin e shpëtimtarit të jetës së njerëzve. Në mjekësi, sidomos në mbishkrimet nëpër barnatore, shenja e më e përhapur që simbolizon jetën dhe shërimin, përmban të vizatuar një gjarpër të mbështjellë rreth një hinke, me bisht të lëshuar teposhtë dhe kokë përpjetë pak të kthyer kah gryka e hinkës. Shumë njerëz ende vizatojnë tatuazhe në formë gjarpri në trup e tyre. Mirëpo, në kohët bashkëkohore gjarpri më tepër përdoret si simbol i frikës, rrezikut dhe propagandës, sikur në fotografinë 1 më poshtë.

 

 “Gjarpri fluturues”, emblema e brigadës së paratrupave të Izraelit

 

     Emërtime për dhe me simbolikë të gjarprit si rrezik dhe propagandë përdoren edhe në shumë lëmi tjera. Kështu për shembull, një lloj helikopteri sulmues amerikan i prodhuar që nga viti 1967 quhet Bell AH-1 Cobra. Aftësia e lartë manovruese e aeroplanit luftarak duke fluturuar në formë vertikale përpara ose vertikalisht (bisht teposhtë dhe kabinë përpjetë) njihet si Kobra e Pugaçevit. E ka marrë këtë emër në bazë të pilotit testues të kompanisë Suhoi OKB, Viktor Pugaçev, kur ai po bënte një manovër në formë të pozitës në të cilën ngritet kobra, në vitin 1989 në panairin ajror të Parisit Le Bourget, me aeroplanin luftarak Suhoi Su-27. Operacioni luftarak i forcave speciale amerikane në Somali në fillim të tetorit 1993 për kapjen e komandantit të milicisë somaleze, Muhamed Farah Aidid, u quajt Gothic Serpent (Gjarpri Gotik), ndërsa ai në fillim të marsit 2002 në të cilin forcat speciale të SHBA-ve dhe shumë pjesëtarë tjerë nga NATO dhe jashtë saj, bënë përpjekje për shkatërrimin e forcave të Al-Kaidës dhe Talibanëve në Afganistan, u quajt Operacioni Anakonda (një lloj gjarpri shumë i madh). Anakonda është edhe një film që e karakterizon gjarprin në fjalë. Disa popuj, si për shembull kinezët, gjarprin e përdorin edhe si ushqim normal ose mish për ta ngrënë. Rekrutët në njësitë speciale të ushtrisë amerikane stërviten se si t’i zënë, mbysin, dhe hanë gjarpërinjtë gjatë fazës së tyre për mbijetesë ose në mungesë të ushqimit alternativ. Kjo veprimtari e stërvitjes u ka dhënë atyre pseudonimin “gjarpër ngrënësit”. Ka edhe shumë e shumë dëshmi dhe tregime për gjarprin që i dinë lexuesit, qoftë në formë mitologjike dhe reale prej kohërave më të lashta e gjer më sot, por nuk do të zgjerohemi në diskutimin e tyre. Në nëntitullin vijues do të trajtojmë gjarprin nga këndvështrimi i religjioneve monoteiste, kurse në titullin 2 do të sjellim tregime dhe dëshmi nga realiteti për gjarprin tek shqiptarët.

 

1.1 Gjarpri nga këndvështrimi i religjioneve monoteiste

 

     Kulturat pagane kishin “krijuar” zotëra nga më të llojllojshëm. Shumicën e këtyre zotërave i kishin ndarë në sektorë sikurse sot ministrat e qeverive, dhe ata të quajturit Zot, nuk përfaqësonin edhe kombet tjera pos atyre prej nga vinin, dhe eventualisht ata të cilët i pushtonin. Për shembull, Zoti ose Perëndia e luftës në Greqinë Antike quhej Ares, por kombet tjera kishin “Zotat” e vet për të njëjtin sektor me emra dhe persona tjerë; Mars te romakët, Agurzili te berberët, Al-kaumi te arabët, Anhuri te egjiptasit, Çaj Ju te kinezët, Mangala te indianët, Haçimani te japonezët, e kështu me radhë. Në sektorët tjerë kishte Zota të tjerë. Tek romakët, Flora ishte Perëndesha e luleve dhe botës bimore; Fauna e botës shtazore. Përpos shumëllojshmërisë së Zotave nga të dyja gjinitë e njerëzve, sektorëve dhe shumë popuj, krijoheshin edhe Zota në formë të statujave dhe atyre u drejtoheshin lutjet. Lutjet ndaj gjarprit si krijesë kulti dhe Zot që u përmenden në mesin e disa kulturave të vjetra, i ka eliminuar dukshëm ndikimi i fuqishëm i religjioneve monoteiste. Është interesante se si Bibla (Dhiata e Vjetër ose shkrimet e shenjta hebraike) përshkruan gjarprin dhe të bëmat e tij që në librin e parë të saj (Zanafilla), dhe hiq më larg se te kapitulli i 3’të. Nga gjashtë vargjet e para të këtij kapitulli, lexojmë: 1: Por gjarpri ishte më dinaku ndër të gjitha bishat e fushave që Perëndia kishte krijuar, dhe i tha gruas: "A ka thënë me të vërtetë Perëndia: "Mos hani nga të gjitha pemët e kopshtit?". 2: Dhe gruaja iu përgjigj gjarprit: "Nga fruti i pemëve të kopshtit mund të hamë; 3: por nga fruti i pemës që është në mes të kopshtit Perëndia ka thënë: "Mos hani dhe mos e prekni, ndryshe do të vdisni". 4: Atëherë gjarpri i tha gruas: "Ju s'keni për të vdekur aspak; 5: por Perëndia e di që ditën që do t'i hani, sytë tuaj do të hapen dhe do të jeni në gjendje si Perëndia të njihni të mirën dhe të keqen". 6: Dhe gruaja pa që pema ishte e mirë për t'u ngrënë, që ishte e këndshme për sytë dhe që pema ishte i dëshirueshme për ta bërë të zgjuar dikë;dhe ajo mori nga fruti i saj, e hëngri dhe i dha edhe burrit të saj që ishte me të, dhe hëngri edhe ai. ( Lexoni: Biblën  - Sh.B )

     Sipas Biblës, gjarpri shihet si dreqi i cili mashtron Evën për të ngrënë Frytin e Ndaluar të Perëndisë nga Pema e Mençurisë në Kopshtin e Edenit. Eva i dha të hajë edhe burrit të saj, Adamit. Më vonë në këtë punim, do t’u sjellim disa ngjarje nga jeta bashkëkohore se si “flet” gjarpri. Shkelja e premtimit nga Adami dhe Eva për të mos e prekur Pemën e Mençurisë kishte nxitur ndëshkimin nga Perëndia dhe përcaktimin e raporteve të jetës në tokë ashtu siç e kemi edhe në ditët e sotme. Bibla (Zanafilla tek kapitulli 3) e tregon shumë qartë këtë: 12: Njeriu [Adami] u përgjigj: "Gruaja [Eva] që ti më vure pranë më dha nga pema dhe unë e hëngra". 13: Dhe Perëndia i tha gruas: "Pse e bëre këtë?". Gruaja u përgjigj: "Gjarpri më mashtroi dhe unë hëngra prej saj". 14: Atëherë Perëndia i tha gjarprit: "Me qenë se bëre këtë gjë, qofsh i mallkuar ndër gjithë kafshët dhe tërë bishat e fushave! Ti do të ecësh mbi barkun tënd dhe do të hash pluhur gjithë ditët e jetës sate. 15: Dhe unë do të shtie armiqësi midis teje dhe gruas, midis farës sate dhe farës së saj; fara e saj do të shtypë kokën tënde, dhe ti do të plagosësh thembrën e farës së saj". 16: Gruas i tha: "Unë do të shumëzoj në masë të madhe vuajtjet e tua të shtatzënisë; me vuajtje do të lindësh fëmijë; dëshirat e tua do të drejtohen ndaj burrit tënd dhe ai do të sundojë mbi ty". 17: Pastaj i tha Adamit: "Meqenëse dëgjove zërin e gruas sate dhe hëngre nga pema për të cilën të kisha urdhëruar duke thënë: "Mos ha prej saj", toka do të jetë e mallkuar për shkakun tënd. Me dhembje do të hash frytet e saj gjithë ditët e jetës sate. 18: Ajo do të prodhojë gjemba dhe bimë gjembore, dhe ti do të hash barin e fushave. 19: Do të hash bukën me djersën e ballit, deri sa të rikthehesh në dhé, sepse nga ai ke dalë. Sepse ti je pluhur dhe në pluhur do të rikthehesh".

     Kjo është ajo që e hasim edhe sot në jetën e gjarprit, burrit, dhe gruas. Gjarpri është një zvarranik i trishtueshëm që ecë me barkun përtoke, gruaja ndjen dhembje të madhe gjatë lindjes së fëmijës  dhe në përgjithësi sundohet nga burri, ndërsa burri duhet të punojë shumë derisa sa të vdesë dhe të kthehet në tokë ose të bëhet dhé.

     Zanafilla, kapitulli 3: 20: Dhe burri i vuri gruas së tij emrin Evë [sikur në shqip kur i thoni dikujt: Ev, ev, ev çka m’bane!], sepse ajo qe nëna e tërë të gjallëve. 21: Pastaj Zoti Perëndi i bëri Adamit dhe gruas së tij tunika prej lëkure dhe i veshi. 22: Dhe Zoti Perëndi tha: "Ja, njeriu u bë si një prej nesh, sepse njeh të mirën dhe të keqen. Dhe tani nuk duhet t'i lejohet të shtrijë dorën e tij për të marrë edhe nga pema e jetës kështu që, duke ngrënë nga ajo, të jetojë për gjithnjë". 23: Prandaj Zoti Perëndi e dëboi njeriun nga kopshti i Edenit, me qëllim, që të punonte tokën nga e cila kishte dalë.

     Version pak a shumë të ngjashëm për komplotin e gjarprit kundër jetës së përhershme të njerëzve e përmban edhe Kurani. Te kapitulli 2 i Kuranit (El-Bekare), lexojmë këto vargje: 35. Ne thamë: “O Adem, jeto ti dhe gruaja jote në Xhenet dhe aty hani sa të doni e kur të doni, por mos iu afroni kësaj peme, se ndryshe do të bëheni të padrejtë”. 36. Shejtani i shtyu të gabojnë e i nxori nga lumturia ku ishin. “Zbritni - u thamë Ne - do të jeni armiq të njëri-tjetrit. Në Tokë do të qëndroni, do të keni furnizim e do të jetoni deri në një kohë të caktuar”.

     Përsëritet në formë më të zgjeruar edhe te kapitulli 20 (Tá-Há) i Kuranit, në këto vargje: 117. Pastaj thamë: “O Adem, me të vërtetë që ky është armiku yt dhe i gruas sate, prandaj mos e lini t’ju nxjerrë kurrsesi nga Xheneti, se pastaj do të vuani në mjerim! 118. Këtu nuk do të mbetesh kurrë as i uritur e as i zhveshur, 119. dhe nuk do të kesh as etje, as vapë.” 120. Por djalli e cyti: “O Adem, a do të të tregoj pemën e përjetësisë dhe të një mbretërimi që nuk zhduket?” 121. Kështu, ata të dy, (Ademi dhe Hava), hëngrën nga ajo pemë e u ndërgjegjësuan për lakuriqësinë e tyre, prandaj nisën të mbulohen me gjethet e Xhenetit. Ademi nuk e zbatoi urdhrin e Zotit të vet, kështu që devijoi (nga rruga e drejtë). 122. Pastaj, Zoti i tij e zgjodhi atë, ia pranoi pendimin, e udhëzoi 123. dhe tha: “Zbritni prej Xhenetit që të dy (Ademi dhe djalli)! Do të jeni armiq të njëri-tjetrit. Kur t’ju vijë udhëzim nga ana Ime, kush do ta pasojë udhëzimin Tim, as nuk do të humbë, as nuk do të bjerë në mjerim.

     Edhe këtu sikur në Bibël, djalli (Shejtani në arabisht) është gjarpri që i mashtron Ademin dhe Havën të bëjnë gjëra të ndaluara ose hanë pasurinë që nuk e kanë krijuar vetë. Më tutje, në kapitullin 4 (En-Nisa) përshkruhet autoriteti i burrit ndaj gruas sikur te Zanafilla 3:16 e Biblës: 34. Meshkujt kanë autoritet mbi gratë, meqë Allahu u ka dhënë disa cilësi mbi ato dhe, meqë ata shpenzojnë për mbajtjen e tyre. Gra të mira janë ato të dëgjueshmet, që ruajnë fshehtësitë që ka urdhëruar Allahu. Sa i përket grave që ju i druheni mosbindjes dhe sjelljes së keqe nga ana e tyre, këshillojini, (e, nëse kjo s’bën dobi) mos i pranoni në shtrat dhe (në fund) i rrihni ato (lehtas). Por, nëse ato ju binden, atëherë mos i ndëshkoni më. Allahu, me të vërtetë, është i Lartësuar dhe i Madhëruar!

     Marrë në përgjithësi, gjarpri në religjionet monoteiste, përpos në shkrime, edhe në jetën e përditshme cilësohet si gjallesë e pabesë. Nga biseda që kam pasur me disa klerikë, kam hasur edhe në aso thënie se gjarpri përmban disa veçori të ferrit ose xhehenemit. Këtë ma arsyetonin kështu: “Po që se sheh ndonjë egërsirë papritmas, ta zëmë ariun, ujkun, tigrin, frika nga këto fillon me ritëm të ngadaltë dhe vjen duke u shtuar varësisht prej pozicionit në të cilin gjendeni dhe rrezikun që e paramendoni, por nëse shkon për ta ujitur një lule në saksi dhe aty befas gjendet një gjarpër, brenda një sekondi do t’u dridhet i tërë trupi.” Mirëpo, gjarpri si zvarranik i mallkuar për keqbërje, mund të përdoret si dreq kundër keqbërësve tjerë siç e tregon nëntitulli në vijim.

 

1.1.2. Komploti me gjarpërinj i dy profetëve izraelitë kundër

skllavërimit nga Faraoni të izraelitëve - Sipas Biblës dhe Kuranit

 

     Egjipti i lashtë ishte fuqia më e madhe e botës e asaj kohe dhe vendi më i zhvilluar në rendin shoqëror skllavopronar. Mbreti ose sundimtari i Egjiptit quhej Faraon (disa arkeolog shqiptarë spekulojnë se ky emër ka etimologji shqipe “Fara(e)jon”). I tërë populli izraelit ishte skllav i Egjiptit dhe regjimit të Faraonit. Misionin e nxjerrjes së popullit nga skllavëria kolektive e realizon me ndihmën e Perëndisë, Moisiu, (Musa në Kuran, Moses në anglisht, Moshe tek hebrenjtë e sotëm), dhe gjatë punës së tij, gjarpri paraqitet si personazh i shpeshtë. Si Bibla në kapitullin 3 (Dalja 1-6), ashtu edhe Kurani në kapitullin 27 (En-Neml 7-12) dhe kapitullin 28 (El-Kasas 29-35) tregon se si Moisiut (Musës) i është shfaqur një engjëll nga Perëndia në formë të flakës për t’i dhënë udhëzime ta nxjerr popullin e tij nga skllavëria e Egjiptit. Moisiu fillimisht refuzon detyrën duke u ankuar se është i ngathët prej goje dhe i pa mençur për ta realizuar një mision të tillë (nxjerrjen e izraelitëve nga skllavëria). Perëndia i sjell prova të qarta: Hidhe shkopin në tokë dhe do të shndërrohet në gjarpër, kape prej bishti dhe gjarpri kthehet përsëri në shkop; fut dorën në gji dhe ajo do të dalë e lebrosur, fute përsëri dhe ajo shërohet. U bind Moisiu (Musa) por kërkonte ta shoqëroj edhe dikush në mision. Mori vëllaun e tij Aaronin (sipas Biblës) ose Harunin (sipas Kuranit). Të shohim rolin e gjarprit.

     Bibla, kapitulli 4 (Dalja), vargjet 2-4, dhe kapitulli 7 (Dalja), vargjet 8-12:

     2: Atëherë Zoti i tha: "Ç'është ajo që ke në dorë?". Ai u përgjegj: "Një bastun".

     3: Zoti tha: "Hidhe për tokë". Ai e hodhi për tokë, dhe ai u bë një gjarpër, para të cilit Moisiu iku me vrap. 4: Atëherë Zoti i tha Moisiut: "Zgjate dorën dhe kape nga bishti". (Ai zgjati dorën dhe e mori, dhe në dorën e tij ai u bë një bastun).

     8: Zoti i foli Moisiut dhe Aaronit, duke u thënë:

     9: "Kur Faraoni t'iu flasë dhe t'iu thotë: "Bëni një mrekulli", ti do t'i thuash Aaronit: "Merr bastunin tënd dhe hidhe para Faraonit, që të bëhet gjarpër".

     10: Moisiu dhe Aaroni vajtën pra te Faraoni dhe vepruan ashtu, pikërisht siç i kishte urdhëruar Zoti. Aaroni e hodhi bastunin e tij përpara Faraonit dhe shërbëtorëve të tij, dhe ai u bë gjarpër.

     11: Atëherë edhe Faraoni thirri të diturit dhe yshtësit; dhe magjistarët e Egjiptit me artin e tyre të fshehtë bënë edhe ata të njëjtën gjë.

     12: Secili prej tyre hodhi bastunin e tij, dhe bastunët u bënë gjarpërinj; por bastuni i Aaronit i përpiu bastunët e tyre.

     Kurani, kapitulli 7 (El-A’Raf):

     104. Musai tha: “O Faraon! Në të vërtetë, unë jam i dërguari i Zotit të botëve!

     106. Faraoni tha: “Nëse ke sjellë ndonjë shenjë, tregoje, nëse ajo që thua është e vërtetë”. 107. Musai lëshoi shkopin e vet dhe ai u bë gjarpër i madh! 113. Dhe kur erdhën magjistarët e Faraonit, thanë: “A do të shpërblehemi, nëse fitojmë?” 114. Faraoni tha: “Po, dhe do të jeni nga më të afërmit e mi”. 115. Ata thanë: “O Musa! Ose hidh ti, ose të hedhim ne të parët shkopinjtë tanë!” 116. “Hidhni ju!” – u përgjigj ai. Kur magjistarët hodhën shkopinjtë e tyre, i magjepsën sytë e njerëzve, i frikësuan ata dhe shfaqën një magji të madhe. 117. Atëherë Ne i kumtuam Musait: “Hidhe shkopin tënd!” - dhe ai filloi të gëlltiste gjithçka që trilluan ata.

     Kurani, kapitulli 26, Esh’Shu’Ara:

     18. Faraoni tha: “Vallë, a nuk të kemi rritur në gjirin tonë si fëmijë?! A nuk ke qëndruar midis nesh shumë vjet të jetës sate?! 19. E pastaj bëre veprën që ti e di, duke qenë mosmirënjohës?!” 20. Musai tha: “E kam bërë atë, kur nuk kam qenë i udhëzuar. 21. Pastaj ika prej jush, kur u frikësova prej jush dhe Zoti im më dhuroi mençuri dhe më bëri një nga të dërguarit.

     29. (Faraoni) tha: “Nëse ti merr për zot tjetërkënd, përveç meje,

me siguri, do të të fus në burg!” 30. (Musai) u përgjigj: “Vallë, edhe pasi të të kem sjellë mrekulli të qartë? “ 31. (Faraoni) tha: “Tregoje pra, nëse thua të vërtetën!” 32. (Musai) lëshoi shkopin e vet e ai u shndërrua në gjarpër të vërtetë!

     43. Musai u tha atyre: “Hidheni atë që doni ta hidhni!” 44. Ata hodhën litarët dhe shkopinjtë e tyre dhe thanë: “Për madhërinë e Faraonit, me të vërtetë, Ne do të jemi fitues patjetër!”

     45. Pastaj, Musai hodhi shkopin e tij, që i kapërdiu përnjëherësh sajimet e tyre të rreme!

     Bibla, Numrat, kapitulli 21:

     6: Atëherë Zoti dërgoi midis popullit gjarpërinj flakërues, të cilët kafshonin njerëzit, dhe shumë Izraelitë vdiqën.

     7: Dhe kështu populli shkoi te Moisiu dhe i tha: "Kemi mëkatuar, sepse kemi folur kundër Zotit dhe kundër teje; lutju Zotit që të largojë nga ne këta gjarpërinj". Dhe Moisiu u lut për popullin.

     8: Pastaj Zoti i tha Moisiut: "Bëj një gjarpër flakërues dhe vëre mbi një shtizë; kështu çdo njeri që do të kafshohet prej tij dhe do ta shikojë, ka për të jetuar".

     9: Moisiu bëri atëherë një gjarpër prej bronzi dhe e vuri mbi një shtizë, dhe ndodhte që, kur një gjarpër kafshonte dikë, në rast se ky shikonte gjarprin prej bronzi, ai vazhdonte të jetonte.

     Bibla, Zbulesa, kapitulli 20

     2: Ai [engjëlli] e kapi dragoin, gjarprin e lashtë, që është djalli dhe Satani, dhe e lidhi për një mijë vjet, 3: dhe e hodhi atë në humnerë, dhe e mbylli atë dhe vulosi mbi të, që të mos i mashtrojë më kombet, deri sa të mbushen një mijë vjet; dhe pas këtyre ai duhet zgjidhur për pak kohë.

     Në Ungjillin e Gjonit, 3: 14-15 , Jezusi bënë një krahasim të drejtpërdrejtë ndërmjet ngritjes së Birit të Njeriut dhe veprimit të Moisiut në ngritjen e gjarprit në shkretëtirë, duke e përdorur atë si shenjë të shpëtimit. 14: Dhe ashtu si Moisiu e ngriti lart gjarprin në shkretëtirë, kështu duhet të ngrihet lart Biri i njeriut, 15: që kushdo që beson në Të të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme. Religjionet nga rrënja e Abrahamit (Ibrahimit) theksojnë se krijesa më e përsosur dhe më e dashur e Zotit dhe për Zotin është njeriu, ndërsa gjarpri është i mallkuari me veçori të dreqit dhe ferrit. Kështu është liruar një pjese e madhe e njerëzimit nga udhëzimet ose qeverisja e gjarprit, e një pjesë tjetër edhe nga qeverisja ose skllavërimi i njerëzve.

 

2. Tregimet për gjarprin dhe ngjarjet nga realiteti tek shqiptarët

 

     Si në shumicën e kulturave pagane, edhe tek shqiptarët gjarpri ka qenë pjesë e mitologjisë, përrallave, folklorit, tregimeve, dhe ngjarjeve që tregohen edhe sot. Nuk kemi hapësirë në këtë studim të përmbledhim ose përmendim shumicën e tyre. Shumica janë më të çuditshme dhe të tmerrshme se ato që i hasëm më herët tek njerëzit e disa popujve (lutja ndaj gjarprit si Zot, simbol i shërimit, agresionit seksual, etj.). Nëse tek indianët zbavitja me fyell e gjarprit (snake charming) mund të cilësohet si një budallallëk kur njeriu shpenzon kohë duke i bërë qejf gjarprit, në kulturën dhe folklorin shqiptar nënshtrimi ndaj të mallkuarit dhe simbolit të dreqit, gjarprit, shkon deri në hyjnizime të kultit kur gjarpri paraqitet me atribute hyjnore mbi njerëzit, kur nëna lind gjarpër, gjarpri martohet edhe me vajzë të mbretit (se ajo nuk qenka për qenie njerëzore dhe se për gjarprin nuk është çfarëdo femre njerëzore!), gjarpri mbars vajzën e mbretit dhe nga ai mbarsim do të lindin dy binjakë (njëri hajri i shtëpisë, e tjetri sherri i kojshisë!)! Të shkëpusim një  disa këngë nga folklori shqiptar:

     Gjon Frroku - Kënga e gjarprit, teksti:

Oooo, kishte qenë Lubi Bitsadi, nuse t'bukur kishte marrë, kan kalue mot e jetë, [e]vlad me të nuk kishte pas, mas 9 vjetsh qe kanë kalu, Zoti Lubin ka gazmu, paska lind Lubit ni djal, shyqyr banka ni mahallë, sa shyqyr e sa kuku, djali gjarpën ka qellu!

Oooo, mes djali gjarpën shkonte, gjinin nanës ja dërgonte (do të duhej të ishte “kërkonte”), kur n'a i mushi 19 vjet, fillon gjarpni po bërtet, n’hall ka ra ky baba i vet, tek një vis qenka fillu, ka nis visës tu i kallxu, me ni hall qe m’ka gjet mu, djali gjarpën m'ka qëllu, tësh m’i mushi 19 vjet, dit e nat ai po m'bertet venin kun nuk po ma len!

Oooo, aher visa na'i ka than, marak Lub ti mos u ban, gjarpni t'dashka me'u martu, vajzën e mretit don për gru, at’her Lubi asht ngushtu, dredhon rrugën n'shpi ka shku, ka nis ropve t'u u kallxu, ka nej gjarpni po'e nigju, aher gjarpni na i ka than, marak bab ti mos u ban, n'at krajli ti ke me shku, vajzn’ mretit lyp për mu, qa't thot mreti me m'kallxu, bab un ty prap kam me t'ngu!

Oooo, kur ka shku Lubi n'krajli, qysh tek mreti kam me hy, mretit than na i paska ba, un për mik sot ta kam msy, ta du vajzën me ma dhan, djalin gjarpën un e kam, at’her mreti na i ka than, sa sahat ke ba me ardh, 7 sahat i kam kalu, un t'i due shtru n’ar në mollë e në dardhë përtej rrugës, veç ty vajzën me ta dhan, Lubi prap qenka ngushtu, dredhon rrugën n'shpi ka shku, ka nis ropve tu u kallxu, ka nej gjarpni tu e nigju, aher gjarpni na i ka than, marak bab ti mos u ban, një grusht dhé jam tu'ta dhanë, kët dhé rrugës ke me lan, kur të shkojsh ti n’at krajli, sillu mrapa e shih me sy, krenar mretit ke me i hy, ...thirr qa t’kesh t’i për vatan, 300 krushq basku t’i kam...tri dit dasmja ka vazhdu, kanga e vallja s’ka t’maru, tri dit rresht kan met t’uj knu!

Oooo, kur osht err kjo nata e zezë, po shkon nusja n’at çeler, ton dynjaja bojn medet, sa shyqyr e sa medet, qysh me gjarpnin ka me flejt, kur ka dal e bardha ditë, balli i nuses po i bon dritë, at’her nana na i ka thanë, pash ni Zot qe të ka fal, ti me gjarpnin si e kalon, pasha i Zot nanë që m’ka ba, gja ma t’bukur s’ka n’dynja, se ai djalë që ti ke pa...

( Dëgjojeni të plotë: http://www.youtube.com/watch?v=qhsIMCzFYuo )

      Nga kjo këngë shumë e përhapur dhe dëgjuar tek shqiptarët për një kohë të gjatë, mrekullinë dhe kënaqësinë më të madhe që u ka ofruar Zoti shqiptarëve në tokë, është gjarpri. Ndonëse kafsha më e mallkuar nga Zoti dhe e rrezikshme për jetën e njerëzve kur kafshon, shqiptarët, sipas folklorit, e ngritin gjarprin në nivelin e kultit ose mbi njeriun. Të lind femra njerëzore gjarpër qenka mrekulli, dhe për martesën e gjarprit po u dashka të zgjedhet vajza e mbretit, të shkrihet pasuria e vatanit (atdheut) për dasmën e tyre, gjarpri më në fund mund të vdesë (gjarpri nuk vdes por ngordh), por lë pasardhës duke i gëzuar shqiptarët se mund ta ndërrojnë racën dhe kombin që të bëhen kafshë të mallkuara dhe simbol të ferrit!

