Në 30 vjetorin e demonstratave të pranverës 1981

 

 

UKSHIN HOTI, PROMOTOR

I LËVIZJES KOMBËTARE SHQIPTARE 1981 – 1999

 

 

Shkruan: Sheradin Berisha ( * )

 

Përmbajtja e lëndës

 

- Kush ëshët Ukshin Hoti

- Pranvera e vitit 1981 dhe intelektualët e regjimit

- Si e mbrojti Ukshin Hoti - kërkesën e studentëve «Kosova Republikë» ?!

- Burgosja dhe gjykimi i Ukshin Hotit

- Mendimi filozofik i Ukshin Hotit

- Homazhi për martirët dhe burgosja e dytë e Ukshin Hotit

- Përgjakja e Ukshin Hotit te udhëkryqi i Komoranit!

- Organizimi politik i Ukshin Hotit, burgosja e tretë dhe gjykimi kundër tij

- Si e mbrojti Ukshin Hoti në foltoren gjykatës serbe Kauzën e Bashkimit Kombëtar

- Cili ishte shkaku i vërtet i mbajtjes së gjykimit kundër Ukshin Hotit ?!

- Ku është Ukshin Hoti?! A është gjallë apo i vdekur Ukshin Hoti?!

- Një apel për Ukshin Hotin

  Vlerësime për figurën e Ukshin Hotit

- Filozofia e Ukshin Hotit sot jeton në Kosovën e lirë dhe të pavarur

- Hoti është një avokat i përkushtuar i demokracisë

- Ukshin Hoti tashmë është shndërruar në histori

- Ukshin Hoti - është simbol i qëndresës së pamposhtur shqiptare

- Njerëzit e zotë (si Ukshin Hoti) janë princat e vërtetë të një kombi

- Unë nuk kam lexuar ndonjë të dytë që të jetë më i zoti se Ukshin Hoti

- Ukshin Hoti është njeri që ka «Unin» e vet me «U» të madhe!

- Ukshin Hoti - intelektual që sugjeron guximin politik

 

Ukshin Hoti

 

 

Kush është Ukshin Hoti

 

     Ukshin Hoti u lind më 17. 06. 1943 në Krushë të Madhe. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa atë të mesmen në Prizren dhe në Prishtinë. Fakultetin e Shkencave Politike e mbaroi në Zagreb, ndërkaq studimet posdiplomike drejtimi i marrëdhënieve ndërkombëtare politike dhe ekonomike në Beograd. Që nga gjysma e dytë e viteve 70 gjer më 1981 ka punuar në detyra të ndryshme politike e arsimore në Kosovë; ka qenë ligjërues i vitit III dhe IV të Fakultetit Juridik, drejtimi Juridiko - Diplomatik, i vitit III të Fakultetit Filozofik, dega Filozofi-Sociologji, i shkollës politike të Qendrës Krahinore për Arsimimin Marksist "Edvard Kardel". Gjatë periudhës 1971 - 1977 ka qenë Sekretar i Sekretariatit për Marrëdhënie me Botën e Jashtme të KE dhe të Kuvendit të KSA të Kosovës, ka qenë anëtar i pothuajse të gjitha forumeve federale që merreshin me politikën ndërkombëtare. Në vitet 1977 - 1978, specializoi në Universitetin e Çikagos, Harvardit, Bostonit, Uashingtonit dhe të Kembrixhit, ndërsa në vitin 1979 u kthye në Kosovë. Ukshin Hoti gjatë qëndrimit në specializim në SHBA ka gëzuar një trajtim jashtëzakonisht të lartë. Ka qenë i emëruar nga ana e rektorit të Universitetit të Harvardit si hulumtues shkencor i pavarur. Në një takim me Zonjën Rosalyn Carter (bashkëshortja e ish’presidentit amerikan Jimmy Carter) në Washington DC, u zgjodh si i vetmi intelektual që do të përfaqësonte të gjithë specializantët dhe postdiplomistët e Evropës në SHBA. Në këtë cilësi, ai ka marrë pjesë aktivisht nëpër simpoziume të ndryshme shkencore dhe ligjërime të intelektualëve autoritativ, por edhe në shumë takime që i organizonin senatorë, kongresmenë dhe përfaqësues tjerë të administratës amerikane. Ukshin Hoti gjer në vitin 1981 ka qenë kreatori kryesorë i politikës kombëtare dhe pjesëmarrjes së Kosovës në bashkëpunimin ndërkombëtar. Ukshin Hoti për herë të parë u burgos në Nëntor 1981. Ai do të burgosej edhe në nëntor të vitit 1968, në kohën kur u organizuan demonstratat studentore në Prishtinë…, por për fat të mirë, atëkohë ai studionte në Kroaci dhe ishte në krye të demonstratave studentore të Zagrebit.

 

Pranvera e vitit 1981 dhe intelektualët e regjimit

 

     Dihet mirëfilli se politika zyrtare jugosllave, demonstratat e pranverës 1981 i shpalli si «Kundërrevolucionare» dhe për disa muaj rresht të gjitha nivelet e pushtetit federativ, republikan dhe krahinor me qëllim të ‘sanimit’ të gjendjes në Kosovë, finalizuan një dokument me titull »Platforma Politike për aksionin e Lidhjes së Komunistëve të Jugosllavisë në zhvillimin e vetëqeverisjes socialiste, të vëllazërim-bashkimit dhe të bashkëjetesës në Kosovë» që shkurtimisht njihet si «Platforma për Kosovën». Ky dokument u miratua në Mbledhjen e XXII të Komitetit Qendror të LKJ’së në Beograd, më 17 nëntor 1981, duke u bërë udhëzuesi praktik i politikës antishqiptare në planin afatgjatë. (Hajrizi, fq.198 - 99)

     Në këtë platformë antishqiptare ndër të tjera analizohet gjithashëm përmbajtja «reaksionare dhe kundërrevolucionare» e parullës ‘Kosova Republik’ duke u definuar qartë edhe masat për «qërimin e hesapeve» me forcat e «errëta të nacionalizmit shqiptaromadh…», përmes gjykimit dhe diferencimit të shqiptarëve në çdo segment të jetës politike e shoqërore.

     Dhe në këtë drejtim strukturat e regjimit, me kohë ndërmorën një fushatë të gjerë arrestimesh e burgosjesh kundër organizatorëve të demonstratave, ndërsa në institucionet publike, e veçanërisht në institucionet shkencore - akademike të Kosovës, kishte nisur diferencimin ideo - politik ndaj të gjithë atyre që në forma të ndryshme përkrahën kërkesat e studentëve.

     Në shënjestër të këtij diferencimi gjithëpërfshirës ishin padyshim tri institucionet më të rëndësishme akademike: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës (ASHAK), Instituti Albanologjik dhe Universiteti i Prishtinës. Prandaj, jo rastësisht KQ i LKJ’së dhe strukturat tjera pushtetore të këtij regjimi në Kosovë, këto institucione, e veçanërisht Universitetin e Prishtinës e patën cilësuar si“Bastion të nacionalizmit dhe seperatizmit shqiptar”.

 

Ukshin Hoti

 

     Akademik Rexhep Qosja, në një intervistë për «Epokën e Re» (4 Maj 2006),  kujton bashkëpunimin e intelektualëve të shumtë me regjimin e kohës dhe vënien e tyre në shërbim të diferencimit. Qosja me këtë rast thotë: «Me përjashtim të Ukshin Hotit, nuk ka kuadër tjetër universitar që ka mbrojtuar demonstratat… Ishte i madh numri i atyre veprimtarëve politikë dhe intelektual që ishin vënë në shërbim të diferencimit, d.m.th në shërbim të atij procesi në të cilin njerëzit duhej të dënonin demonstratat. Mes këtyre profesorë fakulteti, akademikë, shkrimtarë, krijues të arteve të tjera. Disa prej këtyre intelektualëve që merreshin me ndjekjen e «shtrigjve» janë autoritete në kulturën tonë: të rehabilituar dhe të favorizuar!…Një numër i intelektualëve ishte kundër demonstratave, kurse një numër tjetër i shikonte me simpati…Në bisedat me njëri tjetrin disa intelektualë i përkrahnin demonstratat, por në mbledhjet e partisë apo në mbledhjet e bashkësive punuese kjo nuk ngjante. Kam marrë pjesë në mbledhje në institut (Institutin Albanologjik - Sh.B) në Fakultetin Filozofik, në Akademinë e Shkencave dhe të Arteve. Janë mbajtur jo një a dy, por më shumë mbledhje në të cilat flitej: në fillim për demonstratat pastaj për kinse për pasojat e demonstratave, pastaj për detyrat në lidhje me këto pasoja, etj. Kam parë shumë intelektualë që çoheshin në këmbë dhe lëshonin breshëri dënimesh për demonstratat duke i quajtur armiqësore, nacionaliste dhe irredentiste, të drejtuara kundër bashkim-vëllazërimit dhe integritetit territorial të Jugosllavisë! Disa prej këtyre, më vonë, janë bërë patriotë të mëdhenj dhe kanë përparuar në punën profesionale dhe në punën politike! Disa e bënin këtë me gojë e ndonjëri, besoni apo mos besoni, me shkrim ishin përgatitur përpara! Në dënimin e demonstratave në mënyrë të veçantë janë shquar anëtarët e Akademisë së Shkencave dhe të Arteve. Në këtë institucion janë dënuar demonstrata shumë herë, por njëra prej mbledhjeve të Akademisë, në të cilën janë dënuar demonstratat është dhënë në tërësi në televizion, si mësim për popullin se si duhet të sillet ndaj armikut të bashkim’vëllazërimit, të socializmit vetëqeverisës dhe të integritetit territorial të Jugosllavisë Socialiste Federative! Ishte kjo mbledhje e turpit në nivel më të «lartë» të shkencës sonë». (Qosja, fq.10)

     Madje, në vazhdën e procesit të diferencimit është botuar edhe një libër (Shqip - serbisht) me fjalimet dënuese të «akademikëve» kundër demonstratave të pranverës 1981. «Për shkak se nuk jam diferencuar, më kanë qitur para komisionit të Universitetit bashkë me Ali Hadrin dhe Fehmi Aganin dhe na kanë shqiptuar dënimin…» - ka thënë në fund akademik Qosja. (Po aty )

     Ka dëshimi arkivore që faktojnë se në procesin e diferencimit ideo’politik është përfshirë edhe ish’kryetari i LDK’së - Ibrahim Rugova. Ibrahim Rugova, ndonëse prej kohësh ishte anëtar i  LKJ’së, me vendim të KK të LK të Kosovës emërohet sekretar i LKJ’së në Institutin Albanologjik të Prishtinës, dhe pas demonstratave gjithëpopullore të pranverës së vitit 1981, duke qenë në krye të kësaj organizate partiake, pa hezitim është përfshirë edhe në realizimin e “Platformës për Kosovën”. Në këtë situatë të jashtëzakonshme nëpër të cilën po kalonte populli shqiptar në Kosovë, Rugova do të vihet në krye të komisionit për diferencimin dhe luftimin e “nacionalizmit dhe separatizmit” shqiptar në institut, pra të të gjithë atyre që në një mënyrë a tjetër u solidarizuan me kërkesën studentore “Kosova Republikë!” dhe për këtë aktivitet ka shkruar edhe shtypi i kohës: “Rilindja”, ”Jedinstvo”, „Politika“ etj. Kështu, ta zëmë, në gazetën „Rilindja“ të datës 30 shtator 1982 në artikullin me titull „Akademikut dr.Rexhep Qosja iu shqiptua vërejtja partiake“, Kryetari i komisionit për diferencim Ibrahim Rugova në diskutimin e vetë theksoi se „procesi i diferencimit duhet të jetë i vazhdueshëm dhe i gjithanshëm, kurse sa i përket masës së propozuar, si anëtar i sekretariatit të OTH të LK propozoj që Rexhep Qosjes t'i shqiptohet masa - vërejtja partiake, sipas propozimit të grupit të punës të të dy kryesive, të cilin e kemi miratuar edhe ne“. (Berisha, Pashtriku.org)

    

Si e mbrojti Ukshin Hoti - kërkesën e studentëve «Kosova Republikë» ?!