     Në folklorin shqiptar ka këngë të panumërta për gjarprin. Ja disa vetëm për një lloj gjarpri -  nepërkën:

     Ylli Baka - Moj nepërka pika-pika:

     Do këndoj, do këndoj, do këndoj po m’u zu gryka, moj nepërka pika-pika...

     Erion Jakupi - Nepërka:

     Ani moj nepërka, pika-pika, apo me ktë gurë, të godita, hajde s’të godita, për të vrarë, hajde do të marrë nusee për djalë!

     Lefter Proko - Moj nepërka:

     Te pusi i lumit të prita, moj nepërka pika-pika...me dy gurë unë të godita moj nepërka pika-moj-pika....unë s’të mora për të vrarë por të marrë gushën e bardhë..

     Dian Ruçi - Nepërka e shkruar:

 

Nepërka (Vipera Berus)

 

     Nga ka ardhur gjithë ky “nepërkizim” i shqiptarëve (e ndoshta edhe fjala “nepërkë-mbje”!)? Përgjigjen mund ta gjejmë te Dhiata e Vjetër e Biblës: Ata [izraelitët e lashtë pas braktisjes nga Perëndia] çelin vezë gjarpri helmues dhe endin pëlhurë merimange. Kush i ha vezët e tyre vdes dhe nga veza e thyer del një nepërkë (Isaia 59:5). Te Luka 3:7, Jezusi i quan ata që kishin ardhur për t’u pagëzuar te ai “pjellë nepërkash.

     Isaia ishte një profet izraelit që jetoj ndërmjet shekullit XVIII dhe XVII para erës së re (p.e.r), ndërsa librin me 66 kapituj e ka shkruar ndërmjet viteve 778 dhe 732 p.e.r. Libri i Isasë u shkrua gjatë periudhës së Mbretërisë së Izraelit - Samaria (930 deri përafërsisht më 720 p.e.r) kur në vitin 732 po fillonte shkatërrimi i mbretërisë nga Asirianët. Disa burime, sikur ai i autorëve Williamson dhe Maturin (1994), thonë se Libri i Isasë u shkrua nga shumë autorë në Jerusalem pas dëbimit të izraelitëve nga Toka e Premtuar, dhe disa pjesë u shkruan edhe nën robërinë e Babilonasve. Prej asaj kohe, nuk dihet se çka është bërë me 12 Fiset e Humbura të Izraelit (Twelve Lost Tribes of Israel). Njëri prej atyre fiseve ishte Juda (ekzistonte edhe Mbretëria e Judesë krahas asaj të Izraelit si të ndara njëra nga tjetra), nga i cili kanë rrjedhur ata që sot njihen si judenjë ose çifutë. Madje edhe vetë Jezu Krishti ishte i këtij fisi. Fiset tjera të Izraelit, pavarësisht se edhe sot ka mbiemra çifutësh të atyre fiseve (Levi, Rubin, Dan, Neftali, Isahar, Benjamin, Simon, Gad, Asher, Zebulun, dhe Jozef) janë asimiluar në popuj të tjerë, prandaj në histori diskutohet për 12 Fiset e Humbura të Izraelit. Po ta lexoni me kujdes Librin e Isasë, do të vëreni se nga ai është nxjerrë baza dhe shumica e të ashtuquajturave Protokollet e Zionit.

     Për shkak të afërsisë gjeografike dhe vjetërsisë së dy kombeve, është e mundur që në pjesë e atyre fiseve të humbura të jenë përzierë edhe me ilirë (shqiptarë), sidomos këta që e njohin nepërkën si kult. Isaia e kishte sqaruar para 2750 viteve çështjen e ndërlidhjes së njerëzve me nepërkën. A duhet t’i marrim seriozisht këto profeci nga Libri i Isasë për njerëzit dhe nepërkat?

     Shikoni këtë profeci interesante nga Libri i Isasë: Prandaj, vet Zoti do t'ju japë një shenjë: Ja, e virgjëra do të mbetet me barrë dhe do të lindë një fëmijë të cilin do ta quajë Emanuel. (Isaia, 7:14). “Emanuel” është një emër tjetër për Jezusin. Maria pastaj u martua me Jozefin me të cilin ishte e fejuar kur i lindi Jezusi, dhe përveç Jezusit, pas martesës pati edhe fëmijë të tjerë: Jakovin, Jozefin, Simonin, dhe Judën (Mateu 13:55) dhe disa vajza (Mateu 13:56), kush e di sa, por me siguri më shumë 5, sepse 5 djemtë ku përfshihet edhe Jezusi mbahen mend me emra, e vajzat duhet të kenë qenë në numër më të madh se vëllezërit e tyre, me i famshmi prej të cilëve ishte Jezusi. Dy kapituj më vonë, Isaia e parashikoj saktësisht se kush ishte Emanueli (Jezusi) dhe çfarë do të ndodhte me të dhe Izraelin: Bibla, Isaia, kapitulli 9: 14: Brenda një dite, Zoti do t’ia presë Izraelit kokën dhe bishtin, biskun dhe xukthin. 15: Koka është i moshuari që respektohet shumë, kurse bishti është profeti që jep udhëzime të rreme.

     Çfarë domethënie kanë këto vargje të Biblës dhe çfarë ndodhi në realitet? “Koka është i moshuari që respektohet shumë” është profeti Moisiu (ose Mosha në hebraisht, që duket pikërisht sikur në shqip mosha), i cili nga një njëri i zakonshëm dhe bari, ishte bërë profet kur i kishte kaluar 80 vite (gjithsej ka jetuar 120 vite), pra ishte “i moshuari”. “Bishti është profeti që jep udhëzime të rreme” është Jezu Krishti (ose Jeshua në hebraisht, që duket me etimologji të qartë si në shqip “Je shua[r]), figura qendrore e krishterimit dhe njëri prej profetëve kyç në islamizëm (Hasreti Isa) i rëndësisë pothuajse të njëjtë sikur Musa dhe Muhamedi. Islamizmi bënë dallimin ndërmjet këtyre tre profetëve vetëm në kohë kur kanë jetuar (Musain Kurani e përmend më së shumti) duke theksuar se Muhamedi ishte profeti i fundit. Islamizmi i identifikon këta si profetët më meritor në bazë të tri librave që u janë dërguar: Musa (Teurati), Isa (Ungjilli), dhe Muhamedi (Kurani). Referenca e vërtetësisë së Toras (Teuratit) dhe Ungjillit gjendet në kapitullin 5, vargu 68 i Kuranit: Thuaj (o Muhamed): “O ithtarët e Librit! Nuk do të keni asgjë në vijë, derisa t’i përmbaheni Teuratit e Ungjillit dhe asaj që ju është shpallur nga Zoti juaj (Kurani). Ajo që të është shpallur ty nga Zoti yt, do t’ua shtoj shumicës së tyre mosbindjen dhe mohimin. Por ti mos u hidhëro për mohuesit.

     Çifutët nuk e njohin Jezusin si profet, dhe nëse Jezusi ka pretenduar se ishte i tillë, ka qenë i rrejshëm. Referencat më të mira në favor të jetës dhe veprimtarisë së Jezusit si profeti Isa, i përmban Kurani. Ndonëse Jezusi ishte çifut, për çifutët, kushdo që bënë lutje në emër të Jezusit automatikisht nuk guxon të identifikohet si çifut. Mund të identifikoheni si rus apo shqiptar me ndonjë të kaluar të largët çifute dhe më lehtë u pranojnë në mesin e tyre. Mund t’iu thoni se jeni edhe gjarpër dhe kjo mund të jetë pak e pranueshme për ta, por t’iu thoni se jeni me Jezusin, automatikisht nuk bënë. Jezusi tek çifutët është njëri prej shumë profetëve të rrejshëm, madje më i rrejshmi që u ka sjellë më së shumti dëme çifutëve. Dhiata e Re e Biblës i kushton hapësirë shumë të madhe Jezusit në shumicën e kapitujve të saj, por tregimet për karakterin e Jezusit janë shumë kontradiktore dhe sillen nga Biri i Njeriut (diku Biri i Zotit) me karakter shumë të butë dhe të dashur, deri te një karakter i fortë kriminal dhe i hapur:

     Jezusi si person shumë i butë, Mateu, kapitulli 5:

     39: Por unë po ju them: Mos i rezisto të ligut; madje, në qoftë se dikush të qëllon mbi faqen e djathtë, ktheja dhe tjetrën, 40: dhe në qoftë se dikush do të të nxjerrë në gjyq për të të marrë tunikën [veshjen e poshtme], jepi edhe mantelin.

     43: Ju keni dëgjuar se qe thënë: "Duaje të afërmin tënd dhe urreje armikun tënd". 44: Por unë po ju them: "Duani armiqtë tuaj, bekoni ata që ju mallkojnë, u bëni të mirë atyre që ju urrejnë, dhe lutuni për ata që ju keqtrajtojnë dhe ju përndjekin.

     Po në të njëjtin libër (Mateu), te kapitulli 10, i njëjti Jezus tregon:

     34: ''Mos mendoni se unë erdha të sjell paqen mbi tokë; nuk erdha të sjell paqen, por shpatën. 35: Sepse unë erdha ta ndaj birin nga ati, bijën nga nëna, nusen nga vjehrra,

     Ndërsa te kapitulli 21, vargu 31, Jezusi (sipas Mateut) thotë:

     31: Cili nga të dy e kreu vullnetin e të atit?''. Ata i thanë: ''I pari''. Jezusi u tha atyre: ''Në të vërtetë ju them se tagrambledhësit dhe prostitutat hyjnë para jush në mbretërinë e qiejve.

     “Egërsia” e Jezusit sipas Biblës vazhdon të bëhet më e vrazhdë tek libri i Lukës:

     Ai [Jezusi], pra, u thoshte turmave që shkonin të pagëzoheshin prej tij: ''Pjellë nepërkash, kush ju ka mësuar t'i arratiseni zemërimit që po vjen? (Luka 3:7),

     duke arritur kulminacionin këtu:

     Veç kësaj, më sillni këtu edhe armiqtë e mi të cilët nuk donin që unë të bëhesha mbret i tyre dhe vritni pa mëshirë (Luka 19:27).

     Nuk e lë keq as me këtë:

     Kush nga ju është i pa mëkat, le të godasë i pari me gurë [gruan që shkeli kurorën] (Gjoni 8:7).

*   *   *

     Kthehemi te gjarpri. Edhe tek realiteti i shqiptarëve, përpos folklorit që e përmendëm më lartë, gjarpri komentohet në forma dhe rrethana të ndryshme. Po të shihni ëndërr gjarprin, interpretimi që ua japin shumica është: “gjarpri është simbol i hasmit (armikut), kështu që ruaju se dikë do ta kesh armik në realitet”. Për koprracin shpesh herë thuhet se e ka gjarpnin n’xhep, jo në kuptimin fizik por simbolik të koprracisë, si: Me ba me shti ky dorën n’xhep, ia n’gjet gjarpri ‘cak’”! Romani i parë në gjuhën shqipe i botuar në Kosovë quhet “Gjarpinjtë e gjakut” i autorit Adem Demaçi, i botuar në vitin 1958 në Prishtinë nga “Jeta e Re”.

     Mbytja e gjarpërinjve pason daljen e tjerëve, ose siç thotë populli, “sa ma ma shumë t’mytsh, qaq ma shumë dalin”. Nganjëherë kur shkoja për shëtitje nëpër mal me një person, të cilit po ia kodojmë emrin si Sfetku, mund ta vërtetoja këtë thënie të popullit. Sfetku nuk i linte kund ngul gjarpinjtë. I mbyste ku i zatetke. Fillonte “Te krojet” ku mbyste një, dhe vazhdonte me tjetrin te “Mullini i vjetër”. Për çudi, ai i shihte i pari gjarpinjtë, edhe në rastet kur unë ecja para tij dhe i lija ata prapa. Vazhdonim rrugën. Te “Kërrshi i rogës së therrave” ai e theu rrugën pak në të majtë. Për atë vend, dukej sikur shumë njerëz kishin bindjen se në këtë kërrsh ishte “shtabi i gjarpinjve” për rajonin e Podgurit - ishte gati e pamundur të mos hasje gjarpërinj në atë kërrsh gjatë ditëve të nxehta. E mbyti një gjarpër aty që rrezitej dhe dukej se bënte roje, dhe e hodhi në përrua. Pasi eliminoj rojën (mbyti gjarprin në hyrje të kërrshit) shikoj mos ka të tjerë me në brendi nëpër plasaritjet e kërrshit. Vazhduam rrugën. Deri në “Pushtallë” i mbyti edhe 7-8 tjerë stomit t’prronit. Kah u kthyem dikur kah mbrëmja, nuk hasëm tjerë pos një te Kërrshi i rogës së therrave që kishte dalë si roje ta zëvendësoj atë kolegun e tij qe e mbyti Sfetku kur shkuam përpjetë paradite. U përpoq ta mbys edhe këtë por iku e u kthye në birucën e kërrshit. Brenda një dite të shëtitjes, i mbyti deri në 10 gjarpërinj. Kishte në mesin e tyre hundraka, nepërka, astrita, gjarpinjtë të ujit, breva, dhe bolla. Derisa është interesante se “sa ma shumë t’mytsh, qaq ma shumë t’dalin”, është po ashtu interesante se ata që i mbysin shumë nuk janë kafshuar kurrë nga gjarpri (më shumë janë kafshuar njerëz që kritikojnë mbytjen e gjarpërinjve). Me gjasë, gjarpinjtë e dinë tutën hak! Sipas mitologjisë së Podgurit, gjarprit të mbytur nuk i del shpirti deri sa të perëndon dielli! Duket sikur gjarpri është pjesë e shumë sferave jetësore te shqiptarët e Kosovës, madje edhe romani i parë duhet të filloj më të. Në dy nëntitujt vijues do t’u sjellim dy ngjarje reale rreth gjarpinjve dhe njerëzve në Kosovë që kanë ndodhur në kohën bashkëkohore (gjatë gjysmës së dytë të shekullit XX). Të dy njerëzit që janë marrë me gjarpër janë ende gjallë; njëri nga një fshat i Gollakut, e tjetri nga një fshat i Istogut në rajonin e Podgurit.

 

2.1 Bashkëveprimi i gjarprit me njeriun si aleat:

tregim nga një fshat i Gollakut

 

     Një shqiptar nga një fshat i rajonit të Gollakut e kishte bërë zakon ta bart një gjarpër në një strajcë të vogël që e fuste në xhepin e setrës. Një ditë, ia zënë udhën 3 persona me stupca që donin ta rrihni shkaku i një mosmarrëveshje rreth mezhdave të tokës. Ky nxjerr gjarprin nga xhepi i setrës së tij. Papritmas fillojnë të zhdirgjen nga kaçubat mbi udhë dhe të dalin nga nën udha shumë gjarpinj të tjerë duke e rrethuar grupin e njerëzve të armatosur me stupca. Grupi i njerëzve që ishte përgatitur ta rrah këtë që nxori gjarprin, u largua me vrap nga frika e gjarpinjve të cilët i kishte “thirrur” në ndihmë gjarpri i personit që ishte në rrezik nga stupcat. Ndërtimi i tillë i marrëdhënieve njëri-gjarpër është i çuditshëm. Pavarësisht se nuk mund të vërehet ose përshkruhet si duhet komunikimi njeri-gjarpër, një komunikim i tillë mund të krijohet, por mënyra si bëhet ose arrihet kjo mbetet enigmë. Raportohen shumë raste, duke përfshirë sidomos këtë të Gollakut, se njerëzit që kanë themeluar dhe mbajtur kontakte e raporte me gjarpinj, e kanë pasur vështirë të ndahen ose shkoqen nga ta, për shkak se bota e gjarpinjve është shumë e veçantë dhe e bezdisshme. Historia e raportuar në Bibël dhe Kuran se si gjarpri në Kopshtin e Edenit i kishte pëshpëritur Evës (Havës) që ta hajë Frytin e Ndaluar nga Pema e Mençurisë, ishte realitet. Njerëzit e sotëm nuk mund të besojnë se gjarpri në atë kohë ka folur. Megjithatë, “fjalimi” i gjarprit dhe komunikimi i tij me Evën, ishte aq bindës sa që ai ia përcolli me përpikëri mesazhin që deshi, të cilin vështirë se do të mund ta përçonin dhe merren vesh aq mirë në bisedë dy njerëz të sotëm. Për ta vërtetuar këtë, mjaftojmë ta rikujtojmë rastin e gjarpër-mbajtësit nga Gollaku. Si i erdhën në ndihmë gjarpinjtë nga mbi udha dhe nën udha kur e nxori gjarprin nga xhepi dhe i zmbrapsi të armatosurit me stupca? Si i thirri ai apo gjarpri i tij gjarpinjtë tjerë? Në çfarë gjuhe u foli ai gjarpinjve dhe si e kuptuan gjarpinjtë se ishte në rrezik? Po të ishte stacioni policor aty afër dhe kur t’i kishte thirrë ky me zë ose telefon celular, a do ta kuptonte dhe reagonte policia me shpejtësi si vepruan gjarpinjtë? Ja pra, kjo është edhe mënyra se si i ka “folur” gjarpri Evës në Kopshtin e Edenit.

 

2.2 Be shoq, ka pjellë gjaprri, e i ka ba 9 gjaprra t’vogël!

 

     Siç erdhëm në përfundim nga rasti i treguar në nëntitullin paraprak, gjarpri mund të komunikoj me njerëz të caktuar në njëfarë forme të heshtur që kuptohet më vonë, ose me veprimet e tij lë disa shenja që kërkojnë sqarime sikur ato të ishin bërë me ndonjë marrëveshje ose pasojë e reagimit. Këtu po tregojmë një rast tjetër të një personi që është marrë me gjarpër. Për shkak se personazhi i rastit nga realiteti që raportohet është ende gjallë dhe person privat (ndryshe nga Hashim Thaçi dhe Luan Shllaku që janë në institucione publike) dhe njeri i mirë, i ndershëm, punëtor, e shohim të arsyeshme të mos ia përmendim emrin origjinal. Po e shënojmë me një emër tjetër Shumari (nuk ka qenë kurrë “shumar” ose roje pylli) edhe pse secili lexues, po të analizoj me kujdes shkronjat e këtij emri të ndryshuar, mund ta nxjerrë emrin e vërtetë. Mos të flasim për thënien e famshme “be shoq, ka pjellë gjaprri” se kuptohet shumë nëpër Istog se kush e mban të drejtën e autorit! Në disa raste më shkonin në nerva disa të rinj duke e përmendur këtë shprehje. Ua tërhiqja vërejtjen që të mos e ofendojnë plakun ashtu. Kushdo që e përmendke këtë shprehje, nuk reagonte askush. Fillimisht mendoja se Shumari e ka pa diku një gjarpër me 9 tjerë të vegjël, dhe ka dalë me atë parullë. Mirëpo, një bashkëkohanik i Shumarit ma sqaroj ngjarjen pak më ndryshe.

     “Shumari e ka pas nxanë ni hunrak (me gjerësisht për gjarprin hundrak në titullin 3 të këtij punimi). E merr, e te shtin me ni gastare të madhe si tjegull me grykë pak si t’gjanë, fup! Kur qohet t’nesrit n’sabah e shkon me kqyr, ai gjarpni i kish pas ba 9 gjarpi t’vocërr. Kur e sheh qe ish mush gastarja plot gjarpi, u kon habit për ni kohë, e kah shkojke e me kon u zatetke i thojke: ‘Be shoq, ka pjellë gjaprri, e i ka ba 9 gjaprra t’vogël’. E për qata ka met kjo; jo pse Shumari ka ba hajgare, po u kanë tut fort kur e ka shti n’gastare ni gjarpën, e t’nesrit i ka gjet edhe 9 tjerë, e u kanë habit për ni kohë”. Edhe ky është një rast që tregon se bashkëveprimi i njerëzve me gjarpinj mund të sjellë pasoja për njerëzit. Gjarpri në përgjithësi nuk mund të përdoret për qëllime të mira. Ai mund të shërbej në disa raste për të mënjanuar ndonjë rrezik duke i rrezikuar ata që u rrezikojnë sikur ata me stupca, duke i ngrënë brejtësit, bretkosat, dhe disa gjallesa tjera të padëshirueshme për njeriun, por aleanca dhe miqësia ndërmjet njeriut dhe gjarprit për ndonjë punë të përbashkët pa e dëmtuar askënd, është e pamundur dhe gjithmonë përfundon me pasoja për njeriun.

 

3. Hundraku ose gjarpri ilir, më helmuesi në Evropë

 

   Hundraku është gjarpri më i përhapur në Kosovë dhe gadishullin Ballkanik. Është po ashtu i përhapur në Slloveni, një pjesë të Austrisë, Italisë veriore, ngapak në Turqi dhe ka arritur deri në Siri. Emri i tij në latinisht është Vipera Ammodytes. Në anglisht quhet nose-horned viper, që korrespondon me emërtimin shqip hundraku për shkak të hundës në formë briri të kthyer përpjetë. Në anglisht njihet edhe si Illyrian Viper (gjarpri ilir). E ka marrë këtë emër nga rajoni ku është më së shumti i përhapur - Iliria. Në shqip njihet edhe si gjarpri i gurit, që jeton në terrene kryesisht malore të thata ku ka gurë, shkëmbinj, pluhur, pyje gjetherënëse të ulëta dhe kaçuba.  Kurrizin e ka me katrorë në formë të pjerrët me ngjyrë nga portokalli deri në të kaftë dhe murrmë, varësisht prej vendeve ku jeton dhe stinëve. Për dallim nga shumica e gjarpinjve tjerë që shumohen me anë të vezëve, hundraku pjellë këlyshë. Nuk është i shkathët në lëvizje dhe manovrim sikur gjarpinjtë tjerë. Mund t’iu kafshoj vetëm nëse provokohet, ose aksidentalisht jeni në kontakt me të. Duket sikur i trullavt, por është shumë helmues. Kafshimi i tij shumë lehtë mund t’u kushtoj me jetë edhe në pjesët më të largëta të trupit (maje të dorës dhe këmbës).

 

Ky është hundraku ose gjarpri ilir, më helmuesi në Evropë

 

     Edhe pse shumë helmues, tek shqiptarët ky gjarpër nuk cilësohet katil sikur disa tjerë që janë më pak helmues por më shumë të lëvizshëm dhe reagues. Në kohërat e mëhershme, thuhet se shumë njerëz në Ballkan që ecnin zbathur dhe janë kafshuar nga hundraku, kanë gjetur vdekjen më shumë se prej çdo lloj gjarpri tjetër. Në fshatin Rakosh të Istogut, një lagje prej shtëpisë së Zeqir Milicit dhe nën rrugën që shpie në magjistralen Pejë - Mitrovicë, i është dhënë emërtimi popullor hunrakt. Shkak i këtij kualifikimi, sipas thënieve popullore, është ambienti gjeografik i asaj pjese të Rakoshit dhe njerëzit e fshtirë si hundraku. Një pjesë tjetër e hunrakve jeton nër Smajl Hajrizt ose jug të Rakoshit. Kur e kanë pyetur në një të pame kryeplakun e kësaj lagje se çfarë fisi jeni, ky u është përgjigjur si me satirë: na jemi pej fisit hunrak! (Fisi i vërtetë i tyre është Shala). Në një rast tjetër, me rastin e përmirësimit të menjëhershëm motit ose kushteve atmosferike, në bashkëbisedime të shpeshta në Istog thuhet: “Kush o dekë dje, sot i ka ra pishman”. Kur u njoftua se dje ishte varrosur një njeri i Rakoshit nga fisi i hunrakve, atëherë i njëjti person tha: “Ee, n’koftë kanë hunrak i Rakoshit, s’i paska ra pishman hiq!” Pak më tutje, në anën e djathtë të rrugës për Mitrovicë, afër Kodrës së Rakoshit, janë izraelt. Si duket, në Istog ka njohuri për historinë e lashtë të çifutëve dhe gjarpinjve!

 

3.1 Ngjashmëria ndërmjet “gjarprit” (Hashim Thaçit) dhe Hundrakut

 

     Kryeministri aktual i Kosovës, Hashim Thaçi gjatë luftës në Kosovë njihej si komandant gjarpri. Ai është i lindur më 24 prill 1968 në fshatin Burojë të Skënderajt, ku ka shumë hundraka. Sa për koincidencë, në horoskopin kinez Hashim Thaçi është Dragon, një krijesë mitologjike e gjarprit të madh. Në pyetjen nga televizioni pse e ka quajtur veten gjarpër, Hashimi thoshte se gjarpri është roja e shtëpisë dhe në këtë kuptim edhe unë jam paraqitur si roje e Kosovës. Megjithatë, realiteti po e tregon krejtësisht të kundërtën. Gjarpri, në kuptimin folklorik dhe praktik, e ruan shtëpinë (pushtetin) nga të tjerët për të mos e pastruar dhe rregulluar, ose ta bëjnë atë (shtëpinë ose qeverinë) të përshtatshme për njerëzit ku nuk ka nevojë për gjarpinj. Thaçi nuk e ka specifikuar se çfarë lloji gjarpri është, por kjo kuptohet nga kultura autoktone dhe sjellja praktike e hundrakut ose gjarprit më helmues në Evropë. Sikurse hundraku edhe Thaçi është “i ngathët” në manovrim dhe oratori. Vetëm dëgjoni anglishten e tij, dhe do të krijoni bindjen se është duke folur hundraku! Por, kur kafshon, helmin e ka të rrezikshëm. Atëherë, cili është helmi i Hashim gjarprit? Nga shqyrtimet e mëhershme shkencore, religjioze, dhe folklorike u vërejt se gjarpri është mashtrues, rrenc, tradhtar, dhe komplotist. Si i tillë, Thaçi duket të jetë kryeministri më unikat në Evropë, sikur hundraku në mesin e gjarpinjve. Edhe disa veçori fizike i ka unikate që përputhen më së shumti me hundrakun. Shikoni me kujdes fotografitë më poshtë.

 

Frizuara e Hashimit dhe Hundrakut!

 

     Hashim gjarpri mund të jetë besnik vetëm në rastet kur i tradhton dhe dëmton të tjerët për të ngrënë vetë. Sikur gjarpri, është në gjendje të hajë dhe kapërdijë gjëra që janë disa herë më të mëdha se koka e tij. Ndihet shumë krenar dhe kryelartë përkundër dëmeve që u shkakton njerëzve.

     “Gjarpni e ka qu kryt si kali! Hajredini suditet qe 30 vjet pi rrenve… Ka, kah me ja majt poplli”! Shikoni më shumë: http://www.youtube.com/watch?v=349ku-SrjpI

    Tjetër lloj gjarpri pos hundrakut nuk i përgjigjet më shumë Hashimit, si në sjellje, veçori fizike, vendlindje dhe vendbanim, origjinalitet, karakter dhe komplote. Populli nuk thotë kot: “Si vendi, ashtu edhe kuvendi”, pra si hundraku, ashtu edhe Hashim gjarpri.

 

3.2 Çka është Thaçizmi? Përgjigje Visar Ymerit

 

     Në një artikull të botuar në tetor 2010, aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje!, tani deputet dhe shef i grupit parlamentar nga radhët e kësaj partie, Visar Ymeri, sqaronte se çka është Thaçizmi, duke u përqendruar në tri dimensione: 1) tentimi i Thaçit për puç në Kuvendin e Kosovës për privatizimin e PTK’së; 2) Thaçizmi si ideologji; dhe 3) Thaçizmi si injorancë. Në dimensionin e parë Thaçizmi kuptohet si presion që i është bërë Thaçit, kushedi se nga kush por me gjasë nga të huajt, për ta shtyrë me forcë strategjinë e privatizimit të PTK’së me urdhra të rrepta deri në atë masë sa që Thaçi dukej sikur nuk guxon të dalë jashtë Kuvendit pa e miratuar strategjinë. Në këtë pikë Visari bënë dallimin ndërmjet Thaçit si qenie fizike dhe zërit të tij, ku i dyti zemërohet me të parin. Thaçizmi si ideologji kuptohet se kërkesat e qytetarëve për mbrojtjen e pronës publike (të cilën Thaçi po do t’u jap mafiozëve të huaj), sipas Thaçit, janë mentalitet komunist, çka nuk është ide e tij por urdhër nga “snake charmer” i tij, ambasadori i SHBA’ve në Kosovë, Christopher Dell. Ky konstatim i Visarit përputhet në mënyrë të përkryer me dimensionin e parë të Thaçit kur vetë zëri i tij është në shpërputhje me mendjen dhe qenien e tij, pra goja e tij flet me mendjen e tjetërkujt ose urdhërdhënësit të huaj.  

Tek Thaçizmi si injorancë Visari sqaron mungesën brengosëse të dijes së Thaçit për terma që i përdorë si: komunist, socialist, ekonomi e tregu, ultramajtizëm, e tjera. Edhe kjo përputhet me dy dimensionet e para kur zëri shkrep fjalë të kundërta me parimet teorike dhe praktike të këtyre termave. Thaçizmi mund të jetë ideologji e injorancës kundër shtetit, qytetarëve, dhe qenies së shqiptarëve, por jo si e tillë në qarqet e mafiozëve vendorë dhe ndërkombëtarë të cilëve u shërben. Një dimension tjetër i Thaçizmit mund të kuptohet nga “Teoria e pazbuluar e egërsisë së Hercegovinës, Krajinës / Kninit, dhe Drenicës”, ose rajoneve prej nga kanë ardhur në kryeqytete disa nga kriminelët me të mëdhenj.

     Ata që e njohin historinë, ndoshta nuk janë në dijeni për këtë: se ngritja, ardhja në pushtet dhe sundimi i Ustashëve në Kroaci gjatë Luftës së Dytë Botërore, nuk ka thuajse asgjë të përbashkët me zyrtarët e Kroacisë. Gati të gjithës udhëheqësit e Ustashëve dhe Shtetit të Pavarur Kroat (NDH) vinin nga rajoni i Hercegovinës, kryesisht nga një komunë e vogël dhe e pazhvilluar e quajtur Lubushki, e cila sot i ka përafërsisht 28,000 banorë. Ja udhëheqësit Ustash nga Ljubushki dhe komunat e Hercegovinës:

     Ante Paveliq (1889 - 1959) i njohur si “Pogllavnik” (kryesuesi, ose i pari dhe më i rëndësishmi) i Ustashëve dhe NDH’së, ka lindur në fshatin Bradina të komunës së Konjiqit në Hercegovinë.

     Andrija Artuković (1899 - 1988) i njohur si “Himleri” i Ballkanit, ka lindur në fshatin Kllobuk  Lubushkit.

     Vjekosllav “Maks” Luburiq (1911 - 1969) komandant i kampit të Jasenovcit, ka lindur në fshatin Humac të Lubushkit.

     Miroslav Filipoviq - Majstoroviq (1915 - 1946), udhëheqës i kampit të Jasenovcit dhe më herët administrator i kompleksit të kampit të Jasenovcit, ka lindur në Hercegovinë (nuk dihet vendi ose fshati).

     Petar Berzica (1915 - ) i njohur si mbreti i heqjes së kokave me thikë, ka lindur në Shiroki Breg, ngjitur me Lubushkin.

     Dinko Shakiq (1921 - 2008), njëri prej udhëheqësve të ushtrisë dhe në një kohë komandant i kampit të Jasenovcit, ka lindur në Studenci të Lubushkit.

Vetëm dy të tjerë të njohur kishin lindur jashtë Hercegovine: Lubo Milosh (1919 – 1948) nga Bosanski Shamac (pra jo në Kroaci, por në Bosnje), shef i shërbimit sekret, zëvendës komandant i Jasenovcit; dhe Ivica Matkoviq (1913 - 1945) komandant i Jasenovcit ndërmjet janarit 1942 dhe marsit 1943, i lindur në Zlarin afër Shibenikut, i vetmi kroat i Kroacisë në hierarkinë e lartë të Ustashëve.

Ja rasti me disa serbë të Krajinës:

Momqillo R. Gjuijiq (1907 - 1999), komandant i çetnikëve, i njohur me pseudonimin “pop vatra” (prifti i zjarrtë) që mbështeste financiarisht rebelimin e serbëve të Kninit kundër Kroacisë gjatë gjysmës së parë të viteve 1990-ta, ka lindur në Knin.

Zdravko Ponosh (1967 - ) ish-shefi i shtabit të forcave të armatosura të Serbisë nga 2006 deri më 30 dhjetor 2008, ka lindur në Knin. Është miku i Agim Çekut. Duhet të jemi të sinqertë me karakterin dhe patriotizmin e Agim Çekut, pavarësisht nacionalitetit të gruas së tij.

Mirko Marjanoviq (1937 - 2006), ish-kryeministër i Serbisë (1994 - 1998 dhe 1998 - 2000), i cilësuar si kukull ose këlysh i Millosheviqit, ka lindur në Knin.

Heercegovina (me përjashtim të Mostarit), Krajina, dhe Drenica janë rajonet më të prapambetura në vendet/shtetet përkatëse, si për kah resurset natyrore ashtu edhe zhvillimi ekonomik. Rajonet e prapambetura kanë prirje më të madhe për rebelim dhe kryengritje, qoftë kundër të huajve, qoftë kundër popullsisë vendore. Kjo është vërtetuar me kroatët e Hercegovinës, serbët e Krajinës, dhe shqiptarët e Drenicës, ndonëse këtyre të fundit u është imponuar rebelimi shkaku i terrorit nga të huajt ndaj shqiptarëve, kryesisht nga ai serb. Se çka bëjnë njerëzit e rajoneve të tilla kur vijnë në kryeqytete, tregon përvoja e Ustashëve të Hercegovinës kundër nacionaliteteve tjera. Ndërkaq, për serbët e Krajinës, ardhja në kryeqytet është pak a shumë më specifike në egërsinë e shfaqur. Një prej studimeve më të thukëta të shpërbërjes së Jugosllavisë dhe sfondit historik të saj, thekson: “Ndonëse shumica e partizanëve që e çliruan Beogradin me ndihmën e përparimit të Armatës së Kuqe në tetor 1944 ishin vetë serbë, ata më së shumti vinin nga rajonet më të prapambetura të Kroacisë (Krajinës) e Bosnjë-Hercegovinës dhe kishin shumë pak të përbashkët me banorët e kryeqytetit të cilët ishin tmerruar nga egërsia e tyre [partizanëve serb të Krajinës dhe Bosnjës përendimore]” - Christopher Bennet, Yugoslavia’s Bloody Collapse: Causes, Courses, and Consequences (Shpërbërja e Përgjakshme e Jugosllavisë: Shkaqet, Rrjedhat, dhe Pasojat), Hurst & Company, London, 1995, faqe 49.

     Deri-diku në formë të ngjashme ishin tmerruar edhe banorët e Prishtinës nga drenicakët pas luftës në Kosovë 1998-99. Në këtë rast ka më shumë dallime se ngjashmëri ndërmjet ustashëve të Hercegovinës, çetnikëve dhe partizanëve të Krajinës, dhe drenicakëve.

Dallimet:

·        Drenicakët nuk kishin ndonjë emërtim zyrtar të formacioneve. Ata nuk e çliruan Prishtinën si partizanët e Krajinës Beogradin;

·        Ustashët erdhën në pushtet me ndihmën e Fuqive të Boshtit, e konsoliduan pushtetin vetë dhe i përndiqnin nacionalitet tjera për interesat e kombit dhe shtetit të vet;

·        Drenicakët erdhën në pushtet me ndihmën e mafisë ndërkombëtare për ta ndërtuar shoqërinë multi-etnike të Kosovës për llogari të serbëve dhe minoriteteve tjera kundër shqiptarëve shumicë;

·        Ustashët konfiskonin pasurinë e të tjerëve dhe i mbronin të kroatëve me fanatizëm; drenicakët e zhveshin popullsinë shqiptare nga pasuritë strategjike dhe ua shesin me çmime absurde mafisë ndërkombëtare;

·        Ustashët, çetnikët dhe partizanët e Krajinës luftojnë të huajt për interesat e kombit të vetë; drenicakët për interesa personale, hajni dhe tradhti kombëtare.

Ngjashmëritë:

·        Partizanët serbë të Krajinës dhe drenicakët terrorizonin popullsinë e vetë kur erdhën në kryeqytet, të parët të Beogradit, e të dytët të Prishtinës;

·        Hashim Thaçi është “Pogllavniku” i Kosovës. Ai ka lindur më 24 prill 1968 në Burojë të Skënderajt ose Bradina e Konjiqit të Drenicës!

·        Garniturën politike në pushtetin e Kosovës e kontrollon Drenica sikur ustashët e Hercegovinës në NDH.

     Sintetizimi i dallimeve dhe ngjashmërive nuk përfshinë një dallim që është specifik për politikën drenicake që duhet përshëndetur dhe përkrahur për interesin e Kosovës dhe shqiptarëve - thyerja brenda partiake ose mospajtimi i një pjese të Partisë Demokratike të Kosovës (PDK) me Thaçizmin, ku përfshihen disa figura kyçe si Jakup Krasniqi, Fatmir Limaj, Azem Syla, Rexhep Selimi (tani në Lëvizjen Vetëvendosje!), etj. Ndaj këtyre, Thaçi po zhvillon komplote për ta mbajtur pushtetin vetë. Këto janë disa dimensione që e formojnë Thaçizmin, por ka edhe shumë tjera siç tregohet në vijim, duke mos pretenduar se kemi arritur ta rrumbullakojmë se çka është Thaçizmi në kuptimin e plotë të fjalës.

 

3.3 Thaçizmi dhe gjarpizmi - komplotet kundër Kosovës

 

     Numri i komploteve të Thaçit kundër Kosovës vështirë se mund të përmblidhen në këtë titull. Do të përpiqemi t’i klasifikojmë disa, edhe pse ato janë shumë të ndërthurura ndërmjet vete duke filluar nga ato politike, ekonomike, për interesa klanore, familjare, dhe individuale. Thaçi është në gjendje të bëjë çmos në dëm të Kosovës për llogari të tij. Ai deklaronte se nuk do të kursej asgjë për ndërtimin e autostradës Vermicë - Merdar, pavarësisht se çdo mendje e arsyeshme e kuptonte se t’i hyhet një projekti 3 vjeçar me shpenzime sa 80 për qind e buxhetit vjetor të shtetit, me mjete të brendshme ose shtetit, është një katastrofë ekonomike që asnjë ekonomist nuk do të guxonte ta pranonte. Ky ishte një komplot i përmasave kombëtare dhe përgatitje e varrit për ekonominë kosovare ose gjendjes në të cilën erdhi sot.

     Një projekt kaq i madh ka mundur të financohet me kredi nga institucionet financiare ndërkombëtare si Banka Botërore (BB) dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN). Mirëpo, komplotet e Thaçit këtu ishin të forta. Ai donte mjete nga FMN’ja për rritjen e pagave të shërbyesve civilë deri në 50 për qind, disa për vete, një pjesë tjetër t’i mbajë nën kontroll shërbyesit civilë që të votojnë, e me pjesën e mbetur të vjedh vota në shkallë industriale. Me asnjë shtet nuk ka pasur marrëdhënie me të këqija BB dhe FMN se me Kosovën, dhe ç’është më e keqja, menjëherë pasi Kosova u anëtarësua në këto dy institucione.

     Thaçizmi udhëheq me sektorin joformal të Kosovës. Regjimi i tij vret policët doganorë sikur Luan Ademajn nga Loxha e Pejës nëse zbatojnë ligjin dhe nuk i shërbejnë sektorit të Thaçit. Kosova Petrol është kompani që merret me importin e karburanteve. Atë e ka në pronësi Thaçizmi, ose e ashtuquajtura mafia e naftës që bashkëpunon me trafikantët serbë në Mitrovicë të Veriut, rajonin e Kosovës të cilin Thaçizmi e ka shitur.

     Në pjesën hyrëse të këtij hulumtimi u përmend se gjarpri në kulturën indiane identifikohej si simbol i seksualitetit. Po të kthehemi të gjarpri i UÇK’së (Hashim Thaçi), vërejmë se një prej arsyeve kryesore pse e lakmon pushtetin, pos hajnisë dhe rrenave, është shfrytëzimi i buxhetit të shtetit për të vizituar shtëpitë publike në shtetet e huaja. Në një rast ishte zënë me pelë përdore në shtëpi publike në Shkup. Mbeti i pashpjeguar misteri i asaj vizite të fshehtë, në të cilën reporterja e TVA2 nga Shkupi (Aida) thoshte se merrnin pjesë edhe përfaqësues nga Shipëria, por nuk përmendi ndonjë emër. Disa spekulojnë se ai takim sekret ishte për çështje biznesi, e disa ia atribuojnë asaj vizite shfryrjes së epsheve seksuale të Hashimit. Sipas të gjitha gjasave, duhet të kenë qenë të dyja si qëllim, pra edhe marrëveshjet e fshehta të biznesit (komploti kundër PTK’së që u zbulua më vonë), edhe shfrytëzimi i “shërbimit” në shtëpi publike. Ai video xhirim ka bërë bum nëpër mediet e Maqedonisë dhe në Youtube, është shpërndarë si virus bombastik. Paramendoni ju lutem se si do të reagonin mediet e shteteve tjera për një rast të ngjashëm!

     Ja rasti për krahasim: Kryeministri i Norvegjisë shkon në mënyrë klandestine në Suedi në një restorant të dyshimtë. Është rregull standarde për çdo shtet që kur kryeministri i një shteti tjetër viziton vendin e tyre, paraprakisht njoftohet qeveria e shtetit mikpritës, pa marrë parasysh qëllimin e vizitës së kryeministrit të shtetit fqinjë, qoftë ajo vizitë private por edhe vizita nëpër shtëpia publike. Si do të reagonin mediet në Norvegji nëse kryeministri norvegjez shkon si klandestin në shtëpi publike të Suedisë, dhe qeveria e Suedisë nuk di gjë për një vizitë të tillë në një lokal të caktuar siç nuk di as qeveria e Maqedonisë për vizitat e Hashim Thaçit? Shikim të këndshëm të ngjarjes së pakëndshme: http://www.youtube.com/watch?v=p701alb9GK8. Për më tepër, shih Punimin Hulumtues për Diskutimin e Politikave Nr. ESP031 me titullin: “Strategjia e komploteve ekonomike nëpër ‘pufa’”.

     Sikur të ishte kryetari i SHBA’ve, do të dilte në bankë të zezë menjëherë dhe do të shkarkohej. A u kujtohet si e gjykuan Klintonin për veprimtari normale në shtëpinë e vet me Monikën, e mos të flasim po të zihej ilegalisht në ndonjë shtëpi publike të shtetit fqinjë sikur Thaçi, për shembull në Meksikë. E kishin mytë krejt për adalet! Thaçizmi vetëm për ta mbajtur pozitën lidhi koalicion me mafinë ruso-serbe, por me këtë nuk po pajtohet popullsia. Pjesë e kësaj mafie është edhe kolegji AAB-Riinvest, deputeti i partnerit qeveritar të Thaçit, UDB’ashi Muhamet Mustafa, në lokalet e të cilit u rrah aktivisti i Lëvizjes Vetëvendosje!, Frashër Krasniqi, vetëm pse shpërndante pamflete ku shkruhej: “Kjo Qeveri i ka hipur skijave”! Në fakt, kjo Qeveri i ka hipur moti skijave. (Lexoni: Mafia ruso-serbe ka zbritur në Prishtinë - Sh.B)

     Gjarpri është mishngrënës. I tillë është edhe Hashimi, madje gurmazin e ka më të madh edhe se të gjarprit. Nuk është ky ndonjë krahasim figurativ sa ka të bëjë me komplotin e Hashimit për mishin në realitet. Gjarpri në cilësinë e Kryeministrit, në fillim të muajit korrik 2009 personalisht miratoi një Udhëzim Administrativ nr. 07/2009 për importin e mishit. Udhëzimi ishte miratuar në formë gjysmë të fshehtë për publikun dhe bizneset. Askush nga mediet nuk e ka pasur përmbajtjen e plotë dhe autentike të këtij udhëzimi me përjashtim të TV Klan Kosova, prej nga është shpërndarë. ( Lexoni: Importi i mishit të kafshëve e gjallesave tjera dhe eksporti i atij të njerëzve ) Shqetësimi i bizneseve ishte ndaj nenit 7 dhe 8 të udhëzimit që nënkuptonte dhe i jepte dritën e gjelbër Qeverisë të hapë ankand ndërkombëtar për furnizim të Kosovës me produkte të mishit, duke përjashtuar kompanitë vendëse. Ky vendim i pacipë i “Gjarprit”, me të drejtë i irritoj pa masë prodhuesit dhe përpunuesit e mishit, të cilët protestuan me paradë automjetesh duke shkaktuar tollovi në komunikacionin e Prishtinës me moton “Mos na largoni nga puna”. Rreth 4,000 punëtorë janë të inkuadruar në industrinë dhe tregtinë e mishit në Kosovë. “Gjarpri” nuk e bëri pa plan dhe pa paramendim të mirë përpjekjen e monopolizimit të importit të mishit një vit më herët në bashkëpunim me Kostas Bakojanis, djalin e vajzës së shovinistit grek Konstantin Micotakis, ish-ministres greke të punëve të jashtme, Dora Bakojanis – Micotakis. Të gjithë këta dhe miku i tyre kosovar, kanë llogari bankare në Qipron greke, siç kishin edhe Idi Amini, Sllobodan Millosheviqi, Sadam Huseini, e shumë diktatorë e kriminelë të tjerë. Sa për kuriozitet ndërmjet mishit dhe Hashim gjarprit, shikoni edhe këtë përkufizim: Hashim-i m. (ar. Hašīm) - ai që përshesh bukën në lëng mishi. Burimi: Fjalor fjalësh të huaja në gjuhën shqipe, Botimet Toena, Tiranë, 2007, faqe 235.

     Komplotet politike të Thaçizmit kundër Kosovës janë të shumta. Ju mund t’i dini disa ose shumicën prej tyre. Mendojmë se më e rëndësishme është të shpalosim komplotet kundër rrethit të tij të ngushtë në PDK që kanë të bëjnë me eliminimin politik, ose drejtimin e tyre për në parti tjera. Komploti më i famshëm në këtë drejtim, i cili njihet si ngjarje në publik por publiku nuk e di se është komplot i “Gjarprit”, është kundër ministrit të mbrojtjes gjatë luftës në Kosovë dhe atdhetarit të devotshëm, Azem Syla, i njohur si komandant “Daja” (është daja i Hashim Thaçit). “Gjarpri” organizon komplotin kundër dajës së tij që u bë botërisht i njohur si “rasti Bllaca”. Meqenëse “Gjarpri” është tinëzar dhe nuk mund ta bënte këtë vetë kundër njëriut më të afërt të tij në hierarkinë e lartë të PDK’së, ai angazhon Nazim Bllacën dhe Gani Gecin, i quajtur nga disa si Konti i Llaushës. Këta të dy me urdhër të hundrakut përgatisin një CD ku shfaqet Nazim Bllaca si denoncues. Konti në Kuvend akuzon publikisht partinë e hundrakut dhe vetë “Gjarprin”. Hundraku nuk mërzitej fort për ato akuza, madje në vetvete iu është gëzuar atyre, sepse e dinte se ku duhet të godasë ky komplot i tij. Dhe për çudinë e të gjithëve, dëshmia e Bllacës nuk përmend Hashim gjarprin. Shënjestra numër një është Azem Syla, ku Bllaca paraprakisht i kishte kërkuar (me gjasë me urdhër të hundrakut) 100 000 euro. Zyrtarët tjerë të lartë të PDK’së që i denoncon Bllaca janë Fatmir Xhelili dhe Fatmir Limaj. Vetë fakti se Limaj tani e denoncon hundrakun për tradhti edhe të nivelit kombëtar, është dëshmi e mjaftueshme për publikun kosovar, nëse duan ta kuptojnë, se këto komplote brenda PDK’së dhe atdhetarëve të Drenicës është duke i bërë hundraku me urdhrin e një mafie ndërkombëtare, me emrat e të cilëve do të njihemi më vonë.

     Disa muaj pas spektaklit “Bllaca” dhe gjersa aktualiteti i asaj shfaqje vazhdonte, një mik i imi, emrin e të cilit po e kodojmë si “Vajguri” (edhe këtë emër mund ta gjeni lehtë sikur të “Shumarit”) po nxiton te unë që isha pranë kompjuterit dhe po më tregon i befasuar:

-         O me dit ti çka kam pa sot!

-         Çka ke pa?

-         E pashë Gani Gecin kry-um-kry me Gani Thaçin, vllaun e Hashimit në ni kafe!

-         Le mos rrej! Hashim gjaprri është në armiqësi me gect e Llaushës! Ani tash masi dul Bllaca!

-         O pasha qeta dy sy kry-um-kry ishin kanë t’u bisedu n’kafe!

-         Mundet, se ky Bllaca s’po e përmend Hashim gjaprrin.

-         Po deee1 Po m’doket krejt punë e biznesit dhe mafisë është, e populli s’i din kto sene.

     Hundraku më tutje vazhdon komplotin kundër Fatmir Limajt në EULEX, ndërsa Limaj ia kthen topin duke e denoncuar hundrakun si fajtorin kryesor për të këqijat e tanishme që po i shkakton popullit dhe Kosovës. Siç e theksuam më herët, hundraku është gjarpër i ngathët. Vetëm helmin e ka të rrezikshëm për njeriun, sikurse Hashimi që është i ngathët (vetëm dëgjoni anglishten e tij dhe shikoni si e ngatërron sekretaren amerikane të shtetit Ollbrajt me Klinton) dhe të këqijat që i shkakton për shqiptarët e Kosovës. Shtrohet pyetja: Si është e mundur që Hashimi të jetë kaq i shkathtë me dreqni në praktikë kur hundraku është trullan? Përgjigja është kjo: Gjatë historisë njerëzore, vetëm teknologjia dhe mjetet ndryshojnë. Shfaqja e dukurive dhe ngjarjeve mbesin të njëjta. Njësoj sikur çifutët Mojsiu dhe Aaroni që bënin komplote me gjarpërinj kundër Egjiptit, edhe në Kosovë kemi komplotin e çifutëve me gjarpërinj. Në gjuhën më të thjeshtë dhe të zhveshur, kemi të bëjmë me komplotin e së paku nëntë çifutëve (be shoq, ka pjellë gjaprri, e i ka ba 9 gjaprra) me dy gjarpërinj e një brevë (këta janë gjarpinjtë e gjakut) kundër Kosovës. Këta çifutë janë:

·        David Klein, çifut i Izraelit i cili është këshilltar i hundrakut për ekonominë e Kosovës;

·        Arie Rabfogel, këshilltar i Qeverisë “Gjarpri” në Ministrinë e Energjisë dhe Minierave. Ish’Ministrja e kësaj Ministrie, Justina Pula, ka filluar t’i shpaloj, siç thotë ajo, presionet që i ka pasur nga këshilltarët ndërkombëtarë. Hajde Justinë, çelu më shumë dhe tregoj popullit për komplotin e çifutëve me gjarpërinj!;

·        Michael Farbman, ish’drejtor i misionit të USAID’it në Kosovë (ende punon këtu), çifut nga SHBA, ekspert në projektet e energjisë;

·        George Soros, çifut nga SHBA me prejardhje nga Hungaria, që financon shoqërinë e “hapur dhe civile” të nepërkës (Luan Shllakut);

·        Fondacioni i Vëllezërve Rockfeller nga SHBA, çifutë që financojnë brevën (Jeta Xharrën) dhe emisionet e saj në RTK, duke krijuar monopol në raportime dhe emisionin Jeta në Kosovë si e duan ata dhe kujt duhet t’i lejohet qasja në RTK, dhe kujt duhet t’i ndalohet qasja në të, ani pse RTK shpif se është 100% i Kosovës;

·        Joel Simon, drejtor ekzekutiv i Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve, çifuti i cili i drejtonte “Gjarprit” letër në emër të organizatës që përfaqëson duke i bërë thirrje për mbrojtjen e Jeta Xharrës nga kërcënimet që i paskan ardhur kësaj nëpërmjet e-mailave e “junk” mailave. Letrën e tij e boton gazeta e “shoqërisë civile” Koha Ditore, ose gazeta e Sorosit. Sa gazetari është rrahur brutalisht, madje edhe janë vrarë në Kosovë, por Joel Simoni nuk e ka çelur gojën (në mos paç thënë: gazetarët tjerë mbysni krejt - vetëm brevën duhet ta mbroj gjarpri edhe nga e-mailat anonim dhe “junk mailat” se e kanë misionin e përbashkët për komplotistët!);

·        Christopher Dell, çifut, ambasador i SHBA’së në Kosovë që i inicion dhe koordinon komplotet në nivelin më të lartë të Kosovë. ky është “snake charmer” i Hashim Thaçit. Si i bie fyellit çifuti, ashtu edhe gjarpri duhet të vallëzoj. Nëse Dell’i thotë: Të gjithë ata që e kundërshtojnë shitjen e PTK’së janë komunistë, nostalgjikë jugosllav, edhe gjarpri duhet t’i poshtërojë shqiptarët me të njëjtat fjalë në Kuvend dhe në medie që i kontrollojnë komplotistët e gjarpinjve. “Ne i emërojmë kryetarët” thotë kapitulli 10 i “Kushtetutës së Dell’it”. Dell’i e nxori emrin e Atifete Jaghjagës nga zarfi dhe i tha hundrakut, krye-komunistit dhe nostalgjikut jugosllav të Kosovës (Isa Mustafa) dhe kalit rus të Trojës (Behgjet Pacolli): Votojeni këtë. Ashtu edhe bënë deputetët e pozitës dhe disa të opozitës (Lëvizja Vetëvendose! braktisi seancën), të cilët besojnë në gjarpinj;  

·        Nofkën e UÇK’së “Gjarpri” e kanë zbuluar dhe futur në përdorim çifutët, më konkretisht çifutja Madeleine Albright sa ishte Sekretare e Shtetit të SHBA’së, e cila sot ka pjesëmarrje të aksioneve në telefoninë mobile IPKO;

·        Joseph Baiden, çifut, nënkryetar i SHBA’së e quan “Gjarprin” George Washingtoni i Kosovës, edhe “Gjarpri” është gjarpër, ndërsa George Washingtoni ishte me prejardhje shqiptare nga rrethi i Pejës. Shih të dhënat e Institutit të Biokimisë dhe i Gjenetikës, me seli në Schafhausen të Zvicrës, ka publikuar rezultatet e hulumtimit më të ri gjenetik të liderëve botërorë, sipas të cilave del se presidenti historik i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, George Washington, ka qenë me prejardhje shqiptare.

     Gjarpri i dytë i çifutëve në Kosovë është Luan Shllaku, ani pse në publik nuk njihet si i tillë. Gjarpri gjarprin nuk e han, prandaj plani i nepërkës kundër hundrakut (Luan Shllakut kundër Hashim Thaçit) që shpaloset në kapitullin 4 të këtij Punimi, është qesharak dhe i rremë. Nga ky konfrontim i gjarpinjve pësojnë vetëm shqiptarët, pra është lojë e çifutëve me gjarpinj, që haset kudo në plaçkitjen e pasurisë publike siç ishte rasti me shpërlarjen e afër 6 milionë eurove në emër të reklamave bajate për t’i prezantuar shqiptarët e Kosovës si Evrokopukët e Rinj, ku shfaqeshin disa të rinj çoroda, skilipece, dhe shakllamana. Paratë i mori firma nga Izraeli “Saatchi & Saatchi”. Plus infinit raste tjera të shpëlarjes së parave, krimit të organizuar, erupsionit, etj.