 

     Derisa në Institutin Albanologjik në krye të komisionit për diferencim, ishte emruar Sekretari i OTH të LKJ’së Ibrahim Rugova, Komiteti Krahinor i LKK’së, për mbikëqyrjen dhe diferencimin e profesorëve në Universitetin e Prishtinës kishte autorizuar: Azem Vllasin, Agim Zatriqin dhe Hajredin Hoxhën. Në UP, fillimisht kërkesat e studentëve janë përkrahur, nga profesorët e tyre, por me kalimin e kohës, shumica prej profesorëve e kanë ndryshuar qëndrimin, për shkak të presioneve të mëdha, nga inspektorët e UDB’së dhe aktivistët e KK të LKJ’së që vizitonin shpesh këtë vatër të dijes, dhe në fund kanë mbetur vetëm një grushtë profesorësh të Fakultetit Filozofik, të cilët s’i pranuan vlerësimet e KQ të LKJ’së, se demonstratat kanë qenë armiqësore, nacionaliste - separatise, kundërrevolucionare etj., dhe i pari prej tyre shquhet Ukshin Hoti.

 

Intelektualët e regjimit: Azem Vllasi, Agim Zatriqi dhe Hajredin Hoxha.

 

     Nga shumë mbledhje maratonike që mbajtën strukturat e pushtetit komunist në UP, vlen të veçohet mbledhja e OB të LK’së e mbajtur më 19 nëntor 1981 në Fakultetin Filozofik, Dega Filozofi - Sociologji, në të cilën Ukshin Hoti si i vetmi politikan i specializuar i Kosovës në fushën e marrëdhënieve politike ndërkombëtare bëri elaborimin shkencor të statusit Kosova Republikë të shtruar nga studentët, në demonstratat e pranverës së atij viti. Madje Ukshin Hoti kërkesën për republikë e shpjegoi edhe me kërkesën për zhvillim më të shpejtuar, sepse të gjitha parametrat ekonomik, social etj., tregonin se hendeku midis Kosovës dhe republikave më të zhvilluara jo vetëm nuk ishte zbutur, por përkundrazi ishte thelluar edhe më shumë. Për më tepër, Ukshin Hoti argumenton në mënyrë bindëse se, përpjekjet për barazi më të madhe nacionale shkojnë krahas me avancimin e proceseve demokratike nëpër vende të ndryshme në botë, duke nënvizuar se ato janë të ligjshme dhe të pandalshme.

     Shemsi Reçica, ish’ligjerues në Katedrën e Filozofisë dhe të Sociologjisë pranë Fakultetit Filozofik të UP’së, ka marrë pjesë në mbledhjen e 19 nëntorit 1981, dhe në një intervistë dhënë të përditshmes “Epoka e Re” (Mars 2006) ka deklaruar se në këtë mbledhje“kanë qenë të pranishëm Azem Vllasi, Agim Zatriqi, Hajredin Hoxha, etj.” dhe se nga ata ish’funksionarë “ka pasur edhe kërcënime, sharje, edhe me nanë…duke thënë se “këtu e kanë çerdhen demonstratat”.Pasi i gjykuan demonstratat, - kujton Prof.Reçica, ata (Vllasi, Zatriqi, Hoxha - Sh.B) kërkuan fjalën e profesorëve, por rreth 20 minuta askush nga profesorët nuk e merrte fjalën. Ishin para një dileme të madhe. Kishin frikë, sepse diheshin pasojat. Pas atyre që i dënuan demonstratat fjalën e mori Ukshin Hoti, i cili tha: “Ne duhet të diskutojmë hapur për kërkesat e studentëve tanë” dhe vazhdoi diskutimin e tij. Midis të tjerave tha tekstualisht, fjalë për fjalë: “ Sa e di unë, në Jugosllavi, jo vetëm që nuk është zgjidhur në praktikë çështja shqiptare, por as teorikisht nuk është zgjidhur kjo çështje si duhet”, dhe filloi që këtë konstatim ta argumentojë nga pikëpamja e tij, nga shkencat politike. “Të gjitha shkrimet që janë botuar për çështjen kombëtare, tha ai, edhe ato nga pikëpamja juridike, edhe kushtetuta nuk e kanë zgjidhur as teorikisht çështjen shqiptare në Jugosllavi” dhe vazhdoi: “Unë mendoj që kjo është kërkesë e arsyeshme, e drejtë...”, dhe me një tonë të lartë përfundoi: “Kosova duhet të jetë Republikë dhe ne duhet ta përkrahim Republikën”. (Reçica, fq. 9 - 10.)

     Ukshin Hoti në këtë mbledhje (të OB të LK’së), ka pasur një ballafaqim të ashpër me “Akademik” Hajredin Hoxhën. Hoti, duke i shpjeguar zhvillimet e brendshme (veçanërisht ato në Kosovë) me disa zhvillime demokratike në rrafshin ndërkombëtar (mori shembullin e skocezëve në Angli dhe francezëve të Kuebekut) ka theksuar, se: “…kërkesa për Kosovën Republikë në esencë nuk është asgjë tjetër veçse kërkesë për zhvillim të shpejtuar dhe të gjithanshëm ekonomik të Kosovës.” Me këtë rast ka reaguar Hajredin Hoxha, i cili ka thënë “se ne e kemi zgjidhur çështjen nacionale më së miri në botë.” Për ta argumentuar këtë pohim Hoxha betohet se është ashtu.

     Ndërkaq Ukshin Hoti pasi ia ka tërhequr vërejtjen H.Hoxhës, se “betimi nuk është argument shkencor”, ka thelluar argumentin e tij, si vijon: ”…do ta plotësoja diskutimin tim edhe me ca shembuj të tjerë. Më duket se kushtetuta belge poashtu u aprovua në fillim të viteve '70, apo më sakt, më 1972. Kjo kushtetutë i vë në pozitë të barabartë valonët dhe flamanët në Belgjikë, bile flamanëve u jep të drejtën e raporteve specifike me Holandën. Mendoj se flamanët industrialisht janë më të zhvilluar se valonët, por megjithatë, siç tregojnë ngjarjet e fundit atje, një pjesë e mirë e tyre i akuzojnë valonët se e mbajnë "lidhjen franceze" në planin ekonomik dhe atë kadrovik, d.m.th. mendojnë se ndodhen në pozitë të pabarabartë dhe se ekonomikisht janë të eksploatuar nga valonët, pa marrë parasysh kushtetutën demokratike të Belgjikës.“ (Hoti, 1995)

 

Pranvera 1981 ...

 

     Në mbledhjen e 19 nëntorit, Ukshin Hoti fuqishëm ka kundërshtuar edhe ndërprerjen e bashkëpunimit midis Universitetit të Prishtinës dhe atij të Tiranës. ”Unë jam kundër suspendimit të këtyre marrëdhënieve. Nuk e besoj se na kanë indoktrinuar. Kam qenë njëri nga bartësit kryesorë të këtyre marrëdhënieve.“ ka thënë Ukshin Hoti. Diskutimin e Prof. Hotit e kundërshtuan edhe Azem Vllasi e Agim Zatriqi. Lidhur me këtë rast Shemsi Reçica thotë (po citoi): “Më kujtohet sidomos Agim Zatriqi, të cilit, në atë qetësi të hekurt që u krijua pas fjalës së Ukshin Hotit, i kërcitnin dhëmbët nga shtrëngimi i nofullave. Pas përfundimit të mbledhjes, neve na arrestuan.” (Reçica, 9-10)

 

Burgosja dhe gjykimi i Ukshin Hotit

 

      Dhe vërtet, më 21 nëntor 1981 ndodhi arrestimi dhe burgosja e Ukshin Hotit, Halil Alidemajt, Shemsi Reçicës, Ekrem Kryeziut etj., të cilët u denuan si “Grup i intelektualëve”, me akuzën për “veprimtari armiqësore kundër shtetit jugosllav.” Ja si e përshkruan Ukshin Hoti arrestimin e tij në Prishtinë:…më 21 nëntor të njëjtit vit, u arrestova nga jo më pak se 40 policë të armatosur, gjysma e të cilëve u futën në banesën time me armë të gatitura automatike e gjysmëautomatike. Më vonë mora vesh se edhe shtëpia e prindërve të mi në fshat, që ndodhet afro 100 km larg Prishtinës, po atë natë ishte rrethuar dhe ishte kontrolluar nga ana e një numri jo më të vogël të personave të armatosur… Në momentin e arrestimit e kisha të veshur pixhamën dhe qetësisht po e lexoja një libër.”

     Pas tetë muajve sa zgjati procesi i hetuesisë, Prokuroria Publike e Qarkut në Prishtinë ngriti aktakuzën PP. nr. 281/81, dt. 31 maj 1982, ndërsa Gjykata e Qarkut në Prishtinë, formoj një trup gjykues të përbërë nga gjyqtarët: Isak Nishevci, Ismet Emra e të tjerë, dhe në procesin gjyqësor të mbajtur më 21 korrik 1982 „në emër të popullit“ u denuan këta intelektualë:

 

1. Halil Alidema (1936), Pozharan, mr.i historiesë  - 11 vjet burg;

2. Ukshin Hoti (1943) Krushë e Madhe, mr. i shk.politike - 9 vjet burg;

3. Ekrem Kryeziu (1943), Pejë, regjisor - 8 vjet burg;

4. Mentor Kaçi (1952), Gjakovë, momtazher në TVP - 7 vjet burg;

5. Hilmi  Ratkoceri(1955), Llugaxhi, absolvent -  3 vjet burg;

6. Ali Kryeziu (1950), Pejë, jurist - 5 vjet burg;

7. Nezir Haliti (1948), Firajë, professor -  2 vjet burg;

8. Shemsi Reçica (1952), Gllavicë, professor - 7 vjet burg;

9. Muharrem Fetiu (1945), Peçan (Suharek), mr. i historiesë - 6  muaj burg.

(Dr.Keçmezi-Basha,  f.179/180)

 

     Trupi gjykues, (duke u bazuar paraprakisht në gjykimin politikë që ia kishte bërë këtij grupi intelektualësh, soji i Azem Vllasit, Agim Zatriqit, Hajredin Hoxhës etj.), në aktgjykim ka konstatuar se ata kanë kryer “... vepra penale të drejtuar në rrëzimin e pushtetit të klasës punëtore dhe të punonjësve, thyerjen e “vëllazërim - bashkimit”, prishjen e barazisë së kombeve e të kombësive dhe ndryshimin antikushtetues të rregullimit federativ të RSFJ’së...” (po aty) sllogane këto që përsëriteshin në të gjitha aktakuzat dhe aktgjykimet e grupeve, që dënoheshin në vitet 80’ta në Kosovë dhe në viset tjera shqiptare. Ukshin Hoti u dënua me 9 vjet burg, por duke qenë se aktgjykimi i shkallës së parë s’kishte asnjë bazë juridike për një denim kaq të lartë, gjykata supreme më 11 qershor 1984, u detyrua t’ia zbriste dënimin në 3,5 vjet burg.