 

4. Gjarpri i “shoqërisë civile” – Luan Shllaku (Nepërka)

 

     Nepërka, që aq shumë u përmend gjerë më tani dhe e paraqitem në fotografinë 2, është një gjarpër helmues, por jo aq shumë sikurse hundraku. Disa lloje të nepërkës si vipera aspis dhe vipera ursinii, mund të kenë ngjyrë dhe lara të kuqërremtë sikur hundraku. Nepërka vipera berus nga fotografia 2 më herët dhe kjo nga fotografia 6 më poshtë, ka ngjyrë të përhirtë dhe me lara të bardha. Është gjarpër më i zhdërvjelltë se hundraku, dhe për shkak të aftësisë manovruese më të madhe dhe reagimit, populli e quan gjarpër katil. Sa herë dikush u thotë: “E pash një gjarpër katil ton topa-topa”, e kanë fjalën për nepërkën. Ndonëse i quajtur katil, kafshimi i nepërkës nuk është më helmues se i hundraku.

 

Frizura (shigjeta e kaltër) dhe lëkura (shigjeta e kuqe)

e nepërkës dhe Luan Shllakut!

 

     Në Kosovë, gjarpërinjtë, varësisht prej llojeve, kanë ngjyra dhe forma të ndryshme. Më së lehti është t’i dalloni në kokë. Tek koka, gjarpërinjtë më dallues në Kosovë janë hundraku dhe nepërka. I pari e ka kokën pak të gjerë ose me të madhe, dhe e ka një majuc të kthyer përpjetë si brirë. Sa herë doni ta mbani mend se si duket koka e hundrakut, vetëm shikoni frizurën e Hashim Thaçit dhe atë majucin e saj në mes të kthyer përpjetë, pikërisht sikur majuci i hundrakut në mes të kokës i kthyer përpjetë. Edhe nepërkën mund ta dalloni dhe identifikoni shumë lehtë në bazë të kokës. Nepërka e ka pjesën e përparme të kokës ose kablushën (frizurën) disi të ndarë në dy pjesë. Sa herë doni ta identifikoni këtë gjarpër, vetëm shikoni dhe mbani mend kablushën e Luan Shllakut. Mënyrë tjetër për identifikimin dhe dallimin e nepërkës nga hundraku është se nepërka e ka kokën më të vogël. Fakt: Hashim Thaçi e ka kryt ma t’madh se Luan Shllaku. Nëse edhe këto nuk u mjaftojnë për dallimin e nepërkës dhe hundrakut, atëherë konsultohuni me librat e shenjta si Bibla, dhe profetët çifutë nga Lindja e Mesme si Mojsiu, Isaia, dhe Jezusi. Fakt: Jezusi i referohet në Bibël nepërkës ose gjarprit autokton të Lindjes së Mesme dhe çifutëve, ndërsa hundraku ose gjarpri ilir është gjarpër autokton i shqiptarëve.

 

4.1 Luan Shllaku si intrigant

 

     Luan Shllaku është drejtor ekzekutiv i Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur (KFOS), një filialë e Institutit për Shoqëri të Hapur (Open Society Institute) me seli në Nju Jork. Luani është nga Gjakova. Gjakovarët njihen si ajka e nepotizmit në Kosovë, ose siç thotë populli: gjakovart janë për t’vetin. Mirëpo, misioni i “shoqërisë së hapur dhe civile” nuk ishte dashur ta duroj nepotizmin gjakovar dhe miqtë e tyre. Intrigat dhe nepotizmi i Luan Shllakut janë të panumërt në emër të “shoqërisë së hapur dhe civile”. Për disa intriga të tij shih punimet: Komploti kosovar në stilin e mafisë me fondet çifuto-gjermane”, dhe Strategjia e komploteve ekonomike nëpër pufa”. Tek ky i fundit (punimi nr. ESP031) do të shpalosim konspiracionet dhe keqpërdorimet e Luan Shllakut me projekt propozimet dhe emrat e ekipit të projektit që ju i dërgoni në KFOS, madje edhe pa ia bashkangjitur emrat koncept propozimeve.

     Dërguam njëherë në ide ose koncept propozim që e kërkonte me shpallje KFOS’i. Shpallja botohej, ku tjetër pos në gazetën e “shoqërisë civile” Koha Ditore. Luan Shllaku e sheh aty emrin e Bashkim Kastratit, profesor në katedrën e farmacisë, fakulteti i mjekësisë në Universitetin e Prishtinës. Ne kishim bërë dhe nënshkruar një kontratë me të për angazhim në projektet e ekonomikës së mjedisit, e cila i duhej për marrjen e vizës për vizitë në Slloveni ku duhej të takoheshim me udhëheqësin e SL Consult nga Lublana për projekte të përbashkëta. Disa ditë para se të udhëtojmë me të për në ambasadën sllovene në Shkup, Bashkimi erdhi në zyrën tonë dhe po na tregon se Luan Shllaku është fjalosur me të shkaku i bashkëpunimit të tij (Bashkimit) me ne, dhe se Luani e kishte njoftuar se koncept propozimi i INEPRA’s nuk vjen në shprehje hiq dhe si i tillë do të hidhet menjëherë. Kaq alergji kishte pasur nepërka kundër INEPRA’s, deri në masën sa që i kishte thënë Bashkimit se kot e kanë atë koncept propozim; s’vjen n’shprehje hiq. Nuk ishte ndalur nepërka me kaq. Ia kishte turrur mikut dhe vendësit të tij, Bashkimit, me shantazhe, pse ai bashkëpunon me neve. Po e pyes Bashkimin:

-         Çka ka more ky njeri që kërcen kështu si dreqi kështu?

-         Oo ky është intrigant i flliqt. Veç mos mujt, se ky me kurgja tjetër nuk merret pos me intriga. Hiqu tina! Shkojmë nesër ne në Shkup.

     Kompletuam dokumentet e nevojshme me bashkimin dhe pas dy ditëve u nisëm unë e ai me veturën e tij për në Shkup për viza. Gjatë rrugës, Bashkimi po m’i tregon pisllëqet e panumërta të Luan Shllakut, prej kohës kur kishte sjellë në KFOS një komunist i quajtur Shkëlzen Maliqi, e deri te kjo intriga e fundit kundër nesh. Pozita e nepërkës si drejtor ekzekutiv në KFOS i shërbente kryesisht biznesit privat të të afërmve të tij me fondet e Sorosit në emër të shoqërisë së “hapur dhe civile”. Nga Bashkimi kuptova se Luan Shllaku është djali i tezës së Agron Rezniqit, pronari i ndërmarrjes private botuese “Grafika Rezniqi”. “A i ke pa gjithë ato libra, broshura, katalogje dhe gjëra tjera të shtypura që gjenden aty në KFOS? Sen mi këtë tokë gja dreqit s’i vyejnë. Krejt ato i ka shtyp Luan Shllaku te tezaku i tij në Grafika Rezniqi sa më shumë që është e mundur veç me i ba biznis tezakut”, thoshte Bashkimi.

-         E njoh këtë Agron Rezniqin. Djalë i mirë dhe serioz m’doket. A bash tezak me Luanin qenkan a?

-         Po de.

-         Bre i kam do publikime të KFOS’it, e tash po më kujtohet “Dizajni dhe shtypja: Grafika Rezniqi”.

-         A tash pe din a? Krejt publikimet e KFOS’it Luani i shtyp veç qaty. Kqyr, me n’gu ti mu, e merr ni letër e ja shkrun Sorosit atje ku e ka bazën për këtë intrigant, n’Budapest a ku e ka bazën?

-         Në Nju Jork e ka selinë, por në Budapest e ka bazën për Evropë. Ia shkruaj të dyja bazave!

-         Eh! Ni letër t’fortë, edhe e kreh [kontrollon dhe korrigjon] nja dy-tri herë mirë. Anglishten e din ti, po?

-         Po more, ia qoj edhe pa e kreh hiq se evidenca për intrigat e tij janë të vërtetueshme dhe pakontestueshme. Me shkru s’pritoj, edhe kam arsye shumë t’forta me i shkru Sorosit n’bazë, edhe me iu tregu që ta ndalin këtë shpifarak; çka osht puna e tina? Pse kcen ai si gjarpni me kafshu njerëz e përzihet në punët e huaja?

-         Intrigant bre! Veç mos mujt hiq, veç keq kqyr me ba. Po ti ia qon ni letër t’fortë Sorosit, edhe e kreh nja dy-tri herë. N’daq, shkruje n’shqip niher, e ma qon mu t’i jepi edhe unë do sugjerime dhe e rregullojmë mirë, e tani e përkthen dhe ia dërgon Sorosit.

-         Po more, s’osht problem. Kryesorja ata e marrin letrën.

-         Mos e le kurrqysh pa e qu.

-         More meniher masi t’i marrim vizat´.

     Kaluam në bisedën për ato që po shkonim dhe na duheshin - vizat. Ditën e parë i dorëzuam dokumentet. Na thanë të vijmë nesër. Pyetëm nëse duhet edhe ndonjë dokument, edhe pse i kishim disa plotësuese. Nuk na kërkuan më shumë. Rrugës prapa për në Prishtinë dhe të nesërmen për në Shkup, përsëri bisedat për intrigantin, dhe problemin e vizave. Kjo e fundit na e kaloj më së shumti kohën, se për intrigantin e KFOS’it, nuk ia vlente më të diskutojmë aq shumë. Kuptohej se ai merrej vetëm me intriga në kohën kur ne po bisedonim për të, tani kur unë po shkruaj, dhe kur ju po lexoni. Bisedonim për gjasat që të na i japin vizat, dhe problemin e tyre për shtetasit e Kosovës. Ishte sidomos në qendër të bisedës problemi me vizat për Slloveni. Bashkimi po më tregonte se si ambasada e Sllovenisë në Shkup i torturonte shqiptarët e Kosovës për viza duke i lënë të presin deri në ora 6 në mbrëmje në dimër, dhe në fund dilte me grumbullin e pasaportave, u a shpërndante të gjithëve pa asnjë vizë. Ata që kishin udhëtuar me autobusë prej Kosove dhe nuk mund të ktheheshin prapa, flinin në stacion të trenit në Shkup. Vazhdoj bisedën gjersa ishin duke pritur pranë ambasadës: “Kjo është tmerr! E sheh, prej këtuhit e deri në fund atje bëhej rendi i kosovarëve. Ishin mbi 200 persona që prisnin. Unë e incizoj me telefon, dhe ja qoj gazetës më të njohur sllovene “Dello” për t’i sensibilizuar sllovenët se çka po na bëjnë.”

     Unë po i tregoj një rast kur më duhej viza për një konferencë në Portorozh (nëntor 2006), se mua dhe një numri zyrtarësh qeveritarë dhe tjerë nga Kosova na është dashur të vijmë deri në 4-5 herë. Me asnjë lloj vize nuk më ka ndodhur kështu, e më së paku për konferenca shkencore, të cilat në çdo ambasadë i kam marrë brenda orëve. Por qe, ndodhi ashtu. Bile, Ahmet Shala (atëherë zëvendës drejtor në Agjencinë Kosovare të Mirëbesimit) gjatë konferencës në Portorozh, në bisedë joformale, po u ankohet pjesëmarrësve slloven se me asnjë shtet kurrë nuk ka pasur problem më të madh me vizë se me Slloveni për këtë rast. Ishim një grup prej afër 15 vetave nga Kosova që duhej të pajiseshim me viza për atë ngjarje, duke filluar kryeministri i atëhershëm Agim Çeku, Ahmet Shala, Agron Dida, Lorik Haxhiu, dhe disa studiues. Iu ankoheshim Universitetit të Lublanës dhe kërkonim të intervenoj në ambasadën sllovene në Shkup të na i lëshoj vizat. Mezi na i dhanë vetëm 2-3 ditë para fillimit të konferencës.

Për rastin e dytë, Bashkimi kishte frikë se atij nuk do t’ia japin vizën shkaku i një lloj skandali të mëhershëm që ia kishte shkaktuar një mik i tij (biznesmeni shqiptar në Slloveni, Hetem Ramadani) kur i kishte kërkuar të intervenoj në të njëjtën ambasadë në Shkup, dhe ku ne ishim duke pritur. Kishte frikës se do ta refuzojnë pasi për të Hetemi kishte intervenuar me telefon duke kërcënuar dhe fyer personelin e ambasadës: “a e dini kush jam unë”, dhe më duket se edhe i kishte sharë. Personeli i ambasadës në shenjë “frike” nga Hetemi kishte vendosur ta lë Bashkimin të presë e të sorollatet për vizë më vonë, dhe për shkak të atij rasti t’i torturojë të gjithë shqiptarët tjerë nga Kosova që drejtoheshin për viza aty. Tani fillova ta kuptoj, por e mbaja në vete, pse u nxeh Ahmet Shala duke iu ankuar profesorëve dhe studiuesve sllovenë pse na mundonin kaq shumë për viza. Sllovenët mbeteshin të heshtur dhe vetëm thonin se kjo është çështje e Ministrisë së Punëve të Jashtme të tyre.      

“Po ndoshta më kanë harruar këta [ambasada sllovene në Shkup] prej asaj kohe dhe po shpresoj se nuk na nxjerrin problem”, po më thotë Bashkimi.

-         Hajt bre mos u tut. Kam qenë edhe më herët në Slloveni, nuk është hera e parë që marrë vizë sllovene. Qëllimin e vizitës e kemi të qartë. Për punë zyrtare, konferenca, çështje shkencore, secila ambasadë i lëshon vizat më lehtë se është biznes i mirë i gjithanshëm; përfitojnë kompanitë ajrore se bileta kur nxirret për vizitë të shpejtë kushton më shtrenjtë, shkon për dy-tri ditë e kthehesh dhe kështu përfiton edhe ambasada me taksa për viza, e tjera. Ndryshe është kur janë në pyetje vizat turistike, të punës, bashkim familjar, se aty kërkohen shumë dokumente, konfirmime, vonon përpunimi, shprehim dyshim rreth qëllimit të vizës.

-         Po, ama s’i dihet ktyne! A t’kallxova qysh u bojke reni ktu deri në 200 vetë, i lejshin me prit deri në ora 6 të mbrëmjes, e në fund u thoshin “ejani nesër”. Kanë flejt shqiptart edhe n’stacion t’trenit ktu. Ja u kam qu unë dosjen Dello-s;

-         Jo e di, qashtu na ka pas ndodh edhe neve për Porotozh. Katër-pesë herë m’u ka dasht me ardh prej Prishtine, veç neve na tregonin në ora 3-4, e s’na lejshin deri në ora 6.

-         Nëse na i japin, ty kanë me ta dhanë veç për Slloveni (kishim kërkuar Schengen një vjeçar) se e ki pasaportën e Kosovës, e sllovent nuk japin Schengen për herë t’parë në një pasosh të tillë, kurse mua mund të ma japin Schengen se e kam pasaportën e Serbisë.

     Nejse, na i dhanë vizat menjëherë ditën e dytë. Mua për një muaj vetëm për Slloveni, ndërsa Bashkimit Schengen për një muaj. Kështu u minimizua ndikimi i skandalit të Bashkimit nëpërmjet Hetemit kur nga frika se do të refuzohet, mori Schengen nga ajo ambasadë për një muaj, ndërsa unë (ndoshta shkaku se e kanë mbajtur mend Bashkimin; se sllovenët bari nuk hanë) ma dhanë vetëm për një muaj meqenëse isha bërë bashkë më të për të njëjtin qëllim. Sidoqoftë, vizat për Slloveni nuk ishin më problem për ne, dhe mund ta merrnim tjetrën njëvjeçare menjëherë pas një muaji. E kuptuan se ambasada nuk ka mundur të na zë besë dhe ka dashur të na testoj për një muaj. Po që se na nevojitej tjera për 1 apo 10 vite, ambasada aty ishte. Bashkimi planifikonte të arrijë në Lublanë me veturë, ndërsa unë me aeroplan (sepse nuk mund të kaloja nëpër Serbi me pasaportë të Kosovës). Me rëndësi ishte se takoheshim në të njëjtin vend në Lublanë për punë zyrtare. Gjatë asaj kohe, ombudsmani i Sorosit po i hetonte intrigat e Luan Shllakut kundër të cilit Bashkimi më kërkonte të shkruaj një letër të fortë dhe ta krehi nja 2-3 herë. Dhe çfarë ndodhi pasi i morëm vizat?

Bashkimi nuk erdhi në Lublanë fare dhe e kishte shfrytëzuar vizën për vizita në shtete tjera për qëllime tjera. Më shkruan një letër dhe më akuzon se po ia dëmtoj raportet me, siç e quajti ai tani, mikun e ti të përjetshëm, Luan Shllakun. Letrën ia kopjon edhe nepërkës. Ndërsa para se ta merrnim vizën, më ka shkruar një letër me titullin e madh “INTRIGAT!!!” në të cilën ai më paralajmëron se sa intrigant është Luan Shllaku. Për çdo rast, të dyja letrat e Bashkimit janë të ruajtura; edhe ajo ku ai përpiqet të më bind mua si “kokëfortë” që po kam vështirësi se sa intrigant e i mbrapshtë është Luan Shllaku për të cilin Bashkimi thotë se e njeh që nga fëmijëria, edhe ajo ku ai më tregon se nuk e ka ndërmend të prishet me mikun e tij, dhe se do të më padisë po qëse e përmendi këtë çështje. Ai po ashtu kishte thënë se s’iu është dashur asgjë viza Schengen që e mori në shpinë të INEPRA’s, edhe pse me atë vizë që s’i duhej sen, shkoj për t’i realizuar punë tjera tjetërkah. Kontrata është ende në fuqi të plotë. Mund ta padisë unë kur të dua Bashkimin. Ekziston vetëm një problem: Kjo mund t’i sjellë dëme shumë të mëdha shqiptarëve të Kosovës kur kërkojnë viza sllovene. Bashkimi ende mendon se sllovenët hanë barë. Ai nuk e di se viza që ia kanë dhe dokumentet që i ka deponuar në ambasadë, janë të ruajtura. Ai po ashtu nuk e di se sllovenët e dinë që ai e ka shfrytëzuar vizën për diçka tjetër dhe tjetërkund. Shumë lehtë kontrollohet kjo punë. Secili që hyn e del në Slloveni nga Kosova, e ka një dëshmi në pasaportë (për shembull vulë), ndërsa autoritetet kufitare të dhënat në kompjuter. Në rastin e Bashkimit kur dihej data e hyrjes dhe daljes, sllovenët nuk i kanë këto gjëra por i ka të gjitha provat ambasada e Sllovenisë në Kosovë. Ky është vetëm njëri prej shkaqeve të shumta që Kosovës jo vetëm që nuk po i liberalizohen vizat, por po ia shtrëngojnë më shumë lirinë e lëvizjeve për shkak të “nepismenave” (analfabetëve) që i ka krijuar Jugosllavia/Serbia në mesin e shqiptarëve edhe në universitete si rastin e Bashkimit. Edhe Bashkimi doli intrigant dhe një lloj gjarpri si Luan Shllaku. Më herët thamë se gjarpri-gjarprin nuk e han, pavarësisht mund të jetë intrigant njëri, e i ndershëm tjetri. Këto lloje të rasteve me viza ishte dashur të zbulohen dhe bëhen publike, ashtu që qytetarët e pafajshëm që mundohen shumë për viza, ta kuptojnë se një prej arsyeve pse nuk u japin viza, janë përvojat e ambasadave me çiftat e Bashkimave dhe “nepismena” tjerë. Kur ambasadat kanë përvojë jo të mirë me gomarllëqet e profesorëve universitarë nga Kosova, atëherë logjikisht krijojnë bindjen se qytetarët me arsimim më të ultë mund të jenë më të zi, çka nuk është e vërtetë, por ata kanë të drejtë të besojnë derisa ne nuk i denoncojmë karakteret e gjarpinjve.

     Luan Shllaku më herët kishte punuar në Shqipëri. Thuhet se edhe atje ka bërë të zeza, çka nuk është fare çudi. Në Tiranë flitet shumë për aferat e Hetem Ramadanit në Shqipëri gjatë viteve 1990’ta me femra të mitura së bashku me përfaqësuesin e kompanisë së tij në Tiranë, Luan Shllakun dhe disa të tjerë. Sa mund të jenë të poshtër sllovenët? Këtë pyetje ia bëja vetes gjatë kohës kur në një rast na mundonin për viza. E lash përgjigjen për më vonë pasi të shoh përvojën në konferencë, ose të marrë konferencën si të ndarë nga ambasada. Konferenca ishte shumë e madhe, afër 500 pjesëmarrës, dhe i kishte në fokus të punimeve tri shtete: Ukrainën, Kazakistanin, dhe Kosovën. Unë kisha përgatitur një punim me dy sllovene nga Universiteti i Lublanës, që u botua para fillimit të konferencës, me titullin: Domadenik, Polona, Isa Mulaj and Redek Tjasa “Kosovo na poti v trzno gospodarstvo (Kosova në rrugën për në ekonominë e tregut)”. ( Lexoni: Kosovo na poti v trzno gospodarstvo - Sh.B)  Isha në panelin për Kosovën ku merrnin pjesë edhe dy sllovenë, dhe për çudi, Vllado Dimovski (moderatori i panelit), pyetjen e parë e drejtoj tek unë: “Cila është strategjia e UNMIK’ut për Kosovën”? Po i tregoj se UNMIK’u kur është vendosur në fillim nuk ka pasur një strategji dalëse nga Kosova, pra e dimë pikën fillestare A, por nuk mund të themi se kur mund të jetë pika përfundimtare B, edhe pse dikur duhet të jetë”. Të tjerët, sidomos Agron Dida dhe Ahmet Shala nuk u pajtuan me këtë dhe thanë se në pranverë (më 2007) çdo gjë merr fund; Kosova bëhet e pavarur dhe UNMIK’u nuk do të shuhet. Një pyetje tjetër ishte për resurset (pasuritë) e Kosovës. Përgjigja që e ofronin shumica e zyrtarëve kosovarë në panel ishte se njerëzit dhe popullsia e re e Kosovës janë pasuria më e madhe. Kërkoj moderatori edhe mendimin tim, sikur nuk donte të pajtohej me përgjigjen që ia dhanë të tjerët paraprakisht. I thashë: “Edhe unë pajtohen se popullsia dhe mosha e re janë pasuria më e madhe e Kosovës, por kjo mund të jetë pengesë për zhvillim nëse nuk bëni diçka për ta”. Merrni këto xhirime nga konferenca prej organizatorit dhe gazetës sllovene “Finance” se nuk bënë publiku kosovarë të mbetet i painformuar, e ai slloven të dijë më mirë nëpërmjet nesh se çka ndodhë në Kosovë. Në konferencë kishte edhe studentë nga Kosova që studionin në Universitetin e Lublanës dhe shtete tjera. Tek po bisedonim në pauzë të kafes, njëri po më thotë: “Valla sllovenkat ishin racë e mirë; përzierje gjermanë me sllavë”. Kjo u interesonte shumicës së pjesëmarrësve nga Kosova në atë konferencë - sa të bukura ishin sllovenkat aty.

     Pas konferencës, vendosa të shkoj për Maribor ta vizitoj vëllaun që punon atje. Një ligjëruese nga Universiteti i Lublanës (sllovenkë e mirë bile!) me të cilën e kisha shkruar artikullin për Kosovën, me të dëgjuar për këtë, më tha se nuk ke nevojë të shkosh me autobus atje. I tha shoferit që na kishte sjellë mua dhe Ahmet Shalën nga Lublana, të më dërgoj deri në Maribor. Tek isha në një kafe me vëllaun dhe po vështroja disa sllovene, m’u kujtua ajo thënie e shqiptarit në konferencë: “sllovenkat ishin racë e mirë - përzierje gjermanë me sllavë”, çka aty nuk më dukeshin. Prisja që në bazë të paragjykimeve të studentëve kosovarë, në Maribor sllovenkat mund të jenë më shumë si racë e përzier më shumë me gjermanë (për shkak të afërsisë me Austrinë), dhe po e pyes vëllaun: More ktu po m’doken sllovenkat pak si bajate; atje n’Portorozh ishin kanë fort t’mira, si me kanë krejt aktore t’Holivudit. “Jo ka edhe ktu t’mira po s’i ke pa. Atje ku je kanë ti i kanë zgedh kapak, se qashtu e kanë kta. E kta tont [qeveritarët] kur vinë ktu e shkojnë n’takime zyrtare nëpër Evropë, kqyrin shumë, kanë qef veç me ladru e me shpenzu, e për shtet e popull t’vetin s’ja u nin hiq. E dinë sllovent këtë mentalitet t’shiptarve.”

     Disa javë pas konferencës, po më shkruan nga Universiteti i Lublanës një mik i imi, Gazmend Qorraj, aktualisht ligjërues në fakultetin ekonomik të Universitetit të Prishtinës, dhe po m’i përcjellë të falat dhe lavdërimet e dy sllovenkave me të cilat kisha shkruar artikullin, dhe të profesorit Janez Prashnikar. Më tha që s’kam lexuar aq nga ti, por më mjafton vlerësimi ai autorit të mbi 400 punimeve shkencore (Janez Prashnikar është ekonomisti më i njohur në trojet e ish-Jugosllavisë dhe ndër më të fortët në Evropën juglindore). Në fillim të tetorit 2010 (afër 4 vite pas konferencës e cila u mbajt në mes të nëntorit 2006) takova një nga pjesëmarrësit slloven të konferencës së Portorozhit këtu në Prishtinë. Po i sheh veturat e UNMIK’ut, dhe po më pyet: “Ende qenkan këtu, plus e paskeni sjellë një UNMIK tjetër (EULEX-in)? Nuk qenka shuar gjatë pranverës 2007 siç thuhej në konferencë”. Çfarë t’i thosha? Se politikanët e Kosovës gënjenin, nuk kisha nevojë sepse kjo vetvetiu kuptohej nga koha dhe rrjedha e ngjarjeve. T’i them se pos gënjeshtrave të politikanëve kemi edhe “shoqëri civile” si opozitë dhe gjarpinj që merret me komplote dhe intriga, edhe këtë nuk mund t’ia them, por koha dhe ngjarjet po e sigurojnë përgjigjen. Vetëm i tregova se unë nuk jam duke e udhëhequr politikën kosovare, dhe se në Portorozh isha i qartë kur e tregova pikën A ose kohën kur ka filluar misioni ndërkombëtar, kurse pikën B ose përfundimin e këtij misioni nuk e dhashë. Në fund të po të njëjtit muaj (tetor 2010), E përditshmja sllovene “Delodel me titullin: Politikanët kosovarë nga opinga në “mercedese”, ku tregon se shumica e politikanëve kosovarë u hodh nga opingat dhe balta e fshatit në kolltuqe dhe në mercedese.

( Lexoni: Dello-Politikanët e pasur dhe mjerimi i skajshëm - Sh.B)

 

4.2 Shoqëria civile e UBD’ashëve, nepotizmit,

shpifjeve dhe konspiracioneve

 

Asnjë parti politike nuk është më përjashtuese e shoqërisë se e ashtuquajtura shoqëri civile. Pyetja e parë që secili lexues mund ta bëjë dhe është i interesuar ta dijë, është se çka do të thotë kjo, kush është shoqëria civile, si funksionon, çfarë misioni ka, dhe kush po shitet si shoqëri civile, dhe sa e hapur është kjo shoqëri?

 Së pari ofrojmë përgjigje përmbledhëse, e në vijim ofrojmë hollësi tjera. Shoqëria e hapur në emër të së cilës thirret KFOS’i dhe atë e etiketon si shoqëri civile, është një grup i vogël i OJQ’ve dhe individëve si shoqëri e mbyllur me veprimtari komplotiste. Kjo shoqëri njihet më së shpeshti nëpërmjet të ashtuquajturit “Forumit 2015”, i themeluar nga Sorosi dhe Instituti Riinvest, me një fjalë OJQ e Luan Shllakut dhe Muhamet Mustafës. Ja edhe anëtarët kyç të këtij Forumi, ose siç quhen zyrtarisht, “Anëtarët e këshillit”:

           - Anton Berishaj (mafiozi i telekomunikacionit),

           - Azem Vllasi (ish’udhëheqës i lartë komunist), 

           - Dardan Velija (Zyra e kryeministrit),

           - Isa Mustafa (kryekomunisti i Kosovës dhe kryetar i K.K. të Prishtinës),

           - Muhamet Mustafa,

           - Luan Shllaku (nepërka),

           - Lulzim Peci,

           - Mimoza Kusari,

           - Shkëlzen Maliqi,

           - Ilir Dugolli,

           - Vjosa Dobruna, dhe

           - Venera Hajrullahu.