 

Mendimi filozofik i Ukshin Hotit

 

      Pas daljes nga burgu, Ukshin Hoti kthehet në fshatin e tij të lindjes në Krushë të Madhe dhe rrethanat e kohës, atë e detyrojnë të izolohet në atë mënyrë që të mos mund të ndikojë në rrjedhat politike në Kosovë… Për nëntë vjet rresht (1985-1994) ndaj tij, “është përdorur një ostracizëmnga “Mentaliteti i kopesë” i quajtur “elita intelektuale” shqiptare pro-titiste, e cila decenie me radhë ishte në shërbim të regjimit komunist dhe kundër intelektualëve atdhetarë që përpiqeshin të çliroheshin nga thundra e egër jugo(serbo) sllave. (Hoti: 1995)

     Në kapërcyellin e viteve të 90’të Ukshin Hoti ishte aktiv në sensibilizimin e çështjes Kombëtare në përgjithësi dhe atë të Kosovës në veçanti, përmes analizave, eseve e fejtoneve politike e shkencorë të cilat më pastaj do t’i ligjeronte në Fakultetin Filozofik të Prishtinës në degën filozofi - sociologji dhe të njejtat do t’i botonte (gjatë kohës sa ishte në Lubjanë) në revistat ”Alternativa”, “Republika”, dhe “Demokracia Autentike” (DEA) të cilën e drejtonte vetë si ideator politik dhe si kryeredaktor.

     Ukshin Hoti në analizën filozofike-politike: “Viti 81 dhe proceset e demokracisë”, në mënyrë bindëse argumenton se demonstratat e vitit 1981 nuk ishin manipulim i asnjë qendre politike e ideologjike të huaj, as nga Lindja, as nga Perëndimi dhe as nga Shqipëria, por tregonin pjekurinë politike të një populli për të cilin rrobat autonomiste ishin tashmë tepër të ngushta dhe nuk i mundësonin zhvillim normal në asnjë fushë. Për bartësit e atyre ngjarjeve, të akuzuar në fillim për kundërevolucion, ndërsa më vonë për ekstremizëm të majtë, Ukshin Hoti, duke u shërbyer me metodën e zbulimit “të rrjedhave ujore nën akullin politik”, dmth të esencës politike nën plafin e parullave ideologjike, zbulon se të rinjtë e vitit 1981 s’kishin të bënin fare as me marksizëm as me komunizëm, sepse as që kishin lexuar ndonjë libër marksiste për ta njohur në thelb këtë doktrinë, e cila në ambientet rurale të Kosovës më së paku ishte e zbatueshme. (Hoti dhe çështja shqiptare, fq.10)

     Ukshin Hoti - për studentët e degës filozofi - sociologji një kohë ka mbajtur një cikël ligjeratash me titull “Individi dhe proceset politike”, në të cilat shpërfaq rolin e vaçantë që kanë individë të caktuar në periudha të kthesave të mëdha politike me rëndësi kombëtare. Ndërkaq në analizën“Republika dhe lufta në kontekst të Evropës”, ai ua tërheq seriozisht vërejtjen jo vetëm faktorëve politikë shqiptarë mbi ushtrimin serioz dhe me përgjegjësi të politikës, por edhe faktorëve jugosllavë e të huaj që të mos pajtoheshin me zgjidhje gjysmake për Kosovën e cila do t’u kthehej si bumerang në të ardhmen dhe do të ishte një faktor i përhershëm frenimi për zhvilimin e dy kombeve të Ballkanit, atij serb e shqiptar. (Po aty, 11).

 

Ukshin Hoti në Tribunën politike “Kosova dje, sot dhe nesër” që u mbajt më

12 shtator 1991 në fshatin Kushtrim (ish’Billushë) të Prizrenit.

 

     Kur jemi te analiza “Republika dhe lufta…”, Ukshin Hoti i ka dhënë një trajtim të vaçantë nëpër tubime të ndryshme edhe formimit të Ushtrisë së Republikës së Kosovës. Në një tubim për dëshmorët e kombit më 7 korrik 1991 ai ka kërkuar në mënyrë urgjente formimin e ushtrisë sonë. Këtë çështje me rëndësi kombëtare e argumentojë gjithanshëm edhe në Tribunën politike “Kosova dje, sot dhe nesër” që u mbajt më 12 Shtator 1991 në fshatin Kushtrim (ish’Billushë) të Prizrenit. Këto analiza politike, së bashku me ciklin prej pesë pjesëve me titull të përbashkët “Shqiptarët dhe Evropa”, ku janë shkoqitur shumëanshëm interesat politike - strategjike të Lindjes e të Perëndimit në botë, e veçanërisht në Ballkan, përbëjnë substancën e mendimit filozofik të Ukshin Hotit, që do të cilësohet si “Filozofi Politike e Çështjes Shqiptare”.

 

Homazhi për martirët dhe burgosja e dytë e Ukshin Hotit

 

     Dihet mirëfilli se kshin Hoti ishte banorë i një treve, e cila në fillim të vitit 1990 u bë vatër rrezatimi për gjithë Kosovën, sepse pikërisht në afërsi të Rahovecit e Krushës së Madhe, në Brestovc, u bënë lëvizjet e para për demokraci, ku në një demonstratë të mbajtur në këtë fshatë (më 27 janar 90) u vranë katër të rinjë: Nesimi Elshani nga fshati Nagavc, Agron Fetahu nga fshati Celinë, Hilmi Krasniqi nga fshati Hoçë e Vogël dhe Halim Hoti nga fshti Krushë e Madhe, si dhe u plagosën 19 të tjerë. Ukshin Hoti, në shkurt të vitit 1992 (në dy vjetorin e vrasjes) duke u vu në krye të një mase banorësh të këtij rrethi niset për t’i nderuar me një homazhë martirët e vrarë, por, policia serbe, duke e trajtuar këtë veprim si provokacion, ua zë rrugën dhe kërkon që të tërhiqen, por të njëjtën gjë e kërkon edhe Ukshin Hoti, ndërkohë policia i vë në përdorim armët e zjarrit, dhe me këtë rast plagosin një student nga Krusha e Vogël. Për këtë akt të guximshëm, Ukshin Hoti do të dënohet me dy muaj burgim, të cilin do ta mbajë një vit më vonë, në mars - prill 1993.

 

Ukshin Hoti - gjatë homazheve te varrezat e dëshmorëve në Brestovc - 1992.

 

Nagavc, Janar 1990: Nesimi Elshani - Dëshmor i Kombit.

 

     Ukshin Hoti në shkrimin: “Bëje ose vdis, për ta vrarë vdekjen!” kushtuar martirëve të Brestovcit, shkruan: Në mëngjezin e 27 janarit të vitit 1990, nga Krusha e Madhe, një fshat ku degëzohen  tri rrugë, ato që të shpien në Prizren, Gjakovë dhe Rahovec, një grup i madh njerëzish, burra e djelmosha, ishte nisur për në Rahovec. Rrugës iu kishin bashkuar edhe të tjerë nga fshatrat e afërta, nga Celina (të cilët ngulnin këmbë se janë nisur nga Celina), Nagavci, Hoça e Vogël, Randobrava, Pirana dhe Brestovci. Kërkonin Liri dhe Demokraci, dhe e kishin menduar Republikën. Një numër policësh u kishin vajtur mbrapa. Kishin qenë të armatosur dhe të hipur nëpër makina, të cilat nuk i kishin ngarë shpejt, po vetëm sa për t'u qëndruar afër. Dhe sa më shumë që kolona e demonstruesve ishte zgjatur, ata kishin mbetur gjithnjë e më mbrapa. Në fshatin Brestovc, aty ku rruga fillon të gjarpërojë mengadalë përpjetë për të arritur në Rahovec, ua kishte zënë pritën një togë e policisë speciale, me automjete të blinduara, me rroba speciale anti-plumb, të pajisur me armatim të lehtë këmbësorie.

     Nga pikëpamja taktike, pozita e tyre kishte qenë më e favorshme. Ndodheshin më lart se demonstruesit, të cilëve, për të bërë përpara në drejtim të tyre, u duhej të ngjiteshin përpjetë. Nga ajo pozitë e lartë ata i kishin vënë re demonstruesit që kërkonin Liri e Demokraci dhe që e kishin menduar Republikën. I kishin pasur si në pëllëmbë të dorës. Atje lart ndodheshin edhe skeletet e disa shtëpive  private në ndërtim e sipër  që mund t'u shërbenin për zënien e pozitave të shkëlqyera në rast lufte me demonstruesit. Por këta të fundit kishin qenë të paarmatosur. Dhe ashtu të paarmatosur, duarthatë e gjysmëzbathur, kishin kërkuar Liri e Demokraci, dhe e kishin menduar Republikën. Akoma pa arritur lart, afërsisht kah gjysma e përpjetëzës, përmes megafonit, policia speciale u kishte bërtitur: "Stoj!" Mirëpo këta nuk kishin dashur ta kuptonin "Stojin", sepse kishin qenë në vendin e tyre, ndërsa urdhërin shqip "Ndalu!" nuk e kishin dëgjuar. Kishin bërtitur gjer në kupë të  qiellit: "Liri  dhe Demokraci", - dhe gjer në thellësitë e shpirtit e të tokës e kishin gjakuar  Republikën. Qielli nuk i kishte  dalluar, se tokën ndërkaq e kishte mbuluar tymi i zi i gazit lotsjellës. Gumëzhima e krismave të pushkëve dhe të automatikëve e kishte çarë ajrin. Ky i kishte kthyer në jehonë. Fishkëllima e plumbave dhe zhurmërima e autoblindave  e kishin shkatuar një zallahi të përgjithshme nga e cila nuk ishin ndjerë dot as dhembjet prej goditjeve të rënda të çizmeve policore. Policia ishte depersonalizuar, ishte shndërruar në pushtet. Ndërsa pushteti në shënjestër.” (Hoti: Krushë e Madhe,  janar 1992)

 

Përgjakja e Ukshin Hotit te udhëkryqi i Komoranit!

 

 

     Në Maj të vitit 1993 Ukshin Hoti u përgjak nga forcat e policisë serbe, te udhëkryqi i Komoranit gjersa po kthehej në vendlindje, pas punëve të kryera në Universitetin e Prishtinës dhe vizitës që ia kishte bërë grupit grevistë në krye me Adem Demaçin, në pallatin e shtypit në Prishtinë. Ndonëse kisha kontakte të vazhdueshme me Ukshin Hotin, pas këtij rasti e vizitova në shtëpinë e tij në Krushë të Madhe dhe e mësova se si ka ndodhur ngjarja. Atë ditë Ukshin Hoti, pasi ka marrë pjesë në një takim pune në Universitetin e Prishtinës e ka vizituar Adem Demaçin (në pallatin e shtypit), i cili bashkë me disa gazetarë dhe punëtorë të „Rilindjes“ prej disa ditësh ishin futur në grevë urie, dhe në mbëmje dikur pas orës 21:00 derisa po ktheheshin nga Prishtina për në Krushë të Madhe (bashkë me Agron Limanin), te udhëkryqi i Komoranit i ka ndalur policia serbe. Pasi janë legjitimuar dhe kanë mësuar se kush janë, duke u sjellur me vrazhdësi i kanë dërguar në stacionin policor në Gllogovc. Derisa Ukshin Hoti është provokuar e keqtrajtuar psikikisht, disa policë të tjerë Agronit - ia kishin lidhur duart dhe e kanë rrahur mizorisht! Pas këtij keqtrajtimi Ukshin Hoti dhe Agron Limani janë liruar, dhe gjatë rrugëtimit me makinë, në dalje të Gllogovcit sërish i ka ndalur një patrullë e policisë serbe dhe pa pritur në mënyrë të rrufeshme kanë vazhduar t’i rrahin barbarisht deri në alivanosje. Me këtë rast Ukshin Hoti ka marrë lendime të rënda trupore, në kokë, në fytyrë, në këmbë si dhe i janë thyer disa brinjë! Mbaj mend se, për këtë rast Ukshin Hotin, e kanë vizituar shumë veprimtarë të çështjes kombëtare, por, edhe një delegacion i misionit vëzhgues të OSBE’së me seli në Prizren.

 

Organizimi politik i Ukshin Hotit, burgosja e tretë dhe gjykimi kundër tij

 

    Ukshin Hoti në aspektin politik, fillimisht do të angazhohet në Degën e LDK’së në Rahovec, mirëpo për shkaqe të panjohura, ai vendosi të tërhiqet nga kjo parti për të gjetur forma tjera të arganizimit politik. Në një intervistë për revistën “Gurra”, që kam bërë me Ukshin Hotin në fillim të majit 1992 (në prag të zgjedhjeve të 24 majit të atij viti), në pyetjen: Si e  shpjegoni dorëheqjen tuaj nga LDK’ja?” Ukshin Hoti përgjigjet: “Do të doja që LDK’ja të jap shpjegime të duhura e jo unë. Meqenëse ata po e konsiderojnë të arsyeshme që të mos jepen shpjegime, edhe unë do të heshti deri në momentin, kur do të jetë e domosdoshme t´i sqarojmë gjërat.” (Hoti, “Gurra” f.7-9.) Në fakt, më vonë kuptohet se Ukshin Hoti largohet nga LDK për shkak të injorimit që i bëhesh atij nga Dega qëndrore e LDK’së, veçanërisht nga Kryetari Ibrahim Rugova dhe sekretari i Përgjishëm i partisë - Jusuf Buxhovi.

     Në vitet 1991 - ’94 Ukshin Hoti merrë pjesë në shumë takime e tryeza të mbajtura në qytete, fshatra, në UP, në disa simpoziume me karakter gjithëkombëtarë që u mbajtën në Shkup, Tetovë e gjetiu, dhe në mënyrë shkencore i argumenton tezat e tij tashmë të njohura politike, duke shtuar edhe një fakt me rëndësi, se në rrethanat e reja ballkanike, kur nuk ekzistonte tashmë shteti federativ siç ishte Jugosllavia, opcioni i vetëm rreth të cilit do të duhej të koncentroheshin Shqiptarët ishte bashkimi i gjithë kombit Shqiptar në Ballkan në një shtet të vetëm. Ky bashkim sipas Ukshin Hotit, do të duhej bërë në mënyrë demokratike dhe paqësore, sepse do të ishte në interes të gjithë rajonit.

     Meqenëse atëkohë këto teza të Ukshinit, i përfaqësonte edhe një parti legale në Kosovë, Partia e Unitetit Kombëtar të Shqiptarëve (UNIKOMB’i) atëherë me propozimin e kreut të kësaj partie ai pranon të bëhet Kryetar i saj. Pa humbur kohë harton një deklaratë politike të UNIKOMB’it, me të cilën do t´i bëhej me dije opinionit Shqiptar dhe atij ndërkombëtar, për aktivizimin, freskimin, rigjallërimin dhe luftën politike të kësaj partie për bashkimin e kombit në një shtet të vetëm në Ballkan. „Parimi i proklamuar gjatë fazës së krijimit të shteteve nacionale në Evropë - një komb/një shtet, sipas të cilit pjesa absolutisht më e madhe e një populli përfshihej brenda kufijve nacionalë të shtetit të vet (shtetit/komb), në rastin e shqiptarëve, përkundër vullnetit të tyre, u implementua pjesërisht: më tepër se gjysma e popullit shqiptar dhe më tepër se gjysma e trojeve shqiptare mbetën jashtë kufijve të shtetit shqiptar…“ prandaj është i domosdoshëm „bashkimi i shqiptarëve dhe të trojeve të tyre në një shtet të vetëm.“ - kështu e ka definuar Ukshin Hoti pikën e parë të Deklaratës politike të UNIKOMB’it (Deklarata politike - Maj 1994).

      Mirëpo, çka ndodhi? Pikërisht, në kohën kur politikani dhe filozofi i shquar Ukshin Hoti  po bëhej gati që ta merrte në dorë timonin e kësaj partie, më 17 maj 1994 gjatë rrugëtimit nga Prizreni për në Prishtinë arrestohet nga policia serbe, e cila, siç do të merret vesh më vonë, kishte qenë në dijeni të plotë për aktivitetin e tij gjatë atyre ditëve.

     Më 30 Maj 1994, Prokurori Publik i Gjykatës Serbe të Qarkut në Prizren Dobrivoje Periç, ngriti Aktakuzën Kt.br.107/ 94 kundër Ukshin Hotit, ndërsa pas katër muaj e gjysëm hetimesh, saktësisht më 28 shtator 1994, po në Gjykatën e Qarkut në Prizren, Trupi Gjykues i përbërë nga: Nada Haxhi - Periç, kryetare dhe Xhafer Ajvazi e Jovana Denimanoviç, anëtarë të këtij trupi, me procesmbajtësen Zorica Kovaçeviç, shpallë aktgjykimin K.br.28/94 datë 28.IX.1994, ku Ukshin Hoti „U ime Naroda - Në emër të Popullit“!!! dënohet me 5 vjet burgim të rëndë. Po të lexohet me kujdes ky aktgjykim, duket qartë, se gjyqtarja Nada Haxhi - Periç këtë dënim e ka mbështetur kryesisht në pohimet e fjalës mbrojtëse (prej 21 faqesh në dorëshkrim) të Ukshin Hotit, se sa në provat materiale që i ka përdorur trupi gjykues gjatë këtij procesi të montuar politik., siç ishin: “Anëtarësimi i tij në “Partinë e Unitetit Kombëtar - UNIKOMB”, dhe në atë të “Lëvizjes Popullore të Kosovës - LPK” si dhe pesë numrat e revistës “Demokracia Autentike - DeA”...!!! Prej gjashtë faqesh e gjysëm sa ka aktgjykimi, tri faqe i ka vetëm nga fjala mbrojtëse e Ukshin Hotit. (Aktakuza Kt.br.107/94 dt.30.05.1994 dhe Aktgjykimi K.br.28/94 dt. 28. IX. 1994)

 

Si e mbrojti Ukshin Hoti në foltoren e gjykatës serbe kauzën e Bashkimit Kombëtar

 

     Ukshin Hoti edhe gjatë procesit gjyqësor të mbajtur më 27/28 shtator 1994 kundër tij në Gjykatën serbe në Prizren, e argumenton në mënyrë shkencore bashkimin e popullit shqiptar në një shtet të vetëm në Ballkan. „Populli shqiptar duhet bashkuar.“- thotë zëshëm Ukshin Hoti përpara Trupit Gjykues, dhe vijon: „Këtë e dijnë të gjithë dhe askush më nuk e konteston. Ai duhet të bashkohet për shkak se është i njësuar në planin shpirtëror: e ka një gjuhë, një kulturë dhe një histori. Për shkak se është një popull i vjetër evropian i Ballkanit, i cili që heret e ka demonstruar pjekurinë e vet shtetformuese; për shkak se gjithashtu që herët e ka arritur nivelin e duhur të vetëdijes politike për veten, për vendin dhe për interesat e veta në regjion, dhe për shkak se e ka dëshmuar në mënyrë të lavdishme dobishmërinë e vet në të gjitha planet e bashkësisë evropiane të popujve. Nuk i duhet që ta dëshmojë përkatësinë e vet në këtë bashkësi, sepse pavarësisht nga pozita e vet gjeopolitike dhe e pranisë së religjionit islamik në shumicën e pjesëtarëve të tij, ai ka qenë dhe ka mbetur popull evropian. Ai duhet të bashkohet edhe për shkak se e drejta për vetëvendosje është njëra ndër arritjet qenësore të qytetërimit evropian, e drejtë të cilën vetë ajo e ka proklamuar dhe e cila më asnjë populli në Evropë nuk mund t'i refuzohet a t'i mohohet. Popullit shqiptar i duhet një gjë e tillë që të mund të zhvillohet vetë më tej për ta arritur nivelin e përgjithshëm të kësaj bashkësie. E drejta e popullit shqiptar për t'u bashkuar buron edhe nga fakti se ai nuk ka qenë ndonjëherë i pyetur për caktimin e kufijve që e cungojnë nga të gjitha anët. Kur u bë një gjë e tillë në Konferencën e Ambasadorëve të gjashtë fuqive të mëdha evropiane në Londër, premieri i atëhershëm britanik, sër Edward Grey, që e kryesonte atëbotë atë konferencë, pati deklaruar publikisht se ishin të detyruar që ta flijonin këtë popull për shkak të ruajtjes së paqes evropiane.“

 

Ukshin Hoti - Ideolog i Lëvizjes Kombëtare...