     Shoqëria civile në kuptim të ngushtë, siç e reklamon propaganda e shumicës së medieve në Kosovë, identifikohet me Fondacionin Kosovar për Shoqëri (KCSF). ( Vizito: Faqen zyrtare të KCSF’s - Sh.B) Ja bordi i kësaj shoqërie (shikoni: KETU )

          - Xheraldina Vula / Kryetare - (TV21),

          - Muhamed Mustafa - (Instituti RIINVEST),

          - Luan Shllaku - (KFOS),

          - Nadira Avdic'Vlasi - (RTK, Alem),

          - Anton K.Berisha - (Fakulteti Filozofik, Universiteti i Prishtinës),

          - Goran Lazic - (Agjensioni Kosovar i Mirëbesimit),

          - Nita Luci - (Universiteti i Prishtinës.

     A nuk janë personat kyç edhe këtu të njëjtit si në Forumin 2015 (Muhameti, Luani, Antoni, dhe Nadira në vend të burrit të saj)? çfarë shoqërie e hapur dhe civile janë këta UDBasho-komunistë dhe mafiozë?! Dhe shiko personelin e kësaj KCSF’së:

          - Venera Hajrullahu - Drejtore Ekzekutive,

          - Suzana Arni - Drejtore e Programeve/Koordinatore e Programit të Granteve...

     ndalu këtu!

     Suzana Arni është gruaja e Luan Shllakut. Sa e hapur, dhe sa e zgjeruar është kjo shoqëri civile kur të njëjtit persona gjenden si drejtora dhe udhëheqës në disa organizata, dhe kur po u dukej se janë ngopur me pozita udhëheqëse në disa organizata, duhet t’i fusin edhe gratë e tyre (Luani - Suzanën, e Azemi - Nadirën)? Kush është ai mëzat, ose ajo lopë në Kosovë që mendon se kjo është shoqëri civile. Po, po. Mëzat ose lopë, se njeri i arsyeshëm nuk mund të jetë po që se mendon se ky grup ka të bëjë diçka me shoqëri civile. Ky është grup mafioz. Ka dëshmi të konsiderueshme për krimin e organizuar, pisllëqet, hajnitë, shpifjet, dhe komplotet e tyre.

     Më tutje, kjo “shoqëri civile” del në opinion shpesh si grup, ku përfshihen jo më shumë se 7-8 OJQ (nga mijëra të tjera), ku vazhdimisht përfshihet Klubi për Politikë të Jashtme të cilin e udhëheqin Veton Surroi dhe Ylli Hoxha, pra njerëzit politik, ( Lexoni: faqen zyrtare të KPJ’së - Sh.B)  dhe Lëvizja Fol (Lexoni: Faqen zyrtare - Sh.B). Detyra parësore e kësaj “shoqërie civile” janë shpifjet, komplotet dhe shpërlarja e parave. Këto shpifje i bëjnë aty ku munden, sidomos në institucionet e Kosovës. Për shembull, shpifarakja trutharë që e hanë sapunin për djathë, Besa Luzha, nga fondacioni gjerman Friedrich Ebert Stiftung, më thoshte se sipas Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale, ju nuk jeni pjesë e “shoqërisë civile” dhe se ti nuk mund të jesh shoqëri civile. Po e quaj “shpifarake trutharë” sepse të thuash që një institucion politik po u dashka të vendos se kush guxon të jetë shoqëri civile e kush jo, është përtej çdo banaliteti të shoqërisë civile. Sipas Besa Luzhës dhe shpifarakëve nga rrethi i saj, kusht për të qenë pjesë e “shoqërisë civile” është të jesh në grup politik si Klubi për Politikë të Jashtme, të marrësh lejen e politikanëve të caktuar, dhe nëse do pozita udhëheqëse në këtë shoqëri, duhet të jesh nepërkë, UDB’ash, komunist Jugosllav, apo mafioz në ndonjë ndërmarrje publike.

     “Shoqëria civile” e Kosovës paraqitet si opozitë e partive politike në pushtet, çka në teori nuk do të duhej të ishte (shoqëritë civile kanë tjetër mision), por në fakt bashkëpunon ngushtë me mafinë e partive politike në pushtet. Shembulli më freskët për opinionin kosovar është rrahja e aktivistit të Lëvizjes Vetëvendosje!, Frashër Krasniqi, vetëm pse ky e kishte pyetur Kryeministrin (Hashim Gjarprin), nëse “Kjo qeveri u ka hipur skijave" gjatë kohës së hartimit të planit ekonomik në Bansko të Bullgarisë. Ku ndodh kjo rrahje? Në lokalet e UDB’ashit Muhamet Mustafa që mban disa pozita në “shoqërinë civile” dhe është deputet nga radhët e partisë së mafisë ruso-serbe Aleance për Kosovën e Re (AKR). Edhe me këtë rast, qytetari i zakonshëm duhet të jetë mëzat ose lopë nëse mendon se kjo është shoqëri civile. Ky grup mafioz dhe politik është shoqëri e nepërkës, hundrakut, UDB’ashëve, komunistëve të devotshëm të Jugosllavisë dhe antishqiptarëve, dhe nuk ka gjë të përbashkët me shoqëri civile.

( Shikoni materialin: Kjo qeveri u ka hipur skijave - Sh.B)

 

5. Çka thotë komploti i nepërkës kundër hundrakut?

Luan Shllaku kundër Hashim Thaçit

 

Në fillim të marsit 2011, “shoqëria civile” (tani po e dini se çka dreqin është kjo në Kosovë), ka dalë me plan për përmbysjen e qeverisë kosovare. Në arsyetimin që e jep dokumenti i kësaj shoqërie, thuhet: “Përbërja e qeverisë së re, të votuar në të njëjtën seancë, nuk pasqyron vullnetin e qytetarëve të Kosovës për qeveri me duar të pastra dhe kompetente për të implementuar agjendën e shtet ndërtimit në raport me sfidat që e presin shtetin e ri”.

Koment: As ju nuk i keni duart më të pastra dhe jeni shumë të zhytur në krim të organizuar po aq sa Qeveria. Madje, nëse ka ndonjë grupacion që nuk pasqyron vullnetin e qytetarëve të Kosovës, i pari dhe më i mbrapshti jeni ju.

“Për këtë arsye, organizatat e shoqërisë civile, të tubuara rreth fushatës për integritetin e institucioneve, e kanë vlerësuar si të domosdoshëm shprehjen e organizuar të pakënaqësisë dhe mospajtimit qytetar me zhvillimet e fundit politike, të cilat e shkelin vullnetin qytetar dhe kushtetutën e vendit”.

Koment: Kjo dihet, por mos u mundoni ta fshihni faktin se shumë qytetarë janë më shumë të pakënaqur me juve sepse edhe kjo dihet. Mos deshët ju ta merrni pushtetin? Do të ishte në rregull sikur të mos i vëni aty nepërkat, UDB’ashët, dhe familjarët tuaj të ngushtë, të cilët janë më të zi se kriminelët e tanishëm në pushtet?!

“Veprimet të cilat do të ndërmerren në kuadër të kësaj fushate synojnë korrigjimin e këtyre parregullsive....”

Koment: Së pari korrigjimet e parregullsive e “shoqërisë civle” sepse shumica e tyre i kanë duart e përlyera që nga koha e ish’Jugosllavisë.

Plani jep edhe format e veprimit në faza dhe me data në një tabelë në fund të dokumentit të “shoqërisë civile”. Bartës të fushatës ose planit për rrëzimin e Qeverisë janë gjithsej 7 organizata: KCSF, Lëvizja Fol, Syri i Vizionit nga Peja, Dokufest nga Prizreni, FDI nga Gjakova (nga vjen Luan Shllaku dhe KCSF = nepotizëm) dhe CBM nga Mitrovica. Thuhet se do të marrin pjesë edhe gazetarët, artistët, dhe intelektualët si bartës. A nuk u duket ky plan për atë që diskutuam edhe më herët - nepotizmi gjakovar? Qytetarët mendojnë se kjo është Qeveri e Drenicës. Atëherë, ku janë organizatat për rajonin e Drenicës?

     “Gjatë fushatës, organizatat e involvuara do të ndërmarrin veprimet e mëposhtme, por nuk do të kufizohen vetëm me to: Protesta ditore, Shkrime në gazeta, Deklarata të përbashkëta publike, Konferenca për Media, Dekonstruktim i ngjarjeve, Takime mobilizuese me OJQ-të nëpër komuna tjera, Takime mobilizuese me Sindikatat e punës, Takime mobilizuese me studentët, Performansa artistike, Debate televizive, Grupi në Facebook, Posterët dhe flyerët, Protesta e madhe”.

     Koment: Po të udhëhiqen këto nga njerëzit ose shoqëria civile e vërtetë, do të mund të sillnin ndryshime pozitive. Nepërkat dhe UBD’ashët e “shoqërisë civile” të cilët në të njëjtën kohë janë në partitë politike të koalicionit qeverisës (Muhametin dhe Mimozën i ke nëpër borde të “shoqërisë cvile” dhe AKR) e bëjnë edhe më zi se hundraku. Përveç kësaj, ishit ju “shoqëria civile” së bashku me militantët e hundrakut që e rrahët Frashër Krasniqin kur ai me vetëm një pamflet (shih planin tuaj edhe sa fushata tjera shtesë i donit kundër hundrakut!) pyeti nëse kjo Mimoza Kusari në bordin e shoqërisë tuaj civile ka shkuar në Bullgari për t’i hipur skijave në emër të Qeverisë që ju kinse planifikonit ta rrëzonit. Mendoni një herë se sa materiali duhet shtypur për këto fushata. Plani nuk tregon se ku ishte dashur të shtypen, mirëpo nepërka e kishte planifikuar këtë fare mirë - aty ku i ka shtypur të gjitha më herët - te tezaku i tij në Grafika Rezniqi. Çka po u duket tash ky plan? Plan i nepërkës kundër hundrakut për rrëzimin e Qeverisë, apo plan i nepërkës për ta bërë çirak me biznes tezakun e tij? Përgjigja: Është kjo e dyta, sepse gjarpri-gjarprin nuk e han.

 

5.1 Heshtja e OSI’t dhe FES’it ndaj keqpërdorimeve

dhe kriminalizimit të ndihmave të tyre në Kosovë

 

Në ankesën e parë kundër nepërkës, për të cilën Bashkim Kastrati insistonte fuqishëm të bëhet dhe krehet mirë nja dy-tri herë, kishte reaguar OSI nga baza por neve nuk na ka treguar. Këtë strategji kamuflimi të hetimeve e zbatojnë shumica e organizatave ndërkombëtare në Kosovë. Arsyet është vështirë të kuptohen për secilën organizatë veç e veç. Megjithatë, një mendim interesant i një studenti gjerman për rastin e FES’it, na mundëson të kuptojmë shumëçka dhe format që duhet ndjekur për luftimin e mafisë dhe krimit të organizuar në “shoqërinë civile” kosovare. Po i njëjti Bashkim që u distancua nga ne posa e mori vizën, i tregon “Vajgurit” se OSI e kishte kontaktuar Luan Shllakun në bazë të ankesës së Isës, kishte biseduar nja një orë me të, dhe ia kishte thënë do fjalë koxha t’forta rreth mënyrës së sjelljes. Megjithatë, derisa misioni i nepërkës vazhdon, ato fjalë të forta të OSI’it nuk çojnë peshë dhe nuk patën ndikim. OSI’t i është dërguar edhe një dëshmi për shpalljet e dyfishta të KFOS’it në Koha Ditore. Më vonë i është dërguar edhe një dëshmi publike për konfliktin e interesit dhe nepotizmin ndërmjet KFOS-it dhe KCSF’së. Kanë mbetur ende të heshtur. E njëjta dosje i është dërguar edhe FES’it ku kemi kërkuar sqarime nëse zyra e FES’it në Prishtinë është filialë e FES’it nga Gjermania, apo filialë e KFOS’it, nepërkës dhe Muhamet Mustafës? Gjersa OSI përgjigjej në dosje, gjermanët heshtnin në tërësi.

Po që kërkonin mendimi e kujtdo që kanë ide për keqpërdorimin e fondeve dhe pozitave në organizatat ndërkombëtare që veprojnë, thuajse secili ua jep këtë përgjigje: “Ato atje në bazë vetë i detyrojnë këta vendorët dhe ndërkombëtarët të merren me gjëra të tilla, shiten kinse ne jemi të thirrur për t’i hetuar këto keqbërje, por kurrë nuk i bëjnë, dhe nëse po, këtë e bëjnë vetëm sa për të krijuar përshtypje në opinion se kemi pak moral, i hetojmë gjërat, dhe kinse po marrim masa ndëshkuese”. Nuk është krejt kështu siç mund t’u thotë gati secili që i njeh praktikat e keqpërdorimit në punën e vendorëve në organizatat ndërkombëtare. Misteri i heshtjes dhe mos ndërmarrjes së masave nga institucionet mbikëqyrëse ose gjykatësit e këtyre organizatave, duket pak më ndryshe. Do t’u sjelli sqarimin e një studenti gjerman.

Një student gjerman që më ka intervistuar rreth çështjes së privatizimit në Kosovë, ditën kur Pacolli u zgjodh kryetar me shantazhe në Kuvend, pra më 22 shkurt, tek po më bënte shumë pyetje dhe kërkonte informata rreth inkuadrimit të faktorit ndërkombëtar në procesin e privatizimit në Kosovë, gradualisht kaluam edhe te diskutimi rreth korrupsionit dhe a ka ndonjë ide se të luftohet ky në Kosovë kur edhe sistemin e drejtësisë e kemi si një organizëm të përfshirë në të. Unë po i them se nuk është problemi këtu vetëm te ndjekja e rasteve individuale ose grupore të korrupsionit nga autoritet e Kosovës apo të Gjermanisë për të huajt që janë dërguar në mision; është edhe një problem tjetër - ai i tolerimit të korrupsionit dhe konspiracioneve nga organizata si tërësi, duke përfshirë edhe të Gjermanisë, e ndaj të cilave organet kompetente të hetimit në Gjermani po mbesin të heshtura. Ia tregova rastin e FES’it dhe KFOS’it të cilin ia kisha dërguar të dy palëve të institucioneve që të sqarohen ndërmjet vete a janë filialat e tyre në Kosovë të ndara sipas strukturës që keni ju, apo janë organizatë e përbashkët vendore joformale me një mision tjetër që po shihet në praktikë. Më kërkoj që t’ia përcjelli atë dokument me dokument (Komploti kosovar në stilin e mafisë me fondet çifuto-gjermane) kur të kthehet në Gjermani. Ia dërgova, dhe pas disa ditëve po më kthen përgjigje. Isha shumë i interesuar se çka kishte për të thënë. Të shohim tash sundimin e ligjit në Gjermani ku edhe kryetari i shtetit (Horst Kohler) largohet për një fjalë goje (rreth prezencës së ushtarëve gjermanë në Afganistan), se për Kosovë dihej - ma pus nuk ka ku shkon.  

E kishte lexuar më vëmendje dokumentin, dhe po thotë se arsyeja kryesore pse këta në Gjermani mundohen ta mbajnë të heshtur këtë problem, është shkaku i karrierave që të mos u dëmtohet imazhi bartësve dhe institucioneve. E kishte vërejtur se janë gjëra faktike dhe që vërtetohen, dhe në fund të asaj ankese thuhej: “Na njoftoni nëse doni t’i hetoni këto raste dhe nëse keni nevojë për më shumë evidencë”, që do të thotë se ka edhe shumëçka tjetër pos kësaj e cila edhe ashtu mjaftonte. Nuk është se gjermanët nuk janë shumë të brengosur rreth asaj se çka bëjnë të huajt në vendet tjera nëpër filialat e institucioneve të tyre. Përkundrazi. Për gjëra të ngjashme brenda Gjermanisë, punonjësit gjermanë fluturojnë automatikisht nga ato pozita nëpër institucione, madje edhe në hierarkinë më të lartë të shtetit ku rastet bëhen skandal në nivel kombëtarë. Mirëpo, për rastet në shtetet tjera me institucionet dhe fondacionet e tyre sikur në Kosovë, tregohen të heshtur për shkak të imazhit. Mund të merren me rastet e skandaleve të individëve sikur të Xho Trashler (ani pse ky nuk ishte hetuar për skandalin në Kosovë por falsifikim të diplomës në Gjermani), por me institucione nuk u pëlqen he mundohen ta heshtin problemin. Atëherë shtrohet pyetja se si është e mundur të ndalen skandalet kur paskan alergji ndaj hetimeve publike të fondacioneve si të FES-it? Thuajse e njëjta gjë ndodh edhe me OSI-n, i cili është fondacion privat dhe ishte dashur të jetë më i rreptë rreth keqpërdorimit të fondeve të tij - heshtin me qëllim që mos zbulohet misioni kundërthënës në praktikë të cilin ata nuk do të dëshironin të ndodhte por ndodh, dhe e kanë të vështirë të reagojnë publikisht për shkak të imazhit ose zbulimit në publik të të zezave. Kush i vuan tërë këto pasoja nga mungesa e një hallke të transparence. I vuan Kosova.

Vetëm vendorët dhe reagimi i publikut kosovarë është në pozitë t’ua ndaloj skandalet e tyre që duken të padëshirueshme për çifutët dhe gjermanët, por kur ndodhin nuk mund të reagojnë. Përndryshe, të dyja palët, çifutët dhe gjermanët, për shkak të historisë së tyre, kanë alergji ndaj këtyre gjërave që ndodhin me organizatat e tyre në Kosovë që duken si të përbashkëta në skandale, çka ata nuk do të dëshironin të jenë. Me tepër do të dëshironin t’i kenë skandalet e ndara; çifutët të vetat, gjermanët të vetat, se të përbashkëta ose koordinuara, për shkak se këtu problemi bëhet më i ndjeshëm, çka shkakton edhe përpjekjet e të dyjave palëve t’i kamuflojnë dhe heshtin këto aq sa munden për shkak të ndjeshmërisë.  Mosreagimi i kosovarëve në këtë aspekt, mund ta konfirmojë poshtërimin e pjesëtarit të EULEX’it Stefan Loren, se ju shqiptarët jeni vërtetë të marrë, dhe se Kosova qenka vend i mirë për ta pshurrur. Kur të reagoni, atëherë e shihni se edhe gjermanët edhe çifutët do të reagojnë ndaj keqpërdorimit të misionit në organizatat e tyre që veprojnë në Kosovë.

 

6. Përfundim

 

Gjarpri në kuptimin e përgjithshëm është personifikim i dreqit dhe ferrit. Ai është i pabesë, simbol i tradhtisë, intrigant, mashtrues, komplotist dhe bënë vepra të këqija që nga koha e Adamit dhe Evës, e deri në ditët e sotme. Gjarpri e ka gjuhën e vet të komunikimit me gjarpinj tjerë, e në disa raste edhe me njerëz. Kur bashkëpunon me njerëz, mund të përdoret kundër rreziqeve tjera, por nuk është në gjendje të krijoj diçka të mirë për njerëzit prej fillimit. Më së shumti sjellë vetëm pasoja për njerëzit edhe në rastet kur ndonjëherë e përdorni kundër rrezikut (rasti kur ju e nxirrni atë nga xhepi dhe i thërret të tjerët) ose e merrni për kuriozitet në shtëpi dhe më pas çmendeni kur ai i pjellë të tjerët (rasti i “Shumarit”).Përpos që mund të komunikoj me njerëzit, gjarpri mund t’i përngjaj shumë njerëzve edhe për nga forma fizike, mendja dhe sjellja. Hashim Thaçi quhet “Gjarpri” për shkak të këtyre tipareve. Është i species hundrak, një gjarpër autokton në mesin e shqiptarëve, duket i hijshëm më katrorë zigzag, dhe është shumë helmues. Kur i merr tiparet njerëzore mund ta helmoj Kosovën dhe të ardhmen e popullsisë së saj, jo vetë se nuk ka inteligjencë dhe është i ngathët, por me direktivat e ekspertëve të huaj të specializuar në përdorimin e gjarpinjve dhe brevave për komplote. Gjarpri mund të jetë edhe i species nepërkë në formë të njeriut. Ky gjarpër tek shqiptarët njihet si katil. I tillë është Luan Shllaku si për kah pamja ashtu edhe intrigat. Realiteti nga profecia e “Shumarit” be shoq, ka pjellë gjarpri, e i ka ba 9 gjaprra po konkretizohet në rastin e Kosovës.  Çifutëve nuk u ka hije të bëjnë këso gjëra kundër shqiptarëve. Publikut shqiptar dhe njerëzimit u mungon një libër që duhet të shkruhet me titullin: “Tragjedia në Kosovë: Njëqind për qind e shqiptarëve për t’u zhdukur nga çifutët” që do të ishte një kundërvlerë ndaj librit të çifutit Harvey Sarner “Shpëtimi në Shqipëri: Njëqind për qind e çifutëve të shpëtuar nga holokausti”. Çifutët kanë më së paku arsye për të vepruar kështu kundër shqiptarëve. Po të vepronin kështu ndaj çdo kombi tjetër në botë, mund të spekulonim për teori konspirative, por kundër shpëtimtarëve të tyre të dikurshëm (shqiptarëve) është diçka që të lë pa koment. Është e vërtetë se sa më shumë të mbysni gjarpinj, aq më shumë dalin, siç është e vërtetë  se ata që i mbysin, rrallëherë ose kurrë janë kafshuar nga gjarpri. Gjarpri kafshon ata që kritikojnë mbytësit e tyre ose pafajshmit, shpesh herë edhe ata që përpiqen ta përkëdhelin gjarprin ose të bëjnë miqësi me gjarpinj, ndërsa mbytësit janë imun ndaj kafshimeve të gjarprit, pavarësisht se sa shumë dalin. Pse komploti i gjarprit të “shoqërisë civile” (nepërkës) kundër gjarprit të UÇK’së ishte qesharak? Sepse qytetarët duhet ta kuptojnë se gjarpri-gjarprin nuk e hanë. Gjarpinjtë, qoftë ai i shoqërisë civile apo ai i UÇK’së, punojnë kundër Kosovës. Merre njanin, e mshaj tjetrit. Gjarpër ai, e gjarpër ky. Punë dhe komplote gjarpinjsh kundër Kosovës dhe shoqërisë së saj. Kosovës nuk i duhet “lëvizja Fol” ose llap-a-llap dhe shoqëria “e hapur dhe civile dhe UDB’ashëve”. Kosovës i duhet “Lëvizja Vepro” dhe shoqëria “e mbyllur ushtarake dhe e atdhetarëve” e cila duhet të veproj fshehtas për interesat e hapura civile të popullsisë.

 

© Isa Mulaj, 24 prill 2011, me rastin e ditëlindjes së “Gjarprit” 

Ndalohet ribotimi pa lejen e Autorit dhe pashtriku.org

Ndalohet përkthimi në gjuhët e huaja pa lejen e Autorit.

 

..

 

 

Mafia ruso-serbe ka zbritur në Prishtinë

 

Punim hulumtues për diskutimin e politikave, rreth komplotit

special të SVR’së, UDB’së dhe Specnaz GRU kundër Kosovës!

 

A l a r m a n t e

ZBULOHET DHE ZYRTARIZOHET

KOALICIONI KGB (SVR) - UDB NË KOSOVË!

 

 

Shkruan: Isa Mulaj

 

 

"Kombi i deleve do të sjell qeverinë e ujqve”

( Edward R. Morrow 1908 – 1965 )

 

 

Komploti publik kundër Kosovës!

 

     Më pak se një muaj para zgjedhjeve të jashtëzakonshme në Kosovë që do të mbahen më 12 dhjetor 2010, partitë politike dhe kandidatët e tyre duket se më në fund kanë zënë vend. Edhe disa koalicione u formalizuan dhe u bënë publike. Kjo ndodhi më tepër shkaku i afatit për certifikim në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve (KQZ), se nga dëshira e subjekteve dhe kandidatëve për ta ndalur riformatimin në formë të koalicioneve dhe bredhjet e kandidatëve nga një parti në tjetrën. Paragjykimet më të këqija në Kosovë ndaj kandidatëve dhe partive politike ndodhin kur shumë njerëz flasin për jetën e tyre private, ose merren shumë me thashetheme e propagandë që kanë për qëllim t’i nënvlerësojnë apo mbivlerësojnë ata, qoftë në pikëpamje pozitive apo negative. Qëllimi i këtij hulumtimi është që me dëshmi zyrtare t’i bëhet e njohur opinionit publik vendorë e ndërkombëtarë, si dhe atyre që kanë vendosur të votojnë, ashtu edhe atyre që do t’i bojkotojnë zgjedhjet, rreth një komploti pak a shumë publik kundër Kosovës. Përveç kësaj, ky hulumtim i adresohet EULEX’it meqenëse ai ka ngritur shqetësimet për disa politikanë pse ata figurojnë në listat zgjedhore të partive përkatëse kur dyshohen se kanë bërë vepra penale. Dyshimet janë diçka tjetër, të cilave u referohet EULEX’i në krahasim me të bëmat faktike të disa politikanëve, të cilët figurojnë si emra të ri në dy parti politike.

 

 

Trinomi mafioz: Behgjet Pacolli, Muhamet Mustafa dhe Isa Mustafa

 

 

     Për me tepër, është mjaft shqetësues fakti se këta emra të ri, shumica ish’funksionarë komunistë dhe spiunë të UDB’së kanë përgatitur planin kundër Kosovës me ndihmën e mafisë ruse dhe serbe. Për çudi, mediat e Kosovës, qofshin elektronike apo të shkruara, po heshtin rreth planit publik të këtyre njerëzve të shpërndarë në dy parti politike. Ende nuk dihet arsyeja e heshtjes që mund të jetë, ose e qëllimshme, nuk janë të informuara, nuk guxojnë, ose janë nën kontrollin e kësaj mafie. Nuk është aspak çudi pse raporti i Reporterëve pa Kufij tregon se liria e mediave në Kosovë ka shënuar rënien më drastike prej vitit 2009 kur ishte në vendin e 58’të, në vendin e 92’të në vitin 2010. Padyshim se në këtë renditje ka ndikuar dukshëm edhe heshtja ose censura e mediave ndaj komplotit special të mafisë ruse dhe serbe në dy parti politike të Kosovës për zgjedhjet e ardhshme, të cilat u caktuan më 12 dhjetor 2010.

     Të gjithë ju që mendoni, apo dikush u thotë, se ky apo ai shkrim bëhet gjatë fushatës së zgjedhjeve, duhet ta keni parasysh seriozisht një fakt: A e dini se sa janë duke na helmuar partitë politike me propaganda këtyre ditëve? Sigurisht se e dini, dhe kjo nuk është hera e parë që përballeni me propaganda të tilla (të cilat ju i quani thjeshtë “rrena”). Atëherë dorën në zemër dhe bëni vetes këtë pyetje: A është në rregull që partitë politike të na bombardojnë përditë dhe gjithkah me këso rrena, ndërsa ne të jemi aq indiferent deri në absurd për të mos pyetur dhe demaskuar këto rrena sadopak? Më e tmerrshmja ndër të gjitha duket kur partitë politike dalin dhe e gënjejnë opinionin duke e shantazhuar se këto që i shkruan ti, unë, filani, e fisteku qenkan inkurajuar nga dikush me këtë apo atë qëllim. O lexues i nderuar, a ia vlen që ne t’i kapërdijmë rrenat e kulluara dhe komplotet e partive dhe t’i mbyllim sytë dhe gojën përballë realitetit? Ti me siguri thua: Kurrsesi jo, qofshin ato gënjeshtra që vijnë nga babai, nëna, vëllau, motra, djali, vajza, apo kushdo qoftë i afërm imi. E sikur gënjeshtrat të vijnë nga grupet kriminale vendore dhe të huaja, cila do të ishte arsyeja nëse ti del në krah të tyre dhe mundohesh t’i mbrosh?

     Ja se nga çka është nxitur kjo analizë:

     Nga bombardimi masiv me propagandë dhe rrena i disa partive politike, dhe komploti i tyre mercenar. Duke e hulumtuar vlefshmërinë e këtyre propagandave, për shkak se jemi të bombarduar nga to, vendosa të kërkoj evidencë nga realiteti dhe më doli diçka tjetër, ose veprimet e tyre konkrete në realitet më dolën krejtësisht në kundërshtim me ato që propagandojnë disa parti politike. Prandaj po i bëjmë publike ato që vërtetohen si vepra, se premtimet në formë të rrenave çka do të bëjnë në të ardhmen tanimë nuk i bëjnë kujt përshtypje, ndonëse duhet marrë me shqetësim të madh kur prapaskena konkrete është krejt ndryshe. Prandaj lexues i nderuar, sa herë disa kriminelë dhe mercenarë politik u thonë: “Kjo është nxitur nga ky shkak, është për këtë qëllim, është propagandë”, etj., ti veç i merr faktet dhe ia përplasë turinjve atij që të thotë kështu, dhe ti i thua atij: “çka i thua ti kësaj”? Ti lexues i nderuar nuk ke nevojë të besosh se çka them unë, ti, ai, ajo, ne, ju, ata/ato. Duhet të bazohesh në vërtetimin e gjërave me evidencën që ekziston, dhe atë ua përplas turinjve atyre që po të gënjejnë me premtime politike, dhe u thua rrencave politik: Le t’i çka thotë filani e fisteku, por më trego çka i thua ti këtyre fakteve?

 

1. Çka është mafia ruso - serbe dhe si përfaqësohet

dhe funksionon ajo në Kosovë?

 

     Termi Mafia Ruse ose "Russkaja Mafija" (në rusisht Русская мафия - Sh.B) i referohet një grupi të fuqishëm mafiozësh me bazë në Rusi dhe me ndikim të konsiderueshëm nëpër shumë vende të botës në veprimtari të ndryshme, në mes tjerash, tregti ilegale, kontrabandë të armëve, trafikim droge e qeniesh njerëzore, dhe shpëlarje të parave. Origjina e kësaj mafie rrjedh nga shumë oficerë të ish KGB’së (Komitet Gosudarstvenoj Bezopasnosti - Komiteti i Sigurimit Shtetëror), ( rusisht: Комите́т Госуда́рственной Безопа́сности (КГБ) dhe Руководство КГБ СССР - Sh.B) duke përfshirë (sipas Aleksandër Litvinenkos, spiunin dezertor të ish-KGB’së) edhe kryeministrin aktual të Rusisë Vladimir Putin, i cili në një kohë ishte përfshirë në krim të organizuar dhe fshehjen ose kamuflimin e trafikimit të drogës nga Afganistani. (Lexoni: Putin's Career Rooted in Russia's KGB - Sh.B) Gjatë kohës së komunizmit ose ndërmjet vitit 1985-1990 Putin ishte i vendosur si agjent i KGB-së në Dresden të Gjermanisë Lindore. Një pjesë e KGB’së pas rënies së Bashkimit Sovjetik u trashëgua në Rusi si SVR (Sluzhba Vneshnej Razvedki - Shërbimi Informativ i Jashtëm) për spiunim jashtë Rusisë, dhe pjesa tjetër si FSB (Federal'naya Sluzhba Bezopasnosti - Shërbimi Federal i Sigurisë) që merret me sigurinë e brendshme të Rusisë.

 

 

UDB'a

 

     UDB ( Uprava Državne Bezbednosti - Drejtoria për Siguri të Shtetit) (Управа државне безбедности - Sh.B) ishte shërbimi jugosllav i inteligjencës dhe organizatë e policisë sekrete jugosllave, përgjegjëse për më së paku 200 atentate dhe kidnapime. Në këtë organizatë ka qenë të inkuadruar edhe shumë shqiptarë. Pas shpërbërjes së Jugosllavisë, UDB pjesërisht shpërbëhet dhe agjentët e disa republikave si Slloveni, Kroaci ende janë aktiv në kuadër të shërbimit inteligjent të shteteve të tyre, por në pjesën tjetër më të madhe ose shtetet tjera të ish-Jugosllavisë si Serbia, Mali i Zi, Bosnia, Maqedonia, dhe Kosova, UDB ende vepron me njerëzit e njëjtë për qëllimin e përbashkët - interesat serbomëdha.Trashëgimtare e saj është BIA (Bezbednosno Informativno Agencija - Agjencia Informative e Sigurisë) e Serbisë, (Lexoni: БЕЗБЕДНОСНО-ИНФОРМАТИВНА АГЕНЦИЈА - Sh.B) e cila shfrytëzon infrastrukturën dhe personat e UDB’së në shtetet e ish-Jugosllavisë që i përmendem, ku përfshihet një numër i madh i shqipfolësve nga Kosova. BIA ka pësuar një transformim në emër sikurse KGBSVR, pra infrastruktura dhe shumë njerëz të KGB’së kanë mbetur të shpërndarë në vende në ndryshme duke i shërbyer Moskës, sikurse UDB’ashët shqipfolës që ende i shërbejnë Beogradit. (Edhe një risi lidhur me bashkëpunimin e mafias ruso-serbe, e cila në Ballkan prej kohësh është bërë realitet. Lexoni: Mafia ruso-serbe baste me fëmijët - Sh.B) Një prej parimeve bazë të UDB’së ka qenë ndjekja dhe eliminimi i atdhetarëve shqiptarë dhe inteligjent siç ishin, në mes të shumtëve, vrasja e Enver Hadrit, vëllezërve Gërvalla, e shumë të tjerëve. Kjo strategji e përndjekjes së shqiptarëve që UDB’ja i cilëson si inteligjent, vazhdon edhe sot e kësaj dite nëpërmjet përfaqësuesve të tyre zyrtarë shqipfolës në Kosovë, ose UDB’ashëve të atëhershëm dhe të tashëm. Do t’u sjellim dëshmi për këtë.

     Një prej bashkëpunimeve strategjike ndërmjet BIA’s me SVR’në rreth ose kundër Kosovës, ishte gjatë luftës dhe bombardimeve të NATO’s në Kosovë në muajt prill dhe maj 1999. Në atë kohë, kryetari i Finlandës Marti Ahtisaari i lindur në qytezën Viborg të Rusisë, zhvillonte bisedime me Sllobodan Millosheviqin dhe Viktor Çernomirdinin (ish-kryeministër i Rusisë i cili vdiq më 3 nëntor 2010, më pak se gjashtë javë para zgjedhjeve të jashtëzakonshme në Kosovë!).

 

 

     Çernomirdin në mes tjerash ishte themelues dhe kryetari i parë i gjigantit më të madh në botë të gazit natyror Gazprom. Bisedimet në Beograd kishin për qëllim ta bindin Millosheviqin të pranoj një armëpushim dhe vendosjen e misionit të OKB’së në Kosovë. Në disa prej këtyre takimeve ka qenë prezent dhe është pështjellur shumë edhe biznesmeni kosovar Behgjet Pacolli, i cili kishte lidhje të forta me Rusinë, e kjo lidhje të forta dhe aleate tradicionale e vëllait ose motrës së vet Serbinë e cila udhëhiqej nga Millosheviqi. Nuk dihet aq shumë roli dhe qëllimi i z. Pacolli në ato bisedime të rusëve me serbët dhe finlandezit Ahtisaari të lindur në Rusi. Në një pjesë të opinionit kosovarë spekulohet se qëllimi i z.Pacolli ishte që si pjesë e ndonjë marrëveshje, ky të bëhej një lloj udhëheqësi i Kosovës në kohën kur nga Kosova ishin dëbuar nga regjimi i Millosheviqit afër gjysma e popullsisë shqiptare (afër 900,000 refugjatë). Sidoqoftë, meqenëse nuk jemi të njoftuar sa duhet me përmbajtjen detaje dhe qëllimin e atyre bisedimeve ku infiltrohej z. Pacolli, konstatimet se z. Pacolli kishte ndërmend të bëhej udhëheqës i Kosovës nga bisedimet e rusëve dhe serbëve, po i lëmë njëherë si spekulime.

 

 

MABATEX-AFFÄRE UM BEHGJET PACOLL

 

( Shikoni Videon )

 

( për më tepër lexoni: Die “Mabetex-Affaere” -Sh.B)

 

 

     Millosheviqi e pranon planin e tërheqjes së forcave serbe nga Kosova më 3 qershor, 1999 dhe kërkon afat deri më 12 qershor për tërheqje. Ndërkohë, në të njëjtën ditë (12 qershor), konvoji i 250 ushtarëve rusë (si pararojë e afër 3.000 tjerëve që do të vinin më vonë) nga Bosnja futen në Kosovë dhe okupojnë Aeroportin e Prishtinës, para se të hyjnë ushtarët e NATO’s. Rreth 1/3 e atij kontingjenti të parë rusë ishin nga njësitë elite Specnaz (Vojska Specialnogo Naznaçenja /Войска специального назначения - спецназ/ Ushtria për Qëllime Speciale - (Shikoni: Russian Special Forces-Spetsnaz - Sh.B) të divizionit Vimpel. Gjenerali amerikan Weseley Clark (Uesli Klark) e urdhëron gjeneralin britanik Majkëll Xhekson (pak a shumë pro-serb!) të nxitoj dhe të mos i lë rusët ta zënë Aeroportin. Mbeti e pa qartë se ku ishte hartuar plani i futjes së ushtarëve rusë në Kosovë menjëherë pasi Millosheviqi ishte pajtuar të tërheq makinerinë vrastare dhe kriminelët e tij (jo të gjithë) nga Kosova, por nuk ka dyshim se shumëçka ishte përgatitur në Beograd nga palët në ato bisedime rreth Kosovës, ku ishin të përfshirë rusët, finlandezi nga Rusia, serbët, dhe një shqiptar me lidhje të forta me politikën ruse dhe serbe. (Lexoni: Definicionin: Spetsnaz (Войска специального назначения - спецназ - Sh.B)

     Se cili ka qenë plani i hollësishëm dhe strategjia e pjesëmarrësve në ato bisedime në Beograd, kjo duhet të hulumtohet dhe zbardhet në tërësi, dhe rolin e secilit pjesëmarrës në to. Sa për Millosheviqin, rusët, dhe Ahtisaarin nga Rusia, e kemi ditur se ata nuk bëjnë plane për të na bërë çirak; përkundrazi. Mbetet i paqartë roli i z. Pacolli i cili është shqiptar. Gjersa ato janë ngjarje të shkuara por që gjithsesi duhet të zbardhen, sepse nuk kanë të bëjnë me mua apo me ty lexues i nderuar por më tërë Kosovën, tani jemi në pozitë të kuptojmë rolin e një politike të re.

     Si?

     Nga ajo se çka them unë, ti, filani e fisteku?

     Jo, jo.

     Do të bazohemi në ato se çka tregojnë dëshmitë zyrtare, dhe atë jo si janë krijuar, por si i paraqet vetë subjekti për të cilin flitet, në këtë rast z. Pacolli. Prandaj lexues i nderuar, kur dikush të flet mirë apo keq për z. Pacolli, ti veç i merr dëshmitë zyrtare dhe ua përplas turinjve të gjithë atyre që mundohen t’iu hipnotizojnë ose gënjejnë.

     A jemi të pajtimit rreth kësaj, apo rreth asaj çka ma ka ënda mua, ty, filanit, e fistekut të themi me hamendje?

    Sigurisht se ti, dhe natyrisht çdokush i arsyeshëm, do të duhej të ishte i interesuar se çka thotë evidenca zyrtare me të cilën pajtohet z. Pacolli kur është në pyetje fati i Kosovës. Kur bëhet fjalë për politikën dhe fatin e Kosovës, njerëzve normalë nuk u intereson t’i thuash se Isa i ka sytë e zi apo të kaltër, filani të zi, e z. Pacolli të gjelbër, është kështu e ashtu. Me planet për fatin e një kombi të tërë, nuk ka hajgare, lexues i nderuar. Zhduke njëherë e përgjithmonë paragjykimin për mbrojtjen apo sulmimin e dikujt rreth jetës private dhe personale, kushdo qoftë ai/ajo. Por kur është në pyetje puna e tyre rreth fatit të popullit, mos lësho pe në asnjërin rast, për të mirë apo për të keq, le të jetë ai babai apo nëna juaj.

 

1.1 Çka thotë evidenca zyrtare e medieve serbe për

z. Pacolli, ose çfarë planesh u prezanton Pacolli atyre?

 

     Vetëm diçka më shumë se një muaj para se të themelohet Aleanca Kosova e Re - AKR (e themeluar nga z. Pacolli më 17 mars 2006), gazeta e Serbisë “Nedeljni Telegraf” (Telegrafi Javor) e datës 4 janar 2006 i kushton një publicitet të hatashëm, mjaft hulumtues, ilustrues, me intervistë mjaft të gjatë z. Pacolli, plot 8 faqe (dhe ndoshta nuk u ka mjaftuar!). I tërë materiali mban mbititullin: Sudbina regiona je u rukama Beograda: KOSOVO NE MOŽE BEZ SRBIJE (Fati i rajonit është në duar të Beogradit: KOSOVA NUK MUNDET PA SERBINË). Kështu thotë Pacolli, e jo serbët ose shqiptarët.

 

Shtojcë e pashtriku.org

 

Foto: Bisnesmeni „politikan“ Behgjet Pacolli!

 

     Nuk është thënë kot, se, biznesmenët nuk njohin kufij kombëtar për shtrirjen e biznesit të tyre, i tillë është edhe „politikani“ Behgjet Pacolli. Ai gjithmonë ka deklaruar se nuk dëshironë të merret me politik, por, me kalimin e kohës ka ndyrshuar mendjen. Se kush e shtyri Pacollin të kyqet në politikë do të tregojë koha. Sidoqoftë ky biznesmen i njohur, në janar 2006 (pikërisht në kohën kur në Vjenë po vazhdonin negociatat Prishtinë-Beograd, me ndëmjetësimin e Ahtisarit), intervistohet nga gazeta ”Nedelnji Telegraf”, dhe ja se çka ka deklaruar për këtë gazetë serbe: Lexoni: Behgjet Pacolli - Kosovo ne mozhe bez Serbije, pastaj: Nemam politicke ambicije, për të vazhduar: Srbija je rotor razvoja jugoistocneevrope (…)  Ekskluzivno Pacolli… !!!

 

      Në njoftimin hyrës ose përmbledhës, gazetarët intervistues serbë (duke përfshirë kryeredaktorin) ua tërheqin vërejtjen lexuesve se “shtypi serb dhe kosovarë e dejonizon [z. Pacollin], ky ndërton qytete nëpër botë dhe ëndërron paqen dhe jetën e lumtur për të gjithë popujt e Ballkanit”. Pyetje për ty lexues i dashur, serbët, shqiptarët, dhe z. Pacolli: Çfarë paqe dhe jetë të lumtur mund të kenë të gjithë popujt e Ballkanit nëse fati i rajonit të Ballkanit qenka në duart e Beogradit dhe Kosova nuk mundet apo nuk bënë pa Serbinë?

 

Takimet e Behgjet Pacollit me Sllobodan Millosheviçin

Klikoni mbi foto:

 

 

     Faqja e parë ekskluzive fillon me njoftimet rreth pasurisë së z. Pacolli, (Lexoni më lartë gazetën - Sh.B) me theks të posaçëm në kohën e lirë që ky e kalon në hotelin e tij luksoz me pesë yje Diamond Swiss Olivela. Gazeta vazhdon, për t’i rënë në kokë secilit serb, për të mirë natyrisht, “Dhe drejtoreshë është gjithmonë e hapura me buzëqeshje Milica nga Kragujevci”. Po, po. Milica nga Kragujevci, të cilën gazetarët e bëjnë gjithmonë të hapur dhe me buzëqeshje, për t’iu treguar mediave dhe serbëve se nëse në Kosovë e domonizojnë z. Pacolli, kanë të drejtë, por kujdes ju serbët që mund t’ia mësyni kur të doni tek drejtoresha e jonë atje që u pret juve gjithnjë e hapur duke u buzëqeshur. Këtë po ua themi në bazë të përvojës sonë si gazetarë serbë, se po të ishim gazetarë shqiptarë nuk mund të themi kurrë kështu. E kuptoni tani pse është plotësisht normale që shumë gazetarë shqiptarë e demonizojnë këtë njëri, dhe pse ata që i thonë vetes serb të denjë nuk duhet ta demonizojnë, është porosia ndërmjet rreshtave e Nedeljni Telegraf.

     Për më tepër rreth prezencës së “marrëdhënieve” të serbëve dhe shqiptarëve në Zvicër, shiko dosjen Kobra. Mund ta shikosh më vonë, por mos harro se UDB ka qenë për dekada shumë aktive në Zvicër, siç është edhe tani.

 

 

Lexoni: Dosja „Kobra“:

 

Veprimtaria e agjentëve të UDB-së në Zvicër!

 

 

     Faqja e radhës ose e dhjeta e gazetës menjëherë të bie kokës nga përmbajtja bombastike dhe fenomenale. Mbitutitulli EKSLUZIVNO PACOLI. “Tek unë punojnë edhe njerëzit nga Serbia. Montazha (kompani) nga Beogradi m’i kryen instalimet elektrike në të gjitha objektet. Dy pilot në aeroplanin tim janë serb”, thotë z. Pacolli. ( Për më shumë lexoni: EKSLUZIVNO PACOLI - Sh.B)  Këtu z. Pacolli thekson se nuk ka ambicie politike, por mendon se është koha që Ibrahim Rugova të tërhiqet (nga politika dhe kryetari i Kosovës) dhe të gjejë një trashëgimtar nga rrethi i vet. Shënim interesant: z. Rugova vdes më 21 janar 2006, ose vetëm 3 javë pas intervistës së z. Pacolli. Dyshimi im se ai mund të jetë helmuar njësoj sikur spiuni dezertor rus Aleksandër Litvinenko në Londër nga Specnaz GRU (Glavnoje Razvedyvatel'noye Upravlenje - Drejtorati i Ushtrisë për Inteligencë të Jashtme) dhe SVR, nuk doli ta hulumtoj kush seriozisht dhe autopsia mbi shkaqet e vdekjes së I. Rugovës edhe sot po refuzohet. Ka edhe njerëz që dëshmojnë se vdekjen e I. Rugovës së pari e kanë dëgjuar nga mediat e Serbisë si Beta, Vreme, ndërsa pas dy ditëve janë informuar nga RTK’ja dhe mediat e Kosovës. Po në të njëjtën faqe të gazetës, z. Pacolli thekson se Aleanca Kosova e Re (AKR) është formuar si organizatë jopolitike dhe vetëm si ekip i ekspertëve, dhe i garanton serbët (gazeta e ka futur këtë në kornizë speciale) se kjo do të jetë për mirëqenien e Evropës juglindore ani pse ky mision po më kushton shumë para, thotë z. Pacolli, por mos harro lexues i nderuar se këtë garancion z. Pacolli e bazon, siç thotë ai në fillim të intervistës me titull fort të madh, se fati i kësaj pjese të Evropës është në duart e Beogradit. Vetë Beogradi nuk mendon kështu, por merr garancione nga z. Pacolli (dhe nga Specnaz GRU, dhe SVR) se duhet të jetë në pozitë të tillë, dhe ia bënë me dije Serbisë se ky është duke shpenzuar shumë para për arritjen e këtij qëllimi - që fati i këtij rajoni të vendoset vetëm nga Beogradi. Mjaftuan vetëm më pak se dy muaj nga vdekja e Ibrahim Rugovës dhe AKR’ja e themeluar pa kurrfarë ambicie politike të deklaruar, të shndërrohet në parti politike, me ç’rast deklarimi i z. Pacolli se z. Rugova duhet të zgjedh pasardhësin e tij (d.m.th. kryetarin e Kosovës dhe të LDK’së) nga rrethi i tij, të bien poshtë komplet.

     Faqja 10 e gazetës përmban 8 fotografi dhe në mes të tyre titullin NUK KAM AMBICIE POLITIKE - Sh.B). Në fotografinë e parë shfaqet Osmani, gjyshi i z. Pacolli, në të dytën me radhë babai Isa Pacolli në uniformën e APJ’së (Armatës Popullore të Jugosllavisë) me gradën, në bazë të dy shiritave, “desetar” (dhjetësh). Grada me dy shirita duket se përmban edhe diçka, që mund të jetë një apo dy yje (nuk vërehet mirë), e që do të duhej të ishte “zastavnik” (flamurtar) ose “flamurtar i klasës së parë. Fotografia është bërë në vitin 1950, vetëm pesë vite pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore dhe fillimin e një lufte tjetër dhe terrorit në Kosovë. Fotografia e radhës ngjitur me atë të dytën, është e të birit të Isa Pacolli, Behgjet Pacolli në uniformën e APJ-së, e bërë në vitin 1975, dhe lexuesit i tregohet domethënia e fotografisë kështu: Pacolli radio kao Titovo obezbedenje, që në shqip më duket se do të thotë: Pacolli ka punuar si sigurims i Titos (fjalën “obezbedenje” nuk po e kuptoj mirë). Në një fotografi tjetër duket me dikë që quhet Jonuz, dhe në tjetrën me Nuredinin. Nuk kemi ide se kush janë këta Jonuzi dhe Nuredini por pyesni KGB’në dhe UDB’në, me siguri do ta dinë, sepse fotografitë janë të asaj kohe kur Lufta e Ftohtë ishte në kulminacion. Fotografitë flasin sa një mijë fjalë, por ju vazhdoni të lexoni edhe tekstin në faqe 10 të gazetës se ka gjëra tjera dhe të ndryshme nga fotografitë.

     Faqja 11 e gazetës sjell materiale edhe më të nxehta dhe interesante për t’iu rënë kokës dhe për t’i lënë kopërdak të gjithë ata serbë të denjë për atdheun e tyre - Serbinë - që guxojnë ta demonizojnë z. Pacolli në bazë të thashethemeve dhe me t’nime. Ja se çfarë titulli përmban, të cilin e ka thënë z. Pacolli: SERBIJA ËSHTË ROTOR I ZHVILLIMIT TË EVROPËS JUGLINDORE DHE POLITIKA E MENÇUR DO T’U SILLTE EKSPANSION TË PABESUESHËM.

( Për më tepër lexoni: faqen 11- Srbija je rotor razvoja… - Sh.B)

     O Zot, o Zot!!!

     Fanatikët dhe fashistët e ndryshëm serbë kanë paraparë ekspansionin e besueshëm për krijimin e Serbisë së Madhe, por nuk e kanë ëndërruar ekspansionin e pabesueshëm pos me ndonjë grafit nëpër mure nga emocionet. Këtë për Serbinë më konkretisht e parasheh vetëm z. Pacolli i cili është në gjendje të sakrifikoj çdo gjë për ekspansionin e pabesueshëm të Serbisë. Kështu z. Pacolli ua mërdhinë të gjithë fanatikëve dhe fashistëve serbë, se po që se ata nuk janë të gatshëm për ekspansion të besueshëm për Serbinë e Madhe, atëherë duhet të kenë besim në strategjinë e tij për ekspansion të pabesueshëm dhe krijimin e Perandorisë ose Superfuqisë Serbe, sepse z. Pacolli llogaritë në fuqinë e Rusisë.

     Fjala “rotor i zhvillimit” thuajse nuk përdoret kurrë në terminologjinë standarde ekonomike, me përjashtim të rasteve tepër ambicioze ose emocionale. Në rast së flitet për ndonjë bum ekonomik, atëherë në anglisht përdoret termi “economic engine” (motor ekonomik), si për shembull me rastin e rritjes ekonomike të Kinës mesatarisht 10% për 30 vite n’gjim. Por rotori është diçka më i rëndësishëm se motori, sepse i pari është pjesa lëvizëse e të dytit, ose që funksionalizon dhe paralizon çdo gjë. Këtu bie poshtë konstatimi i z. Pacolli se Serbia është “rotor i zhvillimit të Evropës juglindore”. Sa për informimin e opinionit, në bazë të përllogaritjeve tona të bazuara në burime të besueshme te të dhënave nga institucionet më të rëndësishme ndërkombëtare si Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN), Banka Botërore, Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, dhe CIA World Factbook, ekonomia e Serbisë është vetëm sa një pjesë e ekonomisë së disa shteteve veç e veç. Për shembull, në bazë të të dhënave për vitin 2009 nga burimet e FMN’së, madhësia e ekonomisë së Serbisë (ose rotorit të tërë Evropës juglindore sipas z. Pacolli), është kështu:

 

Bruto Produkti Vendor (GDP) i Serbisë është vetëm sa 13% e GDP’së së Greqisë ose 7,7 herë më i vogël; sa 26,6% i Rumanisë ose 3,8 herë më i vogël, sa 63,5% e GDP’së së Kroacisë (edhe pse Kroacia ka më pak se 4,5 e Serbia mbi 7,3 milionë banorë), sa 88,4% e Sllovenisë (Sllovenia ka vetëm 2 milionë banorë), dhe sa 91,2% e Bullgarisë (po të jetë 100%, atëherë nënkupton se GDP e Serbisë është sa ajo e Bullgarisë). Vendet tjera të Evropës juglindore që e kanë GDP’në më të vogël se të Serbisë, janë vetëm ato që e kanë numrin e popullsisë dukshëm më të vogël se të Serbisë (Mali i Zi, Kosova, Maqedonia, Shqipëria, dhe Bosnja e Hercegovina). Po të merret Serbia në krahasim me të gjitha vendet e Evropës juglindore, atëherë del se madhësia e ekonomisë së saj është sa 6% e totalit. Ja pra lexues i nderuar, 6% z. Pacolli e quan rotor i zhvillimit ekonomik të Evropës juglindore! Sikur të jetë 50%:50%, ende është pikëpyetje a mund ta quash motor, e lërë më rotor. Mirëpo, mos të harrojmë se këtu z. Pacolli e llogaritë edhe ekonominë e Rusisë dhe Kazakistanit, të cilat janë shtete tjera që nuk i përkasin fare Evropës juglindore.

 

     Fanatikët serbomëdhenj fillimisht mendojnë se z. Pacolli po tallet, por gazeta u sjellë dëshmi faktike të forta dhe i lë kopërdak të gjithë ata që mendojnë se z. Pacolli nuk ka ambicie për ta bërë Serbinë Superfuqi. Vendin qendror në atë faqe e zë fotografia e vitit 1981 me z. Pacolli me UDB’ashin më të famshëm dhe famëkeq të Kosovës Selim Broshaj (duke i buzëqeshur fotografistit), duke festuar në restorantin Dora pas shtypjes së përgjakshme të demonstratave të studentëve shqiptarë nga ushtria dhe milicia serbe e jugosllave dhe shumë shqipfolës. Në foto duket edhe një njeri tjetër, ose i pari nga e majta (z. Pacolli është në mes ndërsa Selim Broshaj i pari nga e djathta – nëse është ky, sepse nuk e kam njohur), por gazetarët e kanë theksuar Selim Broshajn për t’ua mbyllur gojën të gjithë atyre serbëve që kanë dyshim në z. Pacolli nëse e ka seriozisht sakrificën e tij për krijimin e Superfuqisë Serbe, me fjalë tjera, gazeta u thotë serbëve: O njerëz, a e shihni se ne në Kosovë i kemi ujqit tanë shqipfolës kundër deleve të quajtur “šiptari”?