 

     „Mirëpo paqja me këtë nuk u ruajt as atëherë dhe as më vonë“ - ka nënvizuar Ukshin Hoti, dhe ka vijuar: „Misionarë të ndryshëm të Lidhjes së Kombeve  nga ajo kohë (1919-20) i propozonin popullit shqiptar që gjeniun e vet krijues ta orientonte  në drejtim të rritës së brendëshme e të krijimit, ndërkaq Evropa, nga ana e vet, do të dinte që këtë gjë në një kohë të caktuar ta shpërblente. Ai një gjë të tillë e bëri. Dekada  të tëra ai e duroi me dinjitet politikën e asimilimit me dhunë dhe të spastrimit etnik të regjimeve të ndryshme serbe. Vetëm në mes dy luftërash botërore e lëshuan përdhunisht këtë hapësirë më se 240 000 njerëz. Në vitet e pasluftës shkuan dhe 600 000 të tjerë të cilëve iu bashkuan edhe po aq kosovarë në kohën e sotme, në kohën e ndryshimeve demokratike. Nuk ka të dhëna të sakta për numrin e të vrarëve e të dëbuarve, por ai sillet  diku  rreth dhjetëra mijërave. Shkenca  bën të njohur se vetëm gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe menjëherë pas saj, janë vrarë më shumë se 40 000 shqiptarë. Ekzistojnë madje edhe marrëveshje ndërshtetërore  për shpërnguljen e shqiptarëve në Turqi si turq, por Evropa pati heshtur. Asnjëherë nuk i pati gjykuar, ndonëse ua pati premtuar shqiptarëve mbrojtjen e vet.“

     Ukshin Hoti para Trupit gjykues të kryesuar nga gjyqtarja Nada Haxhi - Periq, ka theksuar se: “Ne e dijmë që kufijtë ndërkombëtarë Evropa i ka shpallur të pandryshueshëm, mirëpo e ka lënë të hapur mundësinë e ndryshimit të tyre me pranimin e palëve të interesuara. Prandaj bashkimi i popullit shqiptar duhet të realizohet në rrugë institucionale dhe me metoda demokratike. Shkenca konstaton se një territor kompakt me 115 mijë km2, nga Kongresi i Berlinit  -1878, gjer më sot, është ngushtuar në 55 gjer 65 mijë km2 në të cilat populli shqiptar tani është në shumicë. Në Konferencën e Ambasadorëve në Londër 1912-13, shteti shqiptar u krijua në një sipërfaqe prej pak më shumë se 28 mijë km2. Dallimi midis kësaj shifre dhe 65 mijë km2 në të cilat jeton sot në shumicë populli shqiptar në trojet e veta historike, duhet të inkuadrohet në shtetin e njësuar shqiptar.“

     Në luftën e vet për bashkimin e tij, - Ukshin Hoti thotë se, - populli shqiptar ka të drejtë të presë ndihmë jo vetëm nga Evropa dhe bashkësia ndërkombëtare, por pikë së pari prej atyre popujve të ish’Jugosllavisë me të cilët ka jetuar bashkërisht, dhe në rend të parë nga serbët. Serbët duhet ta kuptojnë se koha e dominimit mbi shqiptarët ka përfunduar…“ dhe krejt në fund Ukshin Hoti nënvizon fuqishëm: “Bashkimi i popullit shqiptar dhe i trojeve shqiptare në një shtet duhet të jetë parakusht për çfarëdo rregullimi të mëtejshëm të marrëdhënieve ndërshtetërore në këtë pjesë të Ballkanit. Ky bashkim duhet të bëhet në bazë nacionale dhe jo religjioze. Mundësisht me rrugë institucionale. Prandaj njohja edhe de jure dhe konstituimi i plotë i Republikës së Kosovës është një akt me rëndësi të shumëfishtë për zhvilimin e mëtejshëm të situatës në këtë pjesë të Evropës, sepse bashkimi i popullit shqiptar është e drejtë e tij historike, imperativ i kohës,  dhe fundja, është fati i tij historik. Popullit shqiptar i duhet të ndeshet me fatin e tij personal politik dhe pa kurrfarë dyshimi, në çfarëdo mënyre qoftë, ai këtë do ta bëjë. Kryeqytet i shtetit të bashkuar shqiptar mendoj se duhet të jetë Prizreni. Kjo i takon historikisht këtij qyteti, ndërsa i përgjigjet edhe gjeografikisht, pasi që gjendet në qendër të trojeve shqiptare. (Hoti, Gj.Q.P - 28.09.1994)

 

Cili ishte shkaku i vërtet i mbajtjes së gjykimit kundër Ukshin Hotit?!

 

     Ukshin Hoti në fjalën e tij të mbrojtjes, para gjyqit serbë, deklaron hapur se kush e ka arrestuar - burgosur dhe cili ishte shkaku i vërtet i mbajtjes së gjykimit ndaj tij. Ukshini, në fjalën e tij të mbrojtjes ka thënë (citoi): “Më ka arrestuar policia e Republikës së Serbisë, ndoshta me kërkesën e një pjese të alternativës shqiptare të Republikës së Kosovës. Shkaku i drejtpërdrejtë i këtij arrestimi sigurisht ka qenë frika iracionale e kësaj pjese të alternativës shqiptare se me shkuarjen time në Prishtinë në krye të UNIKOMB’it pas 9 vitesh të ostracizmit dhe të izolimit, do të çrregullohej baraspesha e forcave politike dhe do të krijohej një gjendje e paparashikueshme dhe e pakontrollueshme. Ky edhe është shkaku i vërtetë i mbajtjes së këtij gjykimi për të cilin personalisht kam besuar se nuk do të ndodhte. Besoj gjithashtu se gjykimi po mbahet me pajtimin e ndërsjellë të dy republikave ose të organeve të tyre përgjegjëse kompetente, gjersa shkaqet juridike që i përmban aktakuza s'mund të qëndrojnë absolutisht …” - përfundon citati.

 

Ibrahim Rugova

 

      E kreu i asaj pjese të “alternativës shqiptare” për të cilën ka deklaruar Ukshin Hoti në mbrojtjen e tij, ishte padyshim Ibrahim Rugova. Ibrahim Rugova në kohën e arrestimit dhe mbajtjes së procesit gjyqësor kundër Ukshin Hotit, në Prizren, ishte kryetar i “alternativës shqiptare” gjegjësisht ishte kryetar i disa “organeve me përgjegjësi politike”, përmes të cilave ka vënë nën kontroll gjithë aktivitetin e partive politike shqiptare në Kosovë dhe në viset tjera shqiptare në Maqedoni, në Mal të Zi e në Kosovën Lindore (Luginë të Preshevës).

     Sa për ilustrim, Ibrahim Rugova atëkohë kishte këto pozita:

   - Kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës;

  - Kryetar i Këshillit të Përgjithshëm të Lidhjes Demokratike të Kosovës;

  - Kryetar i Republikës së Kosovës;

  - Kryetar i Këshillit Koordinues të Partive Politike Shqiptare në Kosovë;

  - Kryetar i Këshillit Koordinues të Partive Politike Shqiptare në ish’Jugosllavi dhe

  - Kryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Kosovës.

      Meqenëse Ibrahim Rugova, ishte kryetar i shumëfisht i “organeve përgjegjëse të Republikës së Kosovës” duket qartë se, ai ishte përgjegjësi kryesor politik “i alternativës shqiptare”, për burgosjen e tretë të Ukshin Hotit, për të cilin tashmë 12 vjet, (qysh nga 16 maji 1999), kur u “lirua” nga burgu i Dubravës, nuk dihet asgjë për fatin dhe vendndodhjen e tij. (Berisha, Pashtriku.org,)

 

Ku është Ukshin Hoti?! A është gjallë apo i vdekur Ukshin Hoti?!

 

     Ukshin Hoti gjatë procesit të hetuesisë i ka kaluar disa muaj në burgun e Prizrenit ( në vetminë nr.20) dhe pas gjykimit atë e tranferojnë nga një burg në burgun tjetër. Fillmisht nga Dubrava e transferojnë në burgun e Nishit, pastaj nga Nishi në Mitrovicë të Sremit, ndërsa në prill 1999 e sjellin sërish në burgun e Nishit, për ta rikthyer më 29 prill të atij viti (bashkë me shumë të burgosur të tjerë shqiptar) në burgun e “Dubravës”.

     Dhe dymbëdhjetë vjet më parë, Ukshin Hoti, derisa ishte në Burgun e Dubravës, dhe po priste daljen nga burgu, papritmas më 16 Maj 1999 (një ditë para përfundimit të dënimit) e merr një vendim “Reshenje” të shkruar në çirilicë, nr. 24/2241/05 dt. 16. 05. 1999, të lëshuar nga drejtori i burgut të Dubravës, Aleksandër Rakoçeviq. Dhe, në këtë vendim shkruan, se: “Osugjeni Hoti Ukshin…pushta se na USLOVNI OTPUST dana 16. 05. 1999…- “I denuar Hoti Ukshin…lëshohet me kusht më datën 16. 05. 1999” nga burgu, pas mbajtjes së dënimit prej pesë vjetësh, që ia kishte shqiptuar gjykata serbe në Prizren më 28 shtator 1994. Shokët e burgut që ishin ndarë për herë të fundit me Ukshin Hotin, kanë deklaruar se ishte ditë e diele (një ditë e pazakontë për t’u liruar nga burgu) kur baca Ukë (kështu e thërrisnin ata) ndërmjet orës 10 - 11 të paradites, i shoqëruar nga dy punëtorë të sigurimit serb, është nxjerrë nga ambientet e brendshme të burgut të Dubravës. Pas këtij momenti, sot e atë ditë, askush s’mund të thotë asgjë të sakt, për vendndodhjen e këtij intelektuali, politologu e atdhetari të shquar.

     Ja, si e shpjegon Bajrush Xhemaili (njëri nga bashkëvuajtësit e tij), çastin e daljes nga burgu të Ukshin Hotit - më 16 maj 1999: “Sapo mora lajmin se po e lironin nga burgu, me të shpejtë vendosa të shkoj për t'u përshendetur me të, ngaqë kur arrijnë gardianët për ta marrë të burgosurin nuk lejojnë që me të të përshëndetesh ashtu siç ta do zemra. E dija edhe atë se gjatë të përshëndeturit do të bëhet kallaballëk. Dhomat i kishim një mur ndërmjet. E ftova edhe Nait Hasanin dhe hymë në dhomën e tij. Kishte qenë në dhomë duke ecur dhe duke i dëgjuar komentimet e "cimerave" të tij. Edhe unë, sapo hyra në dhomë, më shumë për t'i dhënë kurajo, në dhomë, më shumë për t'i thënë si duket është shenjë e mirë që kanë ardhur të dielën të ju lirojnë, pasi ky duhet të jetë insistim i Kryqit të Kuq Ndërkombëtar dhe me ta, me siguri, ka ardhur edhe motra juaj Myrvetja. Në të vërtetë unë i thashë diçka çka kishim dëshirë të bëhej e që edhe më parë e kishim thënë. Sido që të ishte, kjo ndikoi pozitivisht në disponimin e tij në ato momente ankthi, për të gjithë ne. Dhe, menjëherë u përshëndetëm. Sapo deshi edhe dikush te përshëndetet me të tha: "Jo, nuk dua të përshëndetem më me askend, sepse nuk dua këtë ta marrë si ndarje, nga që së shpejti do të vini edhe të gjithë ju, prandaj dua t'ju përshëndes vetëm me një mirupafshim". Këtë e kuptuam si përpjekje të tij për të na dhënë kurajo. Ne, pastaj, dolëm nga dhoma dhe deri në nisje ishte vetëm me “cimerat” e dhomës së tij. Pas pak minutash, profesori i respektuar Ukshin Hoti, i përcjellur nga dy mbikëqyrës, do të niset drejt dyerve të daljes së burgut. Dhe ne nuk e kemi parë më…“ (Xhemaili, 12.05. 2000)

     Ku është Ukshin Hoti?! - pyesin për 12 vjet rresht shqiptarët! A është gjallë apo i vdekur Ukshin Hoti?! - është pyetja e radhës që bëjnë për çdo ditë shqiptarët! Deri më sot, askush s’ka dhënë një përgjigje në mënyrë institucionale, ndërkohë që për këtë rast të dhimbshëm janë thurur parreshtur shumë spekulime, madje ka pasur edhe prononcime publike se Ukshin Hoti është gjallë, dhe se ai po mbahet në burg shtëpiak, për „kusuritje politike“ !!!