 

 

 

Behgjet Pacolli me udbashin famëkeq Selim Broshaj,

në restoranin “Dora”, Prishtinë - 1981!

 

     Ti lexues i nderuar duhet të bësh pyetjen se nga e mori gazeta serbe atë fotografi të vitit 1981, kush ia dërgoj, z. Pacolli (sepse ata që intervistohen duhet t’i sigurojnë edhe fotografitë, ose së paku të japin lejen për botimin e tyre), nga UDB’ja, apo nga kush? Për çfarë qëllimi gazeta e vë në qendër kryesore Selim Broshajn dhe Behgjet Pacollin? Në një fotografi më lartë, djathas janë intervistuesit Momçillo Gjorgoviç (krye-redaktori), Stanislava Pak (gazetare), dhe i intervistuari (Behgjet Pacolli). Fotografia tjetër përfundi saj paraqet z. Pacolli me nënën e tij. Ndonëse lexues i nderuar kjo është foto familjare dhe duhet të ndahet shapi prej sheqerit kur hulumtohen veprimtaritë kombëtare ose anti-kombëtare, arsyeja pse armiku boton edhe fotografi të anëtarëve tjerë të familjes që s’kanë lidhje apo nuk mund të kontribuojnë në “kauzë”, është që t’i bëhet me dije ushtrisë dhe milicisë se në rast lufte, duhet ta dini se kë nga shqiptarët nuk guxoni ta prekni, madje duhet ta mbroni, dhe kë duhet ta vritni (në rastet kur botohen fotografi me anëtarë të familjes të atij që UDB mendon se nuk i shërben interesave serbomëdha). ( Shikoni të gjitha fotot - Sh.B)

     Vazhdoni të lexoni edhe tekstin sepse fotografitë ndonëse vlejnë mijëra fjalë, në tekst ka gjëra interesante, si për shembull ato kur z. Pacolli thotë se Kosovës nuk i duhet ushtria pasi që nuk do të ketë kufij, domosdoshmërinë e tij për t’u kyçur në procesin e privatizimit në Serbi (duke përfshirë edhe Kosovën!) se “Tajkunët (njerëzit shumë të pasur) nuk janë në gjendje të ndërtojnë gjë, ata vetëm me shpejtësi e vjedhin shtetin e popullin dhe përfitojnë në fatkeqësinë e tij. Mua më shumë më intereson të ndërtoj, dhe nëse ndërtoj qytete të mëdha nëpër botë, pse të mos ndërtoj edhe në Beograd për ardhmërinë e rinisë sonë?!”, etj.

     Gazeta nuk e ka të qartë se çka kishte ndërmend z. Pacolli kur thoshte “ardhmërinë e rinisë sonë” në Beograd, prandaj i ka vënë kësaj fjalie të z. Pacolli një pikëpyetje dhe një pikëçuditëse. Ndërsa për ato se Kosova s’ka nevojë për ushtri, se nuk do të ketë kufij, dhe tash lobon për njohjen e pavarësisë së Kosovës (por jo në ato shtete të cilave u shërben dhe ka lidhje të forta me to) do të njihemi më vonë se kush dhe si e ka planifikuar dhe po e zbaton këtë strategji konspirative.

     Në faqe 12 gazeta fillon me fotografinë ku duket z. Pacolli me Mahmut Bakallin (ish-udhëheqësin komunist të Kosovës) në vitin 1998 ose në vigjilje të luftës në Kosovë. Fotografia tjetër më poshtë tregon një mbledhje në Lugano me Afrimin (kush është ky?) dhe më poshtë me Bujar Bukoshin. Ne vitin 1999 është takuar në Lugano me përfaqësuesit e qeverisë së përkohshme të Kosovës, ndërsa fotografi e skajshme paraqet në të djathtë tregon vizitën që i ka bërë varrit të Adem Jasharit në fshatin Prekaz i Ulët i Skënderajt në vitin 2000. Burimi i kësaj fotografie do të ishte interesant të tregohet. Këtë ose duket se ia ka ofruar z. Pacolli gazetës, ose gazeta ka qenë prezente aty. Vazhdoni të lexoni edhe tekstin me gjëra tjera interesante, ku në mes tjerash z. Pacolli tregon se familja e tij rrjedh nga Mirdita e Shqipërisë.

( Shiko fotot dhe lexo më gjerësisht: Ekskluzivno Pacoli - Sh.B )

     Në faqen 13 fillojnë fotografitë me Jelcinin, Klintonin dhe Borodinin në Kremlin më 1996, më poshtë në fotografi me senatorin amerikan Bob Doll dhe ish-gruan Ana Oksa. Faqja mban titullin me shkronja të mëdha. NUK JAM NJERI I LUFTËS. NJË MILIARDË E DYQIND MILION TË MIA PO I FUS NË PAQE.” Kjo ka rëndësi të mbahet mend sepse tash ato nuk mund t’i fus në shtetet ka sundim të mirëfilltë të ligjit për shkak të aferave në shpëlarjen e parave me mafinë ruse, por manipulon këtu në Kosovë ku nuk ka sundim të ligjit. Më vonë u sjellim dëshmi.

    Titulli tjetër në të njëtën faqe që të bie në sy, është “Oferta ime për Koshtunicën”, ish-kryetarin e RFJ-së (2000-2003) dhe ish-kryemistrin e Serbisë (2004-2007 dhe 2007-2008), ku z. Pacolli tregon për ofertën që ia ka bërë Koshtunicës. Dhe çfarë oferte se! I ka dërguar Koshtunicës letër dhe e ka njoftuar se është i interesuar “të ndërtoj në Beograd një kompleks banesoro-afarist aty ka qenë më herët MUP’i (Ministria e Punëve të Brendshme), përgjatë autostradës. Projekti parasheh ndërtimin e dy kullave, ndërsa në bazë do të jenë qendrat tregtare. Këto do të jenë objektet më të larta në Ballkan, dhe iu siguroj se do të ngazëllehen të gjithë ata që kalojnë nëpër autostradë. Mund të ndërtojmë rrjetin e autostradave, ashtu që njerëzit mund të vijnë të papenguar shpejt nga e tërë bota. Realizimi i këtij projekti do të hapte shumë vende të reja pune gjatë ndërtimit dhe përfundimit të tij”, thuhet në letrën e z. Pacolli drejtuar shovinistit dhe anti-shqiptarit Vojisllav Koshtunica.

( Letra gjendet në origjinal këtu: Nisam covek rata. Mojih milijardu i devetsto miliona dolara  ulazhem u miru - Sh.B )

 

     Faqja 14 përmban fotografi dhe tituj bombastik e skandaloz. Kryetitulli në maje t’majës EKSKLUZIVNO PACOLLI, tituj tjerë të mëdhenj: ËNDRRA IME E MADHE: NDËRTIMI I XHAMISË, KISHËS KATOLIKE DHE ORTODOKSE NË PRISHTINË NJËRA PAS TJETRËS, dhe një tjetër titull skandaloz: S’KA BISEDIME PËR BASHKIMIN E KOSOVËS ME SHQIPËRINË.

( Lexoni tekstin në detaje: EKSKLUZIVNO PACOLLI - Sh.B )

     Faqja 15 dhe e fundit nga gazeta mban titullin: “Takimi i fundit me Millosheviqin: HOLBRUK KA SHKAKTUAR HUMBJEN E VENDEVE TË PUNËS NË NË BALLKAN.” Një titull i pazakonshëm, apo jo? Mirëpo, brendia tregon diçka edhe më interesante. Aty z. Pacolli dëshmon për takimet që i ka pasur me Millosheviqin në “Beli Dvor” (Pallatin e Bardhë), pikërisht ku ka punuar më herët si roje e Titos. Takimin e parë me Millosheviqin e kam pasur në vitin 1996 kur ka qenë kryetar i Serbisë, thotë Pacolli, dhe vazhdon:“Herën e parë kemi biseduar gjatë, dhe herë e dytë (në mars 1998) jemi takuar në Beli Dvor të cilin e kam njohur në çdo cep.” Për takimin e dytë thotë se ka biseduar me Millosheviqin rreth zgjidhjes së Kosovës dhe se dialogu ka qenë konstruktiv, por përseri thotë se nuk ka ambicie politike. “Pak më vonë, Holbruku ka tentuar ta bëjë atë që tanimë unë kisha provuar, por nuk ka pasur sukses”, etj.

(Lexoni faqen e plotë: “Poslednji susret sa Milosevicom - HOLBRUK JE NAPRAVIO LOSH  POSAO NA BALKANU” - Sh.B ) 

     Përpos këtij bashkëpunimi fanatik të Pacollit me politikanët shovinistë dhe anti-shqiptarë të Serbisë duke u premtuar atyre mrekullira, duke përfshirë edhe takimet me krye kasapin e Ballkanit Sllobodan Millosheviq, krimi i organizuar i z. Pacolli me mafinë ruso-serbe është i dëshmuar edhe nga hulumtime të Institutit Evropian për Parandalimin dhe Kontrollin e Krimeve në Helsinki, i lidhur me Kombet e Bashkuara.

 

 

1.2 AKR dhe “mungesa e ambicieve politike”

të mafisë ruso - serbe

 

     Vetëm pak kohë pas deklarimit të Pacollit se AKR’ja nuk është themeluar si garniturë politike dhe se ai personalisht nuk ka ambicie politike, AKR’ja del të jetë parti politike. Shumë njerëz të painformuar fillimisht dëshironin t’i bashkëngjiteshin kësaj partie, disa prej tyre me shpresën se Pacolli është i pasur dhe aty qenka mundësia për të përparuar në biznes, pa e ditur se është biznes i mafisë ruse, thuajse mafia më e sofistikuar në Evropë. Përpos largimit me dëshpërim të madh të anëtarëve meshkuj (i dini emrat e tyre, si Driton Tali, Riza Smaka...) nuk janë hetuar edhe largimet e shumë femrave tjera të bukura që gabimisht kanë menduar në fillim se brenda AKR’së zihet politikë ashtu siç deklarohet në opinion, por brenda e kanë vërejtur se ato trajtohen ndryshe. Kjo është arsyeja pse shumë femra të bukura kanë ikur shkaku i keqtrajtimit. Dy deputete të njohura të AKR’së që kanë ikur ishin: Rita Hajzeraj dhe Njomza Emini.

 

 

 

Rita Hajzeraj dhe Njomza Emini kur ishin deputete në AKR

 

     Këto dy deputete kanë shkuar në LDK, duke menduar se kështu kanë ikur nga mafia ruse, por nuk janë të njoftuar se kanë kaluar në mafinë e UDB’ashëve që është pjesë e mafisë ruse të AKR’së dhe kanë një koalicion krejt të hapur ndërmjet tyre por të padeklaruar publikisht.

 

 

Rita Hajzeraj dhe Njomza Emini kandidate të LDK’së

 

 

Natyrisht, nga AKR nuk ka nevojë të largohet kjo:

 

 

 

Myzejene Selmani

 

Pyetja është pse Mimoza Kusari’Lila iu bashku AKR’së?

 

 

     Mimoza Kusari - Lila (nënkryetare) dhe Behgjet Pacolli (kryetar). Një foto disi e pahijshme dhe me domethënie jo aq shumë politike, ndoshta nga shkaku se z. Pacolli vazhdimisht e ka përsëritur tek politikanët dhe gazetarët serbë se nuk ka ambicie politike.

( Shikoni këtu: Mozën me Myzejenen - Sh.B)

 

 

1.3. Specnaz + Mimoza Kusari vs. Ramush Haradinaj 1:1

 

     Gjersa kontingjenti i ushtarëve rusë ishte i vendosur në Kosovë, më 23 maj 2000 tek ura e fshatit Llazicë keqtrajtojnë Ramush Haradinajn, kryetarin e Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK). Arsyeja ishte mbajtja e dy armëve nga Ramushi edhe pse për to kishte lejet por që u kishte skaduar afati. Ndonëse në media nuk janë përshkruar detajet e keqtrajtimit dhe përleshjes, dëshmitarët tregojnë se si Ramushi në fillim i kishte “sfoit” dy ushtarë rusë, por më vonë angazhohet një Specnaz.

     Mimoza Kusari ka shërbyer në qeverinë e PDK’së të udhëhequr nga Bajram Rexhepi. Më pas u bë drejtoreshë e Odës Ekonomike Amerikane (Amcham), (Lexoni: American Chamber of Commerce in Kosovo (AmCham Kosovo - Sh.B) dhe sikur Pacolli që pas shërbimit në qarqet qeveritare të Serbisë, u bë apolitike ose nuk kishte ambicie politike. Amcham’i nën drejtimin e Mimozës më tepër u mor me një lloj propagande ekonomike se me zbatimin e projekteve për çka kishte financim nga SHBA. Spekulohet shumë në opinion se Mimoza e ka përdorur Amcham’in për përftime personale dhe karrieriste se për qëllimin për të cilin ishte themeluar Amcham-i. Kjo mund të vërehet edhe nga zyra moderne e Amcham’it të cilën Mimoza e kishte mbushur me fotografi të mëdha të saj në shoqëri me personalitete të ndryshme politike amerikane siç është Medlin Ollbrajt, Uesli Klark, e të tjerë, ani pse kur dikush shkonte fillimisht e kishte bindjen se ky është një institucion me mision të përqendruar në çështjet ekonomike. Pikërisht sikur Pacolli dikur - s’kishte ambicie politike përkundër se e kishte dekoruar mirë zyrën e Amcham’it me personalitete dhe takime politike. Mimoza ishte një Specnaz i fondeve të SHBA’ve me të cilat Amcham’i nuk u bë Odë Ekonomike e mirëfilltë ose si duhet. Megjithatë, me ato fonde u bë e “mirëfilltë” Mimoza për ambiciet e saj politike personale, dhe ishte DeSpecnaz (Devojka Specianlnogo Naznaçenja). Disa mbiemra në shqip kanë rrjedhur nga lloji i profesionit që kanë ushtruar njerëzit, si përshembull: Topxhiu (prodhues i gjyleve të topit), Sahatçiu (orëndreqës), Pushka (prodhues i pushkëve), Nallbani (mbathtarë), Bylykbashi (kapiten gjatë Perandorisë Osmane), e të tjerë. Mbiemri Kusari është tipik në gjuhën shqipe dhe do të thotë hajn.

     Prej amerikanëve Mimoza kalon tek rusët ose në AKR, dhe mban aleancë me disa Specnaz amerikanë (në rusisht quhen “Amerikanski Specnaz”) për të na treguar se punon për interesat e Kosovës, çka nuk është e vërtetë. Edhe në mesin e amerikanëve shumë të këqinj, në mesin e tyre ambasadori i SHBA’ve në Prishtinë. Në zgjedhjet komunale të vitit 2009, mafia ruse dhe Specnaz GRU hartojnë planin për sjelljen e DeSpecazit Mimoza Kusarit në krye të Gjakovës, një prej bastioneve kryesore të Ramush Haradinajt i cili kishte pasur përvojë të hidhur me rusët. Specnaz GRU dhe Mimoza u ankua shumë dhe bëri propagandë për vjedhjen e votave, ku edhe kishte vjedhje. Sidoqoftë, Gjykata Kushtetuese i hodhi poshtë ankesat e Specnaz GRU; nëse ka pasur vjedhje votash, nuk do të thotë se ato kanë qenë të AKR’së. Kështu Ramushi arriti një fitore kundër rusëve dhe e barazoj rezultatin me ta.

 

Ana tjetër e komplotit

LDK DHE KOALICIONI I SAJ ME AKR’në

 

     Shumë besonin se prishja e njëanshme e koalicionit PDK+LDK në kohën e papërshtatshme nga LDK do ta forcoj dhe unifikoj këtë të dytën. Prishjen e koalicionit e kërkonte Isa Mustafa për llogari të bizneseve të tij (më shumë për këtë në nëntitullin 3 të këtij hulumtimi). Harronin se Isa Mustafa do të përdorë linçime brenda LDK’së dhe t’ia përshtat atë interesave të biznesit të tij. Kjo u vërtetua menjëherë pasi ai injoroj djalin e ish’kryetarit të Kosovës Ibrahim Rugova, Ukën të cilit i ofroj një mundësi për ta futur në listë për deputet vetëm atë por jo edhe grupin e tij. Ofrimin e vendit për Ukë Rugovën në kabiljen e tij, Isa Mustafa e arsyetonte si “obligim moral”, që do të thotë: “Ndaq qeshtu mirë, jo jo, munesh me var”.

     Këtë arrogancë Isa Mustafa e përdorte nën supozimin se afati i çertifikimit në Komisionin Qendror të Zgjidhjeve ishte gati të skadoj, prandaj llogariste se Uka do të pranoj ofertën, se për të konkurruar me listën “Ibrahim Rugova” si parti e veçantë nuk kishte më kohë. Mirëpo, Uka me Bujar Bukoshin (ish-kryministrin e Isa Mustafës në azil) iu bashkëngjiten AAK’së.

 

Shtojcë e pashtriku.org

 

       10. 11. 2010 Ukë Rugova, prijësi i listës “LDK Ibrahim Rugova”, përmes një komunikate për medie, ofertën e Isa Mustafës për të qenë në listë me LDK-‘në, e ka quajtur ofenduese dhe poshtëruese. Pa humbur Uka ka zyrtarizuar koalicionin me Aleancën për Ardhmërinë e Kosovës (AAK).

Më gjerësisht lexoni:

AAK dhe “Lista Rugova” në koalicion

 

 

     Me këtë LDK’ja humbi njërin prej bastioneve kryesore të saj, atë të Therandës të cilën në zgjedhjet komunale 2009 e mori AAK pas ardhjes së Blerim Kuçit nga LDK’ja. Shanset e kthimit të Therandës përsëri në LDK ishin shumë reale nëpërmjet Bujar Bukoshit por me kalimin e tij po ashtu në AAK, gjasat e LDK’së për të marrë shumicën e votave në Therandë janë më të vogla se kurrë. LDK rrezikon ta humb edhe një bastion tjetër kryesor, atë të Istogut pas kalimit të Ukë Rugovës në AAK. Dikush do të mendonte a i ka ditur këto pasoja për LDK’në Isa Mustafa? Ky jo vetëm që i ka ditur, por i ka nxitur këto dyndje të LDK’së për ta forcuar kontrollin ndaj bizneseve të tij nëpërmjet LDK’së. 

     Isa Mustafa thotë se 60% e kandidatëve për deputetë janë emra të ri. Pas shporrjes së atyre të LDK’së që nuk ishin pjesë e bizneseve dhe kabiljes së tij, Isa Mustafa lavdëroj përzgjedhjen e kandidateve për deputete, por harroj të tregoj se nga vijnë ato deputete dhe deputetë. Mirëpo, këtë e tregojnë më së miri listat zgjedhore, ku vetëm nga një biznes i tij, 5 kandidatë janë në listën e LDK’së, dhe 5 të tjerë në AKR. Paramendojeni këtë: Kuvendi i Kosovës duhet t’i ketë më së shumti 100 deputetë shqiptarë, ndërsa një biznes i Isa Mustafës konkurron me 10 deputetë! Ja se cilët janë këta deputet në biznesin e Isa Mustafës dhe farefisit të tij të quajtur AAB-Riinvest, një kolegj i themeluar me paratë e trafikimit të drogës në bashkëpunim me disa matrapazë të Sarajevës (më shumë për këtë krim të organizuar më vonë):

 

Lista e Riinvestit në LDK sipas regjistrit zyrtar dhe numrave:

 

   (…)

  1. Isa Mustafa

60. Afërdita Berisha

62. Arben Gashi

63. Hykmete Bajrami

69. Besa Zogaj - Gashi

 

Shikoni: këta emra në listën e plotë të kandidatëve të LDK’së - Sh.B)

 

 

     A po e kuptoni pse Isa Mustafa lavdëron listën kandidateve për deputete? 

     Sepse janë punëtore të tij.

 

Lista e Riinvestit në AKR sipas regjistrit zyrtar dhe numrave:

 

   (…)

  4. Muhamet Mustafa

31. Muhamet Sadiku

35. Hazir Gashi

37. Alban Zogaj

43. Bujar Pira

 

Shikoni: këta emra në listën e plotë të kandidatëve të AKR-së - Sh.B)

 

 

     Të gjithë këta janë punëtorë të Riinvestit ose biznesit të Isa Mustafës. Nuk qëndrojnë aq shumë thëniet se Isa Mustafa e ka bërë LDK’në vetëm të llapjanëve, por pikë të biznesit të tij. Pse a i ka interesuar ndonjëherë qeverisja e mirë e Prishtinës Isa Mustafës, a? Kurrë. Kaosi në Prishtinë është në gjendje më të keqe se gjatë kohës së luftës, sepse Isa Mustafa si kryetar komune qeveris për bizneset e tij private.

 

 

 

Muhamet Mustafa

 

     Isa Mustafa është pjesë e Mustafizmit, forma më ekstreme e nepotizmit, por edhe UDB’ashizmit. Muhamet Mustafa është i biri i Mulla Sylës, një shpijuni zyrtar të UDB’së edhe me toki-voki në pazar. Isa Mustafa është kushëri i afërt ose djali i axhës i Muhametit, edhe për këtë dihet botërisht. Isa ka punuar në fakultetin ekonomik të uzurpuar nga Millosheviqi, u jepte mësim çetnikëve në gjuhën serbe në kohën kur studentët shqiptarë dergjeshin nëpër bodrumet e shtëpive private të shndërruara në fakultete. Disa dëshmitarë që kanë pësuar nga demonstratat e vitit 1981, si për shembull njëri i identifikuar si Naim Shaci, dëshmon se kur e kanë arrestuar organet e sigurimit (atëherë të UDB’së), UBD’ashi famëkeq Selim Brosha (në ferr shkoftë) (Shikoni më lartë foton Selim Brosha së bashku me Behgjet pacollin!!! - Sh.B)  ia përmendte “emrin e Muhamet Mustafës më shumë qejf dhe e ngritke në qiell punën e tij, dhe më thoshte se në këtë moment vetëm Muhamet Mustafa e din se ne të dy jemi në kontakt.”

     Edhe në Dukagjin ka pasur UDB’ash shqipfolës si Selim Brosha dhe Muhamet Mustafa që kanë bërë kërdi kundër shumë shqiptarëve. Në Dukagjin shumica kanë ikur dikah gjatë luftës. Ky Selim Brosha ka qëndruar edhe pas luftës se e ka pas rrjetin e fortë, sidomos këtë të Muhamet Mustafës. Tash Muhamet Mustafa dhe disa UDB’ash tjerë kanë aderuar në partinë e mafisë ruse. Partia e mafisë ruse dhe UDB’ashët përpos koalicionit të tyre jozyrtar, planifikojnë të bëhen bashkë me PDK’në. PDK, më konkretisht Hashim Thaçi, i ka ofruar tendere dhe punë me çmime të fryera firmës së Pacollit Mabetex. Një prej tyre ishte projekti për renovimin e Pallatit të Shtypit në vlerë prej 14. 694.453,67, ndonëse në tender ka pasur edhe oferta më të lira për më se 1,5 milion euro. Për më gjerësisht shikoni editorialin e botuar në shtator të vitit 2008 në Kohën Ditore, dhe të shpërblyer nga UNDP për anti-korruption, me titullin: Qeveria e favorizon Mabetex-in e Pacollit, me autorë Burbuqe Thaçi dhe Sami Kastrati.

 

Shtojcë e pashtriku.org

 

Qeveria e Kosovës favorizon kompaninë

Mabetex në tenderin e Pallatit të Mediave

 

 

Hashim Thaçi

 

     Qeveria e Kosovës ka favorizuar kompaninë Mabetex në tenderin për rikonstruksionin e Pallatit të Mediave, duke mos përfillur as qëndrimin e komisionit të vlerësimit dhe ofertave. Televizioni "ALSAT' ka siguruar edhe dokumentin e Komisionit Vlerësues me pikët që kanë dhënë pesë anëtarët e këtij komisioni për 6 kompanitë konkurruese në tender. Komisioni ka vlerësuar konsorciumin kosovaro-maqedonas "Pellagonia-Ndërtimtari" me 99 pikë ndrësa kompaninë Mabetex me 15 pikë më pak. Konsorciumi kosovaro-maqedonas "Pellagonia-Ndërtimtari" ka ofruar çmimin më të lirë me 12.968.300,21 euro që është rreth 1.5 milionë euro më pak se kompania e Mabetex që është shpallur fituese. Partitë opozitare AAK dhe LDD kanë kritikuar ashpër qeverinë për tentativa për përçarjen e opozitës me dhënien e këtij tenderi për partinë më të madhe opozitare AKR. Por kryeministri Hashim Thaçi e ka mohuar këtë akuzë. "Qeveria respekton ligjin, ne nuk merremi as me favorizime as me diskriminime, por këtu jemi për të respektuar ligjin prandaj ligji duhet të respektohet në përpikëri", është shpreh Hashim Thaçi. Edhe mediat në Prishtinë i kanë kushtuar një hapësirë të madhe këtij problemi, duke ofruar dëshmi të reja që thellojnë dyshimet për përzgjedhjen e kompanisë për rikonstruksionin e pallatit "Rilindja". Kështu gazeta “Koha Ditore" shkruan "MABETEX" kishte marrë më pak pikë nga Komisioni vlerësues", ndërsa gazeta "Zëri" hapet me titullin kryesor "Tenderi 15 milionësh i Behgjet Pacollit vë në dyshim krijimin e bllokut opozitar". Ndërsa gazeta "Express" mban titullin "Pallati i ëndërrave" dhe analistët shkojnë edhe më tej duke vlerësuar se me këtë tender qeveria Thaçi ka korruptuar opozitën.

Shikoni tabelën e ofertuesve dhe çmimet e ofruara:

 

T A B E L A

 

Ofertuesit                                           Çmimi i ofruar në Euro Zbritje

 

GETOARI                                                 14.691,905.21 5 %
PELLAGONIA-NDËRTIMTARI            12.968,300.21 -
MAMCO-CONSTRUCTIONS SA        16.587,230.26 15 %
MABETEX                                              15.467, 845.97 5 %
ALMONT-NATREL                               15.732,129.39 -
AL TRADE                                             14.139,420.00 -

 

 

 

 Besa Zogzaj - Gashi

Kandidatja e Specnazit për deputete të LDK'së

 

     Besa Zogaj - Gashi është reja e Nazmi Gashit, menaxherit të licencimit dhe raportimit në KEK. Meqenëse e ka shtëpinë në lagjen Arbëria (ish-Dragodan) përballë shtëpisë së Ramush Haradinajt, e ka rekrutuar Spencnazi për të vendosur pajisje përgjuese dhe për ta monitoruar shtëpinë e Ramushit. Specnazi dhe UDB’ja nuk pushojnë dhe përdorin femrat për deputete për t’ua mbushur mendjen një pjese të popullsisë të votojnë për femra të bukura, se për mençuri sipas botëkuptimit të Specnazit dhe Pacollit është mafia ruse dhe serbe. A nuk u vërtetua kjo me Ritën dhe Njomzën? Për çka ikën prej AKR’së? Se nuk u pëlqente ndonjë koncept apo ide? Unë u garantoj 100% jo. Atyre nuk u ka interesuar kurrë koncepti dhe mençuria, por ikën për arsye krejtësisht tjera. Po këtë kandidate, mos po mendoni se Specnaz GRU dhe UDB’ja e do për shkak të mençurisë? Kombi i deleve do të sjell qeverinë e ujqeve Specnaz GRU dhe UDB’ash.

 

 

 

 

Afërdita Berisha (Shaqiri): Kandidatja e OMON’it

(Otriad Milicii Osobogo Naznaçenja) për deputete.

 

 

     Është përgjegjëse për keqpërdorimin dhe falsifikimin e emrin të Institutit Alb-Shkenca dhe përfitim ilegal në bashkëpunim me hajnin Begzad Baliu dhe UDB’ashin Flori Bruqi (dëshmitë e bashkangjitura). Kur do të vjen sundimi më i vogël i ligjit në Kosovë, kjo me bosin e saj Muhamet Mustafa, hajnin Begzad Baliu, dhe UDB’ashin Flori Bruqi do të paraqiten në bankë të zezë për të dhënë llogari për biznes ilegal dhe falsifikim.