     Sa për ilustrim: Në një shkrim të Z.Kastratit, botuar në gazetën „Kosova sot“ me titull: „Sipas një avokati nga Presheva - Serbia kushtëzon lirimin e Ukshin Hotit“, thuhet: „Një avokat nga Presheva informon se ka dëshmi të mjaftueshme se Ukshin Hoti, i burgosur politik kosovar, është gjallë. Ky avokat, i cili tani për tani deshi të mbetet anonim, pohon se këto të dhëna i ka siguruar gjatë një kontakti që ka pasur ditë më parë me një avokat serb në Nish të Serbisë, i cili ka theksuar se Ukshin Hoti është gjallë dhe se ai e ka vuajtur burgun, por mbahet në burg shtëpiak. Sipas tij, Ukshin Hoti deri para disa ditësh ka qenë në qytetin e Mitrovicës së Sremit, ndërsa tani ndodhet në Nish. Ky avokat i njohur serb ka theksuar se nëse nga burgu i kampit „Bonstill“ në Sojevë të Ferizajt, lirohen dy serbë të paraburgosur, të akuzuar për krime lufte, lirimi i Ukshin Hotit do të bëhet menjëherë dhe pa kurrfarë problemi. Pra, fjala është për kusuritje politike“. ( !!!) ( Kosova sot, fq.3)

 

     Pas përfundimit të luftës, familja e Ukshin Hotit, veçanërisht motra e tij Myrvetja ka trokitur në të gjitha dyert e institucioneve të Kosovës dhe të Shqipërisë, ku ka kërkuar zëshëm ndriçimin e fatit të Ukshin Hotit. Në një bisedë të gjatë që kam pasur me znj.Myrvete në verën e vitit 2008 (gjatë qëndrimit të saj tek vëllau Afrim Hoti në Würzburg të Gjermanisë), ajo ka deklaruar: se, pas luftës shumë herë i ka takuar drejtuesit e institucioneve të Kosovës, (në mesin e tyre edhe Ibrahim Rugovën), ata të Shqipërisë si dhe politikanët shqiptarë në Maqedoni, prej të cilëve ka kërkuar që të interesohen seriozisht për fatin e Ukshin Hotit. Në të gjitha takimet, thotë Myrvetja, është pritur shumë mirë, dhe të gjithë i kanë premtuar se, çështja e Ukshinit do të ngritet në çdo takim zyrtar me faktorët relevant ndërkombëtarë, për ta detyruar Serbinë që të zbardhë fatin dhe vendnodhjen e tij. Por, për fat të keq, deri më sot (pas 12 vjetësh) asnjë premtim i dhënë nga politikanët tanë (pozitë e opozitë) nuk është mbajtur. Prandaj, duket se edhe në këtë përvjetorë, shiptarët do të vazhdojnë të pyesin: Ku është Ukshin Hoti?! A ëshët gjallë apo i vdekur Ukshin Hoti?!

 

Një apel për Ukshin Hotin

 

     Në qershor të vitit 1999 intelektuali dhe studiuesi i shquar Moikom Zeqo, nëpërmjet një Apeli drejtuar opinionit tonë publik dhe atij ndërkombëtar, pra “për kancelaritë diplomatike të botës”, kërkoi zbardhjen e fatit të Ukshin Hotit, në mënyrë që ai “të mos e pësojë dhe të mos zhduket pa nam e nishan.” Zeqo në këtë apel, ndër të tjera ka shkruar: “Politikisht shqiptarët e Kosovës merren shpesh në mënyrë të paprinciptë me njëri - tjetrin, grinden, shahen dhe përçahen, në një kohë që duhet vetëm të bashkohen. Këta politikanë shëtisin nëpër botë, japin intervista dhe i japin shumë rëndësi kultit të vetvetes dhe protagonizmit vetjak. Çuditërisht, këta politikanë nuk flasin, ose harrojnë të flasin, për Ukshin Hotin. Po Ukshin Hoti nuk i përket harresës. Ai është në vetë thelbin e kujtesës së kombit. Ukshin Hoti nuk mund të vdesë dhe në të vërtetë nuk ka për të vdekur kurrë. Qenia e tij intelektuale është e pashlyeshme dhe është prezent kudo. Kosova dhe kombi shqiptar kanë nevojë urgjente për mendimin e Ukshin Hotit... Ukshin Hoti sakrifikoi gjithçka dhe askush nuk ka të drejtë të jetë mosmirënjohës, të mos ketë respekt apo të mos përkulet me nderim përpara figurës së tij.” Që nga qershori 1999, kur M.Zeqo e bëri këtë APEL, politikanët e Kosovës nuk kanë ndryshuar asgjë në mendësinë e tyre politike. Çuditërisht, edhe pas 12 vjetësh, kjo nomenklaturë politikanësh skajshmërisht të papërgjegjshëm rrallë folën (jo se harruan të flasin) për Ukshin Hotin. Kjo heshtje e kësaj kaste politike e institucionale është më shumë se indiferentizëm, dhe jo rastësisht në apelin e tij Zeqo thekson, se: ”indiferenca është kriminale. Indiferenca nuk është gjë tjetër veçse pajtim me torturuesit dhe ndoshta me vrasësit e tij”. (Zeqo, 1999- Pashtriku.org)

 

- Vlerësime për figurën e Ukshin Hotit -

 

Filozofia e Ukshin Hotit sot jeton në Kosovën e lirë dhe të pavarur

 

     Stephen Larrabee,  ish’anëtar i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Presidentit Xhimi Karter dhe ish’anëtar i Këshillit për Marrëdhënie me Jashtë (Council on Foreign Relations) si përgjegjës për çështjen e Jugosllavisë, në 10 vjetorin e zhdukjes së Ukshin Hotit, shkruan këtë letër: „Edhe pse nuk mund të jem në Kosovë në ceremoninë zyrtare (Akademia politike kushtuar Ukshin Hotit që u mbajt më 16 maj 2009 - Sh.B), dëshiroj të shpreh respektin dhe nderimet më të larta në përkujtim të Ukshin Hotit, një mbështetës i madh i pavarësisë së Kosovës dhe një njeri me virtyte të larta dhe guxim intelektual. Kisha nderin ta njoh Ukshin Hotin në vitet 1977 - '78 gjatë studimeve pasdiplomike në Universitetin e Harvardit, në kohën kur ai punonte në një kërkim shkencor në Harvard për mundësitë dhe implikimet politike të një Kosove të pavarur. U takuam shumë rastësisht, por shumë shpejt kuptuam se kishim shumë interesa të përbashkëta, në veçanti një interes për fatin e Jugosllavisë, që në atë kohë tregonte shenja të shpërbërjes dhe të dobësimit. Kemi kaluar me orë të tëra dhe momente të paharrueshme duke diskutuar se si do të mund të arrihej pavarësimi i Kosovës dhe çfarë ndikimi do të mund të kishte në sigurinë e Ballkanit dhe të Evropës. Gjatë asaj kohe, (1977-78) shumë pak njerëz në Perëndim mendonin për Kosovën por edhe më pak kishin ndonjë ndjesi për rolin e rëndësishëm që Kosova mund të kishte një dekadë më vonë në formësimin e së ardhmes politike të Jugosllavisë.

 

Stephen Larrabee

 

     Por, derisa dëgjoja Ukshinin të fliste me plot pasion rreth historisë së Kosovës, atëherë kuptova se sa e kam nënvlerësuar vendosmërinë dhe pasionin që digjej aq thellë në shpirtin e tij si dhe të shumë shqiptarëve të Kosovës në përpjekjet për pavarësi. Pasioni i tij për kauzën e pavarësisë së Kosovës më ka prekur thellë dhe që nga ai moment kam filluar t’i kushtojë më shumë vëmendje zhvillimeve në Kosovë. Në fund të pranverës së vitit 1978 u largova nga Harvardi për t’iu bashkuar personelit të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Presidentit Karter, ku ndër të tjera isha përgjegjës edhe për çështjen e Jugosllavisë dhe pas kësaj nuk pata rastin ta shihja Ukshinin prapë. Mirëpo, derisa forcat centrifugale erdhën në shprehje më shumë, sidomos pas vdekjes së Presidentit Tito, shpesh me janë kujtuar diskutimet tona për Kosovën si  dhe bindja e plotë e Ukshinit se Kosova një ditë do të fitojë sovranitetin dhe pavarësinë. Ai ishte një njeri i modest por me plot virtyte dhe kurajo intelektuale, andaj jam shumë i nderuar që e kam njohur Ukshinin. Derisa ai nuk mund të marrë pjesë fizikisht në këto nderime për jetën e tij, filozofia e  tij sot jeton në Kosovën e lirë dhe të pavarur - një kauzë të cilës ai i besonte shumë.“ (S.Larrabee, USA -  Letër, 16. 05. 2009 )

 

Hoti është një avokat i përkushtuar i demokracisë

 

     Në vitin 1998, me rastin e nominimit të Ukshin Hotit për çmimin “Saharov”, Adem Demaçi fitues i Çmimit Saharov për vitin 1991, i shkruan këtë letër deputetëve të parlamentit evropian: “Të nderuar anëtarë të Parlamentit Evropian, të dashura zonja dhe zotërinj,  Me rastin e nominimit të Mr. Ukshin Hotit për çmimin Saharov, jam i lirë t'ju drejtohem me mbështetjen time për nominimin e tij. Unë jam i bindur se jo vetëm që çmimi do të shkojë në duart e duhura, por duke i dhënë çmimin Saharov një të burgosuri politik që vazhdon të vuajë dënimin e tij, ju do të lartësoni kuptimin e vetë çmimit nga pozita e mirënjohjes së thjeshtë në angazhimin politik. Një angazhim i tillë sot është më se i nevojshëm për ndërtimin e një tablloje të plotë për Evropën, për theksimin e kontrasteve të mëdha ekzistuese, për shpjegimin e tyre dhe për dhënien e një vizioni të qartë mbi atë se çfarë do të duhej të ishte Evropa. Në anën tjetër, z. Hoti është një avokat i përkushtuar i demokracisë, i të drejtave të njeriut dhe i paqes. Ai shfrytëzon arsyen dhe njohjen e tij brilante për të shpjeguar kuptimin e vërtetë të paqes dhe zbulimin e rrënjëve të saj në drejtësi. Gjithë jetën e tij ai e ka vënë në shërbim të luftës për paqen për të cilën Kosova sot ka nevojë më shumë se kurrë. Çmimi Saharov e meriton Ukshin Hotin, dhe Ukshin Hoti e meriton atë. Me konsideratat e mia më të thella.“

 

Ukshin Hoti tashmë është shndërruar në histori

 