 

 

Hykmete Bajrami: Kandidatja e SOBR-it

(Spetsialnje Otriadi Bistrogo Reagirovanja) për deputete.

 

 

“[Ibrahim] Rugovës duhet me ia hek kryt!”, janë këto fjalët e Hykmetes me të cilat më drejtohej mua sa ishte Ibrahim Rugova gjallë. Unë përpiqesha disi ta qetësoj pak duke ia sqaruar se Rugova mund të ketë merita për atë periudhën e hershme të pacifizmit se ka mundur të filloj lufta në shkallë të gjerë këtu në Kosovë, por më vonë...”jo jo, kryt duhet me ia hek”, thoshte Hykmetja. Dikur ndërhyri kolegu im dhe bashkëshorti i saj, Nazmi Zeqiri, dhe po më tregon kur ajo u largua pak, se vëllau i Metit (Hykmetes) ka qenë ushtar i UÇK’së, prandaj kjo mendon kështu. Me siguri se kur ka vdekur I. Rugova, Hykmetja duhej ta kishte ditën më të lumtur në jetën e saj. Mirëpo, unë tash nuk e kuptoj pse ajo nuk iu bashkua ndonjë partie, qoftë ajo edhe dreqit, por pikërisht kësaj të themeluar dhe ngritur nga ai ( Ibrahim Rugova - Sh.B ) të cilit kjo dojke me ja hek kryt! Nëse e ka pas përnjëmend me ia hek kryt kryetarit të LDK’së, atëherë le t’ia hek tash Isa Mustafës. Borgj e ka dhe i bëjë thirrje publike mos të zbrapset nga premtimet. Ruajuni se kur të bëhet deputete ka me ia u hek kryt! Mua gati sa nuk ma heku shkaku i I. Rugovës po të mos intervenonte Nazi!

     Si do të mendoj tash vëllau i Hykmetes që paska qenë në UÇK (për ta vjedh ndonjë pulë me siguri!) që motra e tij është bërë pjesë e atyre ndaj të cilëve ky paska luftuar, d.m.th. kundër Serbisë dhe ideologjisë së LDK’së të cilës Hykmetja dojke me ja hek kryet? Apo mos don Hykmetja, Besa, Afërdita dhe shumë të tjerë të na thonë nesër: “A pe sheh se fituam në zgjedhje”? Besoni që këtë mentalitet e kanë (e më shumë meshkujt). Aq janë cinik të tmerrshëm mercenarë, sa që po t’u jepet mundësia të bëhen bashkë edhe me Millosheviqin atje ku është i dekompozuar në varrin e Pozharevcit, janë shumë krenarë sa për t’u fryrë dhe për t’iu treguar se fituam, pavarësisht se vegla të kujt bëhen, qëllimi është vetëm t’iu tregojnë se fituam për inati tënd dhe a sheh se tash jemi më të zot (me ndihmën e mafisë ruse dhe serbe për t’iu shërbyer atyre kundër shqiptarëve). Ky është një lloj kodi i dreqit që e kanë në tru jo vetëm këta kandidatët për deputetë, por gati gjysma e shqiptarëve të Kosovës. Është disi veti e lindur ky lloj mercenarizmi cinik dhe llaskuc.

     Hajt Hykmete (e bija boshnjakes!) hiqja kryet Isa Mustafës!

     Borxh e ke dikujt nga LDK t’ia heqësh, por bëhu fer e heqja kryetarit, sepse për parti tjera nuk ke premtuar. Mirë që s’ke thënë Millosheviqit duhet me ia hjek kryet, se paska pasur gjasa të inkuadrohesh në SPS, vetëm a të kishin pranuar. Por mjafton edhe në LDK dhe AKR ku ka ndikim mafia ruse dhe serbe.

     Desha të them se këto janë kandidate për deputete me urdhër të tërthortë të Specnaz GRU. Ju ende nuk e dini se çfarë inteligjence e hatashme është mafia ruse dhe serbe. U bëjnë juve të mendoni se po votoni femra të bukura dhe të mençura, ndërsa bukurinë ata e duan për vete dhe me budallallëkun e tyre të mbysin popullsinë (përvoja e femrave tjera deputete në Kuvend, sidomos ato që ikën nga AKR e dëshmojnë këtë).

     AKR është në koalicion me Partinë Social Demokrate të Kosovës (PSDK) të cilën e udhëheq Kaçusha Jashari, një funksionare komuniste dhe me origjinë ruse, sepse nënën e ka ruse. Fëmija identifikohet me nënën. Për shkak të kësaj, edhe emrin e ka 100% rus. Katjusha (rusisht: Катюша) është lloj i raketave shumë tytëshe ruse. Rrjedh nga emri i femrës ruse Ekaterina - Katja - Katjusha. A është befasi pse mafia ruse rekruton vendaset e veta? Jo. Në PSDK është edhe Agim Çeku. Specnaz GRU e ka bashkuar me AKR’në nga shkaku se ka menduar që ky ka gjasa të kthehet në shërbim të mafisë ruse dhe serbe, meqenëse gruan e ka serbe nga Knini dhe miku i tij është Zdravko Ponosh, ish’shefi i shtatmadhorisë së ushtrisë së Serbisë. Mos të harrojmë se Agimi është djalë atdhetar dhe ka luftuar kundër serbëve në Kroaci, përkundër se është dhëndër i serbëve, ose edhe i çetnikëve. Pra, duhet ta ndajmë shapin prej sheqerit. Kjo nuk vlen për rastin e UDB’ashëve dhe kandidateve të mafisë ruse dhe serbe, sepse aty s’ka çka të ndahet.

     AKR ka lidhur koalicion me Partinë e Drejtësisë (PD) të cilën e udhëheq Ferid Agani. E çfarë drejtësie mund të prisni nga mafiozët rusë dhe UDB’ash? Specnazi i PD’së quhet Niru-je Kuds nga Lindja e Mesme. Në listën e PD’së, që hyn në kuadër të AKR’së, në numrin e 109 figuron një kandidat me emër dhe mbiemër të çuditshëm Xhihad Vuçitërna, një përzierje interesante arabe dhe serbe, dhe me jo aq domethënie të mirë. Emri nga arabishtja e ka kuptimin “përpjekje” dhe në disa raste identifikohet me “luftën e shenjtë”, ndërsa mbiemri nga serbishtja do të thotë “therrat e ujkut”. Pyetja këtu është se për çfarë “lufte të shenjtë” po angazhohet Xhihadi me numrin 109? Nga koalicioni kuptohet luftë e shenjtë për mafinë ruse dhe serbe. 

( Shikoni: numrin rëndor dhe emrin - 109.Xhihad Vuciterrna PD në Listën e kandidatve të AKR’së - Sh.B)

 

3. Bizneset e Isa Mustafës: Atëherë dhe tani

 

     Isa Mustafa ka qenë ministër i financave në qeverinë Bukoshi në ekzil. Gjatë kohës së komunizmit, për shkak të lidhjeve të forta të UDB’së me Mustafizmin, ai ka qenë kryetar i komitetit komunist ekzekutiv të Prishtinës. Nuk ka dhënë llogari deri në ditët e sotme për fondin e 3%, prandaj kjo është njëra prej arsyeve pse ky sot ka shumë biznese në Kosovë, në emër të tij, anëtarëve të familjes, dhe nëpërmjet personave të tretë. Ky duhet të sillet para ligjit dhe të gjykohet për fondin e 3%. Mjaft janë indoktrinuar njerëzit me deklarata se “ka ndodhur kështu apo ashtu me 3%”. Gjykimi nuk nënkupton marrjen për bazë të deklarimeve, por mbledhjen e provave, dëshmitarëve, dhënësit e 3% dhe mënyrën e shpenzimit të atyre mjeteve. Kjo mund të hetohet shumë lehtë. Është mësuar ky me deklarata t’i arsyetoj vjedhjet e 3% dhe shfrytëzimin e tyre për biznese private të veta. Kërkohet mbledhja e provave dhe gjykimi.

 

 

 

Isa Mustafa

 

     Isa Mustafa: Pas përçarjes dhe linçimeve që ia bëri LDK’së, simpatizantët që mendonin se ky do ta bashkojë partinë, sidomos disa kolumnist të rregullt në portalin zemrashqitare.net siç është Selim Hasanaj, e identifikuan Isa Mustafën si “dhelpën komuniste.” Isa Mustafa ka një numër të madh biznesesh me matrapazë dhe mafiozë të ndryshëm vendorë dhe ndërkombëtar. Biznesi kryesor është ai i Mustafizmit AAB-Riinvest, i themeluar me shpërlarje parash, ku Isa Mustafa figuron si bashkëpronarë me Muhamet Mustafën, Muhamet Sadikun dhe UDB’ash e neo-UDB’ash tjerë. Numri i regjistrimit është 70437731, ndërsa data e themelimit 12-05-2009.

     Biznesi tjetër i radhës i Isa Mustafa “Makcar” L.L.C. përgjatë magjistrales për në Shkup në kilometrin e tretë, Prishtinë, me numër të regjistrimit 70619911. Pronarë të këtij biznesi janë: Arben Mustafa (djali i Isa Mustafës) dhe greku Alexandros Maniatoupulos (tash na doli edhe mafia greke, por kjo i përshtatet mafisë ruse dhe serbe). Persona të autorizuar figurojnë mustafistët Arben e Besnik Mustafa (që të dy djem të Isa Mustafës), dhe Miroslav Vraneshevik. Duhet theksuar se është themeluar me 04-14-2010, pak para se Isa Mustafa të kërkoj prishjen e koalicionit me PDK’në. Kapitali i biznesit është 40.000 euro, të cilat Isa Mustafa nuk e ka pasur vështirë t’i siguroj, qoftë nga fondi i 3%, qoftë nga buxheti i Komunës së Prishtinës (se po të kujdesej për Prishtinën si për bizneset e veta dhe grekëve, qyteti do të dukej ndryshe, por paratë shkojnë dikah dhe ato gjenden lehtë).

 

 

Isa Mustafa - Ish’ministri i financave në qeverinë e aziluar të Bujar Bukoshit, mblidhte para në emër të „pavarësisë së Kosovës“ duke shpërndarë edhe këso llojë „letrash me vlerë“, madje duke e keqpërdorur edhe vulën e UÇK’së! Kjo s’do shumë koment!

 

     Një tjetër biznes i madh i Isa Mustafës është Intereuropa L.L.C. me pronarë të regjistruar Hazbi Hasani, numër të regjistrimit 70351467 dhe kapital 152.000 euro. Personat e autorizuar janë, kush tjetër pos Arben Mustafës i pari, dhe sllovenit Andrej Karish si i dyti. Hazbiu, Arbeni dhe mustafistët janë të familjes fanali dhe kur janë nda kanë marrë shumë mbiemra.

     Bizneset tjera të Isa Mustafës janë edhe City Taxi, Marigona Residence me Erolld Belegun, dhe shumë tjera të regjistruara në emër të akrabave pak më të largët, se me Arbenin dhe Mustafistët mjaft ka bërë!

 

4. Krimi i organizuar pa kufi i mustafizmit

 

     Mustafizmi nëpërmjet Riinvestit dhe AAB’së është përfshirë në një numër aq të madh të skandaleve dhe krimit të organizuar publik, sa që po të ekzistonte një sundim normal i ligjit, të gjithë do të përfundonin prapa grilave, sidomos këta kandidatët për deputetë. Meqenëse krimi i organizuar i UDB’së Mustafiste është i panumërt dhe për të duhet të mbahen dhjetëra seanca gjyqësore, do t’i përmendim vetëm disa prej tyre shpejt e shpejt me dëshmi zyrtare ndaj të cilave organet e drejtësisë po tregohen totalisht të paafta për të marrë masa, ose sipas të gjitha gjasave janë korruptuar nga mafia ruse dhe e UDB’së së Mustafistëve.

     Një prej skandaleve ishte shpëlarja e 2,5 milionë eurove në emër të Strategjisë për Zhvillim Ekonomik të Kosovës gjatë mandatit të qeverisë së Agim Çekut. Kryeministri e kishte cilësuar hartimin e kësaj strategjia nga UDB’asho-çetnikët e Riinvestit si Marshall për Kosovën, duke menduar gabimisht se Xhorxh Marshalli ishte UDB’ash që shpërlante para. Këtu lindi pak dyshimi rreth patriotizmit të Agim Çekut. Çka në të vërtetë ndodhte në atë strategji, ishte për tmerr dhe organet e drejtësisë ishte dashur të reagojnë, por nuk reaguan përkundër se ngjarja u bë publike nga gazeta Express me datën 18 shkurt 2007. “4 Gb muzikë mp3 (90 % sllave) që ke kërku me i rujtë në laptop, e masanej sa e sa kopje i kam ba (çka bojshe me ato CD s'e kam kuptu kurrë)", akuzon Dauti. Paramendojeni, në Strategji Kombëtare për Zhvillimin e Kosovës, UDB’ashistët e çmendur të Riinvestit kopjojnë ilegalisht muzikë sllave në CD për të bërë biznes me to! Lexoni edhe çmenduritë tjera të UDB’asho çetnikëve shqipfolës të Mustafistëve:

 

 

“LËVIZJA DAUT”

 

Një lëvizje e re për të gjithë ata që kanë zullum nga shefat e tyre. Lëvizja ka emrin Daut. Më poshtë mund të lexoni rrëfimin e Dautit gjatë kohës sa ka punuar në Sekretariatin Zhvillimor Strategjik të Kosovës pranë Zyrës së kryeministrit: ( Lexoni: këtu - Sh.B)

 

 

     Është qind për qind e vërtetë se këtyre UDB’asho-çetnikëve shqipfolës nuk u vjen turp ama hiq dhe nuk u hanë palla deri sa e kanë mbështetjen e mafisë ruso-serbe, prandaj kanë vazhduar deri në ditët e sotme si thi hajvana me cinizëm të paparë të bëjnë krime, sepse këta përfaqësojnë interesat e rusëve dhe UDB’së.  Prandaj edhe veprojnë si kriminelë të çartur, pesë pare s’i japin dhe mburren shumë me këtë.

     Nuk di njeri se cilin prej tyre ta marrë për bazë me radhë, sepse ka shumë. Po i marrim rastet më të fundit, por me kusht që lexuesit dhe publiku ta kenë parasysh se këto nuk duhet t’i nënvlerësojnë shumë e shumë krime të këtij rrjeti kriminal kryeneç.

     Në fillim të muajit tetor të këtij viti, UDB’ashistët e Mustafistët manipulojnë opinionin duke e njoftuar se Instituti Alb-Shkenca (IASH) po organizon konferencë në Prishtinë. Fillimisht hapin e-maila fals në Gmail e Yahoo. Në to thuhet se konferenca do të mbahet në lokalet e Universitetit AAB-Riinvest (do të thotë e organizojnë UDB’ashistët e Riinvestit, të rryer në krime të paskrupullta), dhe pjesëmarrja kushton 30 euro.  Njoftimi me e-mail dërgohet me 28 shator, në të cilin thuhet se konferenca mbahet me 1-2 tetor 2010. Njoftimi nuk mban emër, mbiemër dhe kurrfarë detaje tjera të kontaktit. Këtë komplot e organizon Begzad Baliu me UDB’ashistët e Riinvestit, të rryerit në krim të organizuar, falsifikime dhe shpifje. Menjëherë reagon udhëheqësia qendrore e IASH’së për keqpërdorimin e emrit të subjektit juridik nga Begzad Baliu, një hajn i përjashtuar nga IASH për shkak të vjedhjes së kuotave të anëtarësisë të IASH’së. Njoftimi demantues për opinion kundër këtij biznesi ilegal dërgohet nga profesori Jahja Kokaj, përfaqësues i IASH’së për degët e Shqipërisë, Kosovës, dhe Maqedonisë. I bënë thirrje edhe Mandelës së Evropës Adem Demaçit që të mos bie pre e manipuluesve dhe matrapazëve UDB’ashve të Riinvestit të marrë pjesë në atë ngjarje ilegale, sepse kështu do të diskreditohej shumë. Përndryshe, IASH kishte organizuar takimin e rregullt vjetor në Tiranë prej datës 02 - 05 shtator 2010 ku morën pjesë mbi 1 000 pjesëmarrës.

Shikoni: këtu lajmin e Zërit të Amerikës për atë ngjarje!

     Meqenëse prapa manipulimit dhe keqpërdorimit të emrit të IASH’së ishte Muhamet Mustafa&Co, përfaqësuesja ligjore e IASH’së për Kosovë, profesoresha Shpresa Hoxha tenton t’a kontaktoj M.Mustafën për ta paralajmëruar rreth këtij biznesi manipulues, por nuk mund ta kontaktoj me telefon dhe i shkruan letër por ai hesht dhe vazhdon biznesin ilegal me Begzad Baliun. Kjo është njësoj sikur ju të organizoni diçka dhe bëni biznes në emër të ndonjë subjekti juridik i cili së pari u ka përjashtuar për krime kundër atij subjekti dhe ua ka denoncuar publikisht në opinion që njerëzit të mos bien pre e manipulimeve të tyre. Për Begzadin dhe UBD’ashët e Riinvesit kjo duket si biznes normal i tyre. Është sikur ju të manipuloni njerëz në emër të, ta zëmë Microsoftit, duke dërguar njoftime me e-maila se Microsofti, dega në Prishtinë organizon konferencë në Kosovë, pjesëmarrja kushton kaq, në të do të mbaj referat Adem Demaçi, ndërkohë që vetë udhëheqësia e Mcrosoftit u ka përjashtuar dhe denoncuar për vjedhje të po kësaj kompanie.

     Begzad Baliu në cilësinë e menaxhuesit të llogarisë bankare të IASH’së për degën e Kosovës, grabit mjetet financiare të IASH’së për vete. Bordi i IASH’së reagon duke e përjashtuar Begzadin, i cili nga gjithsej diku afër 8.000 euro sa kishte në llogari të IASH’së merrë për vete pa kurrfarë llogarie diku afër 5.600 euro.

 

 

     Pas reagimit të Bordit të IASH’së duke e përjashtuar Begzadin për këtë keqpërdorim të besimit, Begzadi turret (më datën 23 qershor 2008, pra disa ditë pas shkarkimit të tij nga detyra e mbajtësit të llogarisë bankare në Kosovë) në bankën ProCredit dhe ka kërcënuar punonjësen e bankës e cila me të drejtë dhe bazuar në vendimet e Institutit Alb-Shkenca, dhe miratimin e këtyre nga vendimeve nga DRN-OJQ në Ministrinë e Administrimit Publik të Republikës së Kosovës, nuk e lejoi Begzadin të bënte tërheqje nga kjo llogari. Begezadi nuk ndalet dhe dërgon në adresën e IASH’së 249 e-maila me këtë porosi gjysmë-serbisht dhe gjysmë-shqip.

„Qelbesira djakovice

nuk e njohim vendimin e qenve

komshije nenada pitulica

jebite mater svi“ (Shkëputur nga njoftimi i administratës qendrore të IASH’së të datës 26 qershor 2008 )

     Me “Qelbësira gjakovice” ai i drejtohet profesoreshës së respektuar Shpresa Hoxha të cilën Bordi i IASH’së e emëron përfaqësuese ligjore të degës së IASH’së për Kosovë. Begzadi bëhet i pandashëm dhe në bashkëpunim me Muhamet UDB’ashin vazhdojnë të thirren në emër të IASH’së përkundër se i kanë quajtur mijëra studiues të spikatur shqiptarë anembanë botës në IASH si “qelbësira, qenë” dhe i kanë sharë në serbisht. Marketingun e krimit të organizuar të Begzadit dhe UDB’ashëve mustafist për konferencën manipuluese dhe ilegale, e bënë UDB’ashi Flori Bruqi. Flori Bruqi sa ishte në detyrë zyrtare të UDB’së gjatë kohës së Jugosllavisë, më 15 shkurt 1985 kërcënon zyrtarisht nga Beogradi (ku Bruqi ishte i vendosur) pushtetin komunal të Deçanit të udhëhequr në atë kohë nga Osman Tolaj. Kërcënimet Bruqi i drejton në emër të UDB’së, jugosllavizmit dhe titizmit, në formë të shkruar dhe të nënshkruar në Beograd, nga objekti “Slobodan Penezic” nr. 308/III, 11000 Beograd.

 

Shikoni dëshminë

 

 

Begzadi jo vetëm që është i pandashëm me harbutërinë e tij, por vazhdon të kërcënoj ashpër edhe përfaqësuesen aktuale ligjore të IASH’së në Kosovë, profesoreshën Shpresa Hoxha. Më ka rënë rasti t’i shoh në telefonin mobil të saj, nga numri i Begzadit 044 173 596. Në mes tjerash, Begzadi kërcënon profesoreshën se ka edhe shumë për t’u sqaruar me të dhe se ende nuk ka marrë fund. Në mungesë të sundimit të ligjit në Kosovë, bashkëshorti i profesoreshës detyrohet ta paralajmëroj hajnin e qelbur Begzad Baliu dhe kërcënimet e tij kundër profesoreshës, se “po që së gruas sime (d.m.th. Shpresa Hoxhës) i mungon vetëm një qime floku, do t’iu zhduku“. Begzadi dhe krimet e tij ndryshe nuk ndalet pos me terror.

     Derisa policia dhe drejtësia nuk merret me krimin e organizuar të UDB’ashistëve të Riinvestit, çështja ka arritur aq larg sa të përfshihet edhe në Raportin më të ri të Progresit për Kosovën i botuar nga Komisioni Evropian më 09 nëntor 2010, i cili tërthorazi i referohet shpëlarjes së parave nga Riinvesti në bashkëpunim me Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë (MTI), respektivisht personat kyç Muhamet Mustafa dhe Lutfi Zharku (ministër i MTI’së). Lutfi Zharku para fillimit të luftës në Kosovë më 1998-99 shkon për të marrë magjistraturë në Beograd. Shumë njerëzve u duket pak ironike si Luta shkon për të studiuar në Beograd gjatë regjimit të Millosheviqit. Por ajo që ka rëndësi për Kosovën, është si në Beograd, ashtu edhe në Zagreb, madje edhe në disa universitete perëndimore, profesorët u kanë thënë studiuesve shqiptarë: “A do të jetosh këtu në Kroaci, apo do të kthehesh në Kosovë?” Kur studiuesi (njëri nga Klina) u ka thënë: “Do të kthehem në Kosovë”, atëherë profesorët kroat i kanë thënë: “Qashtu bre trego; qe doktoratura edhe ec. Se menduam që do të jetosh këtu e do të na sjellësh telashe edhe neve dhe popullit kroat”. Ka shumë raste të tilla në Kosovë, sidomos në mesin e UDB’ashëve. Luta nuk e ka lënë pa ia kthyer nderin Serbisë së tashme për të “mirën” që ia ka bërë gjatë kohës së Millosheviqit. Ju lutem, shikoni se çfarë katrahure ekonomike i solli marrëveshja e CEFTA’s Kosovës në raport me Serbinë. Për CEFTA’n në anën e Kosovës ishte përgjegjës MTI, ose thënë më saktë për të mos i futur të gjithë njerëzit në një thes, Lutfi Zharku - Luta personalisht.

 

 

 

Lutfi Zharku

 

     Aty ku ka mundur ta dëmtoj Kosovën për llogari të Serbisë, Luta nuk e ka lënë keq, dhe aty ku nuk ka mundur, përsëri i ka bërë nder të madh Serbisë duke shpërlarë para me UDB’ashët e Riinvestit. Luta ia dha fillimisht Riinvestit - Muhamet Mustafës 50,000 euro për “Strategjinë e Industrisë”, që ishin vetëm biznes i zakonshëm i shpëlarjes së parave të tatimpaguesve kosovarë për llogari të Mustafizimit dhe UDB’ashizmit, njësoj sikur edhe strategjia e mëhershme “kombëtare” për zhvillimin e Kosovës në vlerë 2,5 milionë euro, e cila detyroj themelimin e Lëvizjes Daut. Në emër të kësaj “Strategjie të Industrisë”, Luta shpërlau me Muhametin edhe nja 40,000 euro si shpenzime përcjellëse, që do të thotë se strategjia ka kushtuar deri në 90,000 euro.

     Raporti më i fundit Progresit i Komisionit Evropian për Kosovën, në faqe 39 kritikon broçkullat e kësaj strategjie të industrisë e cila edhe ashtu është refuzuar nga qeveria:

     Në dhjetor, Ministria e Tregtisë dhe Industrisë përgatiti strategjinë e industrisë për Kosovën për periudhën 2010 - 2013. Qëllimi kryesor ishte të ofrohen bazat për rritjen e cilësisë së politikës industriale [se me CEFTA’n e kanë kënaq krejt!]. Dokumenti [i Riinvestit] ofron një analizë të sektorëve industrial të Kosovës së bashku me ide për t’i përmirësuar mundësitë e konkurrencës dhe punësimit. Strategjia parasheh rol më të madh të industrisë në GDP [në kohën kur në shtetet tjera që zhvillohen kjo pjesëmarrje bie në favor të shërbimeve], eksportin dhe investimet. Mirëpo, kjo strategji nuk ishte miratuar nga qeveria dhe prandaj nuk përmban asnjë plan të zbatimit ose masa të politikave”, thuhet në faqe 39 të Raportit të Progresit të Komisionit Evropian për Kosovën.

     O Komision Evropian i nderuar! Po a je n’veti ti? Kjo nuk ka qenë fare strategji e industrisë por strategji për shpëlarjen e parave ndërmjet mafisë ruse dhe serbe, njësoj sikur shpërlarja e 2,5 milionë eurove më herët nga po e njëjta mafi kur në vend të strategjisë kombëtare për zhvillim kopjohej muzikë sllave [kopjimet e muzikave tjera nuk lejoheshin se nuk i shërbenin drejtpërdrejtë krenarisë së mafisë ruse dhe serbe], sepse e tëra me këta njerëz ka të bëjë me mafinë ruse dhe serbe, Specnaz GRU, OMON, SOBR, UDB. Ti Komision Evropian vazhdimisht po u thua qytetarëve të Kosovës ta luftojnë korrupsionin dhe krimin e organizuar. Qytetarët tash e dinë se kush qenka thelbi i mafisë, korrupsionit, dhe krimit të organizuar. Nëse duan, le të veprojnë. Emrat, mbiemrat, përemrat, të bëmat, faktet, kur, si, çka dihen. Atëherë le të veprojnë qytetarët, ndryshe mos e prano kurrë Kosovën në BE. Edhe ashtu Kosovën e ke izoluar dhe e ke bërë si geto, por unë jam më se i bindur se vetë qytetarët nuk po duan ta ndryshojnë këtë gjendje, madje na bëjnë thirrje për të votuar mafinë ruse dhe serbe.

Prishtinë, 27. 11. 2010

 

Falënderim:

Nuk mundem pa i falënderuar disa persona që më kanë ofruar të dhëna faktike. Ata që më kanë kërkuar të mos ua përmend emrat, e kanë konfidencialitetin e garantuar përgjithmonë. Dy persona që meritojnë të falënderohen, janë: 1) Viktor Suvorov; dhe 2) Arbër Gashi, i njohur ndryshe si “Director of Anti-Social Behavior Undercover Investigation”. Të parit i jam mirënjohës për të dhënat rreth mafisë ruse dhe Specnaz GRU, ndërsa të dytit për të dhënat e komplotit dhe shumë dokumente zyrtare. I jam mirënjohës edhe një grupi nga Lëvizja Daut të cilët kanë kërkuar që të mos ua përmend emrat.

….

( KTHEHU NE FILLIM )

 

 

( Ilustrimet i përgatiti pashtriku.org - 27. 11. 2010 )

 

 

Datenschutzerklärung
powered by Beepworld