     Studiuesi i shquar Moikom Zeqo, në parathënien e librit "Filozofia politike e çështjes shqiptare" të Ukshin Hotit shkruan: “Kam ndjerë një tronditje të madhe, të pazakontë, tërësisht njerëzore, kur më sollën dorëshkrimin e kompjuterizuar të librit "Filozofia politike e çështjes shqiptare" të Ukshin Hotit. Kam ndjerë krenari të vërtetë duke e lexuar këtë libër. Kam përjetuar në largësi një ndërlidhje të shumëfishtë, një shqisim dhe përfytyrim universal dhe të pashpërbërshëm me autorin, i cili ishte konvertuar fuqishëm dhe thellësisht në çdo ind të librit, në këtë pasaportë emblematike dhe tipike përfaqësuese të vetvetes dhe të kombit që e përfaqëson denjësisht…Libri i mençur dhe kurajoz i Ukshin Hotit është libri i një tribuni popullor dhe kombëtar. Ukshin Hoti, intelektual dhe politolog i klasit të parë, njeri i kompletuar fuqishëm për nga dijet, për më tepër një trim i pafrikshëm, ka shpalosur në këtë libër kryetemën vigane të çështjes shqiptare… Hoti nuk qëndis ornamente fjalësh. Nuk bën stolira të kota retorikash luksoze e krejt të padobishme. Për Hotin çështja shqiptare nuk është një mit i rrugës. Po as edhe një fantazi e kabinetit intelektual. Duke e lexuar këtë libër m'u kujtuan fjalët e mrekullueshme të dijetarit të madh shqiptar Frang Bardhit, i cili qysh me 1636 shkruante: "Përkrahni lirinë e natyrshme të njerëzve dhe diturinë e tyre me liberalitetin më të madh. Sepse vetëm kështu, - shton ai, - do ta paraqesin para syve të tu të vërtetën lakuriqe dhe të panjollosur, sepse e vërteta nuk ka nevojë të lyhet dhe të stoliset me fjalë të bukura." 350 vjet pas Frang Bardhit, Ukshin Hoti ecën në të njëjtën hulli të filozofisë politike të histories… Ukshin Hoti e di mirë thelbin e politikës, duke e refuzuar politikanizmin e stilit barok, dogmatik, apo të llojit folklorik e të vulgarizuar. Ukshin Hoti në analizat e tij të guximshme dhe aspak konformiste i shikon realitetet politike në optikën shqiptare, por edhe në atë globale-botërore. Për të bota evro’amerikane nuk duhet t'i kundërvihet çështjes shqiptare, pavarësisht nga pengu tragjik i së kaluarës, pavarësisht nga luhatjet dhe marrëzitë e sotme të politikave të liderëve të përkohshëm shqiptarë. Ukshin Hoti e shtjellon tezën e një demokracie autentike, si tezën e një integrimi universal, ku nuk zhduket dhe nuk humbet identiteti i kombit shqiptar, po afirmohet në bazë të një të drejte ndërkombëtare të përbashkët për të gjitha subjektet etnike të botës, ashtu siç ka një barazi funksionale për elementet e gjuhës të garantuara përjetësisht nga një gramatikë e brendshme e padeformueshme. Demokracia autentike është një gramatikë e lirisë dhe e dinjitetit, e kulturës, por edhe e kulturave, e së veçantës, por edhe e së tërës. Në një Evropë, apo në një botë dialogjike, kombi shqiptar nuk ka pse të jetë shurdhmemec, një komb handikapat, ose një manekin i skenës… Ukshin Hotin kam pasur rastin ta njoh më 23 nëntor të vitit 1992 në Tetovë gjatë një tubimi mbarëkombëtar për çështjen shqiptare. Ai ishte me trupin plot plagë nga të rrahurat e policisë serbe. Po erdhi në tubim, sepse në të shihte një shprehje të ideve të tij politike dhe të jetës…Ukshin Hoti është shndërruar tashmë në histori.“

 

Ukshin Hoti - është simbol i qëndresës së pamposhtur shqiptare

 

     Akademik Rexhep Qosja në një intervistë (1998) për Ukshin Hotin thotë: “Ukshin Hoti po bëhet ajo që ishte dhe është Adem Demaçi sot: simbol i martirizimit për lirinë e Kosovës, e kjo domethënë, simbol i qëndresës shqiptare. Kur është burgosur Ukshin Hoti, para disa vjetësh, gazetat tona e kanë botuar lajmin me disa ditë vonesë. Mbasi që është burgosur Ukshin Hoti, edhe pse kuadër universitar, Universiteti ynë nuk e ka ngritur zërin kundër mbajtjes së tij në burg. Sot kanë ndryshuar punët. Sot Ukshin Hoti përmendet shpesh në shtypin tonë. Në Rektoratin e Universitetit të Prishtinës është mbajtur promovimi i librit të tij. Për të shkruhet gjithnjë e më shpesh. Diçka ka ndryshuar në shtypin tonë dhe në Universitetin tonë. Diçka po ndryshon në jetën tonë, në politikën tonë. Kemi filluar të vijmë në vete dhe këtë e dëshmon edhe qëndrimi ndaj Ukshin Hotit. Ne po jetojmë "të lirë" nën pushtimin e Serbisë e Ukshin Hoti po vuan burg! Ne po bëjmë "të lirë" politikë, nën pushtimin e Serbisë e Ukshin Hoti po vuan burg! Ne po stolisemi me stoli pushtetore -"president", "deputet', kryetar partie, e të tjera, nën pushtimin serb, e Ukshin Hoti po bën burg Serbie! Ne për lirinë e Kosovës po "luftojmë", duke marrë rroga, duke u vozitur me vetura luksoze, duke pritur e përcjellë mysafirë me dreka e darka zyrtare - si parardhësit tanë politikë komunistë, e Ukshin Hoti po dënohet me burgje, për shkak të përpjekjeve për lirinë e Kosovës! Me mbajtjen në burg të Ukshin Hotit dhe të te burgosurve të tjerë politikë, regjimi serb dëshiron ta arrijë sot, atë që synonte ta arrinte me mbajtjen në burg të Adem Demaçit dhe të të burgosurve tjerë politikë! Mbajtja e Ukshin Hotit dhe e bashkëmendimtarëve të tjerë në burgjet e Serbisë e rëndon shumë ndërgjegjen e njeriut tonë politik sot, dhe i qet hije të rëndë politikës që bëjnë bashkimet tona politike. Deshëm s'deshëm ta pranojmë, Ukshin Hoti - ky sot është simbol i vetëdijes historike, i ndërgjegjes dhe i qëndresës së pamposhtur shqiptare. Nuk është e çuditshme pse ky është emri më i kuptimshëm, më domethënës, më frymëzues në jetën tonë politike sot. Dhe kjo tregon se populli ynë e çmon ashtu siç duhet njeriun e gatshëm për sakrifica. Dua të besoj se Ukshin Hoti do të dijë ta mbajë si duhet domethënien gjithëkombëtare që e rrezaton sot emri i tij.

 

Njerëzit e zotë (si Ukshin Hoti) janë princat e vërtetë të një kombi

 

     Shkrimtari ynë i madh Ismail Kadare në një intervistë të vitit 1996, për Ukshin Hotin thotë: ”Emrin e Ukshin Hotit e kam ndeshur aty-këtu në shtypin e Kosovës, por përherë në mënyrë të paqartë. Edhe kur merret në mbrojtje, edhe kur kërkohet lirimi i tij, kjo bëhet në mënyrë disi të ftohtë, si për një hije. Së paku në atë lloj shtypi që unë kam pasur rastin të lexoj. Duke e ndjerë veten fajtor për një mosnjohje më të saktë të këtij personaliteti të rëndësishëm të popullit shqiptar, e vetmja gjë që për mua ka qenë e qartë sapo kam lexuar fragmentet e para nga mendimet e tij, ka qenë përgatitja e lartë profesionale. Kam frikë se pikërisht ky nivel i lartë ka qenë edhe burimi i fatkeqësisë që e ka ndjekur hap pas hapi këtë martir. Ka qenë tragjedi e vjetër e popujve ballkanikë, veçanërisht e shqiptarëve, përpjekja për të mënjanuar nga udhëheqja e një lëvizjeje, e një populli apo shteti, njerëzit më të zotë. Kur mungon tigri, majmuni bëhet mbret, - thotë një proverb kinez. Kjo logjikë e mbrapshtë, logjika e triumfit të mediokritetit, i ka shkaktuar, e, me sa duket do t'i shkaktojë ende dëme të ndjeshme çështjes shqiptare. Ukshin Hoti duhet të dalë sa më parë nga burgu. Është e papranueshme që një personalitet i një populli, pavarësisht se ç'partie i përket ose nuk i përket, të mbahet në zinxhirë. Është fyerje për krejt atë popull. Më fort se kurrë kombi shqiptar ka nevoj për njerëz të aftë e me nivel të lartë. Njerëzit e zotë janë princat e vërtetë të një kombi. Për fat të keq, princat goditen shpesh në mënyrë të vdekshme.“

 

Unë nuk kam lexuar ndonjë të dytë që të jetë më i zoti se Ukshin Hoti

 

     Shkrimtari e poeti ynë i madh Dritëro Agolli, në një intervistë dhënë në Radio Televizionin Shqiptar, në mars 1998, për politologun e shquar Ukshin Hoti, ka deklaruar: ”Unë vë re një gjë, që për daljen e Ukshin Hotit nga burgu nuk është bërë shumë në Shqipëri, as në Shqipërinë këtej Drinit, ku jemi ne, dhe as në Shqipërinë përtej Drinit, ku janë vëllezërit tanë. Ukshin Hoti është një nga politologët më të shquar të popullit tonë. Ai vetëm me këtë libër (Filozofia politike e çështjes shqiptare” - vërejtja ime Sh.B) e ka treguar që është një filozof i vërtetë në problemet e politikës, por jo të një politike vulgare. Ai e shikon politikën në prizmin e filozofisë, dhe nxjerr konkluzione në bazë të fakteve konkrete dhe të historisë së popullit tonë. Ai nuk i trajton problemet historike dhe kombëtare thjesht në mënyrë deskriptive. Duke lexuar librin e Ukshin Hotit ti ndjen një thellësi të madhe të mendimit të tij, por njëkohësisht ndjen edhe një krenari që ka njerëz të tillë të shquar vendi ynë në të gjitha fushat e jetës. Por këtu, në këtë fushë, dmth. të filozofisë politike, unë nuk kam lexuar ndonjë të dytë që të jetë më i zoti se Ukshin Hoti. Problemin e çështjes kombëtare ai e vështron në prizmin filozofik, në prizmin historik dhe në prizmin politik. Nuk thotë vetëm se si është Shqipëria, si është kjo çështja jonë kombëtare, por edhe se si mund të zgjidhet. Dhe kjo është nga meritat më të mëdha, sepse në shumë shkrime për problemet tona kombëtare tregohet vetëm se si ka qenë, sa i vjetër është populli ynë, me kë ka patur të bëjë, me përplasjet me fqinjët, me Evropën etj., por nuk jepen koordinata të sakta se ç'mund të bëhet që populli ynë të bëhet një popull i bashkuar, një komb jo i ndarë, jo i prerë me shpatë siç është sot Shqipëria. Dhe këtu qëndron merita më e madhe e Ukshin Hotit, pra në faktin që jep perspektivën se si duhet bërë... me një fjalë, ky libër është një program, nuk është thjesht një libër për filozofinë politike, por është si një program për shqiptarët, se si duhet të bëhet Shqipëria një vend me të vërtetë i evropeizuar. Ne flasim e themi se do të hyjmë në Evropë, do të evropeizojmë Shqipërinë, etj. Të gjitha këto janë fantazira, janë gjysmake. Shqipëria evropeizohet kur të jetë një, e plotë, dhe jo kështu dy copësh, se kështu nuk evropeizohet kurrë. Kë do të evropeizosh ti, tre milionë banorë do të evropeizosh? Po tre milionë të tjerë? Dmth. problemi është tepër i ngatërruar për sa i përket evropeizimit të Shqipërisë, civilizimit të saj etj. Civilizim do të thotë kur të jesh një. Po s'qe një nuk je i civilizuar plotësisht. Dhe Ukshini e trajton këtë problem. Pastaj dhe një tjetër gjë: unë mendoj që  njeriu mund të nxjerr konkluzione jo vetëm nga libri që kemi këtu përpara, po dhe nga gjithë aktiviteti i Ukshin Hotit, se ai nuk është vetëm një filozof, politikan i kabineteve, i zyrave e i arkivave, por ai është një njeri i aksionit, një njeri i luftës për një ideal të madh. Se ka lloj lloj filozofësh, politikanësh, historianësh, edhe ata kanë të drejtën e ekzistencës dhe nuk mund të them se nuk janë të shquar, por tek Ukshin Hoti bashkohen dituria, zgjuarsia filozofike me aksionin, me njeriun aktiv, me patriotin e vërtetë, jo thjesht një patriot librash, po një patriot i madh, që i vë supet Shqipërisë. Dhe fakti që gjëndet në burg, dhe ka kohë që vuan burgimin e nuk del dot nga burgu, tregon se sa patriot dhe se sa njeri i lavdishëm është ai. Po ne shqiptarët fatkeqësisht njerëzit e shquar i kemi pak mëri, nuk i kemi aq shumë në përkrahje, ndonjëherë duam dhe t'i spostojmë nga politika ose nga aktiviteti, siç është puna me Ukshin Hotin. Unë nuk munt të flas me kompetencë të madhe lidhur me mënjanimin e tij, por unë vë re një gjë, që për daljen e tij nga burgu nuk është bërë shumë në Shqipëri, as në Shqipërinë këtej Drinit, ku jemi ne, dhe as në Shqipërinë përtej Drinit, ku janë vëllezërit tanë.“

 

Ukshin Hoti është njeri që ka «Unin» e vet me «U» të madhe!

 

     Prof.Agim Vinca, në një mbrëmje proteste për lirimin e Ukshin Hotit nga burgu, të mbajtur në Prishtinë, më 24. 09. 1994, (vetëm 4 ditë para mbajtjes së gjykimit kundër tij në Prizren) par Ukshin Hotin thotë: ”Me njeriun që na ka tubuar sonte këtu (sikurse edhe mbrëmë dhe në netët që do të vijnë), Mr. Ukshin Hotin, nuk kam pasur raporte të afërta miqësore, por kam pasur respekt - e kam çmuar gjithmonë - për qëndrimin e tij dinjitoz e konsekuent në jetë dhe në krijimtari. Them edhe në krijimtari, sepse Ukshini është publicist, eseist, politolog... Është hera e tretë që Ukshin Hoti bie në burg (herën e parë pas vitit 1981), kurse «ndeshjet» e tij me policinë serbe kanë qenë edhe më të shpeshta. Përse? Për shkak se policia serbe dhe pushteti të cilit i shërben ajo e dinë fare mirë se cilët janë kundërshtarët e tyre të vërtetë në mesin e shqiptarëve. Miku dhe kolegu ynë, Ukshin Hoti, tash sa muaj ndodhet në burg. Së shpejti pritet gjykimi dhe ndoshta (me siguri) edhe denimi i tij dhe jemi mbledhur të protestojmë kundër këtij gjykimi absurd e të kërkojmë lirimin e tij. Po prej kujt? Prej gjyqit serb, që është instrument në duart e okupatorit. Kështu e kemi ne. Ndodh që të kujtohemi për njerëzit tanë kur ikin, kur bien në burg, kur largohen (jo rrallë as në raste të tilla!), ndërsa kur i kemi pranë i fyejmë, i rrethojmë me heshtje, i injorojmë, i nënçmojmë, i linçojmë... Edhe pse nuk kam pasur kontakte të shpeshta me të, Ukshini më është dukur viteve të fundit disi i vetmuar, i izoluar, i braktisur, i harruar dhe ngapak i frustruar. Ukshin Hoti është nga ata njerëz që i stolisin karakteri, krenaria, kryelartësia. Ai është njeri që ka «Unin» e vet me «U» të madhe. E kjo nuk është pak. E vlen të jesh i tillë në jetë, edhe pse kushton shtrenjtë. Intelektual me koncepte të qarta e përkushtim të lartë ndaj kombit, shtetit, politikës, demokracisë, në shkrimet dhe paraqitjet e tij, veçmas në revistën «DeA», ai u angazhua me të drejtë, siç e thoshte edhe titulli i saj, për një demokraci autentike; për një demokraci në kushtet shqiptare, ashtu siç u angazhua edhe për një politikë unike e me strategji të qartë kombëtare. Për intelektualët dhe veprimtarët si Ukshini ekziston patria (dmth. Atdheu) pastaj partia; ekziston kombi pastaj demokracia. Sepse, demokracia pa kombin është si lulja në trupin e të vdekurit, ka thënë një poet.“

 

Ukshin Hoti - intelektual që sugjeron guximin politik

 

     Akademik Esat Stavileci, në qershor të vitit 1998 në një dokumentar televizivë kushtuar Ukshin Hotit, deklaron: „Kemi të bëjmë me një emër të intelektualit që sugjeron guximin politik, një emër të një eseisti politik që sjell shprehjen kompetente profesionale, që nxit fuqinë e të menduarit, ndërsa kur flasim për veprën e tij, kemi të bëjmë me një vepër të një njohësi të mirë të sistemeve politike e të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe për një vepër të historianit të çështjes shqiptare. Me këtë rast do të theksoj angazhimin e Ukshin Hotit për t'i dalë zot kauzës kombëtare, me gjerësinë e shtruarjes së çështjes së Kosovës dhe të çështjes shqiptare në përgjithësi. Pastaj më duhet të theksoj argumentimin e tij të bollshëm e profesional me themelësi politike, pse Kosova është dhe duhet të jetë republikë. Theksoj mbrojtjen e tij brilante, në mënyrë të veçantë, që i bëri para gjyqit qënies së Kosovës republikë mbi parimin e së drejtës së vetëvendosjes. Theksoj premisat e filozofisë politike në veprën e tij, dhe më në fund theksoj mendimin e tij të mëvetësishëm, autentik, në rrahjen e çështjes kombëtare shqiptare që emrin dhe figurën e tij e bëjnë sui generis, dmth. të një lloji të veçantë. Prandaj është fjala për një emër dhe një vepër të cilën duhet ta përkujtojmë.“

 

Heidelberg - Gjermani, 21 Maj 2011

 

* ) Kjo kumtesë u lexua në Tribunën, kushtuar 30 vjetorit të demonstratave të pranverës 1981, Heidelberg -  21.  05. 2011 )

 

 

   Literatura:

 

 1.  Ukshin Hoti: Filozofia Politike e Çështjes Shqiptare, Sh.B-“Rozafa”, Tiranë 1995.

 2.  UNIKOMB: Hoti dhe çështja shqiptare.

 3.  Mehmet Hajrizi: Histori e një organizate politike dhe demonstratat e vitit 1981, Botimet Toena - Tiranë 2008, fq. 198 - 1999.

 4.  Mbrojtja e Ukshin Hotit në Gjykatën e Qarkut në Prizren - 28. 09. 1994

 5.  Aktakuza Kt. br. 107 / 94 dt. 30. 05. 1994 dhe Aktgjykimi K. Br. 28 / 94 dt. 28. IX. 1994.

 6.  Dr.Sabile Keçmezi - Basha, Organizatat dhe grupet ilegale në Kosovë 1981 - 1989, Prishtinë 2003 f.179-180.

 7.  Faqja www.pashtriku.org

 8.  Ekskluzive - Revistë e ilustruar mujore…, Nr.5, Maj - Qershor 2000, Dosja: Ku është Ukshin Hoti?! fq.52 - 65.

 9.  Sheradin Berisha: Realpolitika e Ibrahim Rugovës, Pashtriku.org, Maj 2008.

10.  „Kosova Sot“ - 31 Mars 2000, Serbia kushtëzon lirimin e Ukshin Hotit, fq.3.

11.  Deklarata politike e UNIKOMB’it - Maj 1994.

12. Ukshin Hoti: “Bëje ose vdis, për ta vrarë vdekjen” - Janar 1992.

13. Bisedë me U.Hotin, Revista “Gurra”-Prizren, Nr. 2 viti I, Maj 1992, fq.7/9.

14.  Rexhep Qosja: «Pa demonstratat e ‘81’shit ne nuk do të ishim këtu ku jemi sot», Intervistë e botuar në «Epoka e Re», 4 Maj 2006 fq.10.

15. Bajrush Xhemaili „Në burg me Ukshin Hotin“ Prishtinë, më 12 maj 2000.

16. Shemsi Reçica, Intervistë - «Epoka e Re» 31 mars - 1 prill 206, fq. 9 -10.

17.  Stephen Larrabee, USA -  Letër e lexuar në Akademinë përkujtimore - në 10 vjetorin e zhdukjes së Ukshin Hotit, më 16. 05. 2009.

18.  Sheradin Berisha: Vlerësimi i figurës së Ukshin Hotit nga intelektualët tanë të shquar, pashtriku.org , 17. 05. 2008.

 

 .

                                 

FOTO DOKUMENTE TË UKSHIN HOTIT

 

Ukshin Hoti me prindërit e tij

        

Prizren: Ukshin Hoti (në këmbë i dyti nga e majta) në Kala të

Prizrenitme kolegët e tij të shkollës.

 

Krushë e Madhe, 13 Maj 1993: Ukshin Hoti në mesin e bashkëfshatarëve të tij,

në përvjetorin e Shkollës fillore „Bajram Curri“.

Krushë e Madhe: Ukshin Hoti me dëshmorin Muhamed Malsori.

Ukshin Hoti me djalin Andinin.

_______________________________________________________________________________________________________________

Deklarata në dorëshkrim e UNIKOMB’it,

e përpiluar nga Ukshin Hoti (Maj 1994)

  

Aktakuza Kt. br. 107 / 94 dt. 30. 05. 1994

Faqja e parë në dorëshkrim e fjalës mbrojtëse të Ukshin Hotit.

Aktgjykimi K. Br. 28 / 94 dt. 28. IX. 1994. fq.1, 2 dhe 7.

Vendimi nr. 24/2241/05 dt. 16. 05. 1999, për

“lirmin“ e Ukshin Hotit nga burgu i Dubravës!

 

Pjesë nga rrëfimi i motrës Myrvete, të shkëputur nga “Kosovarja”.

 

SHTËPIA E UKSHIN HOTIT NË KRUSHË TË MADHE!

Edhe pas 12 vjetësh nga përfundimi i luftës, shtëpia e Ukshin Hotit,

në Krushe të Madhe është gërmadhë, ashtu siç e kishin djegur e shkrumuar forcat barbare serbe të Millosheviçit!!!

 

( Përgatiti moderatori i www.pashtriku.org )

                                          

 

 

 

 

 

GJERMANI: TRIBUNË NDERIMI

NË 30 VJETORIN E PANVERËS ’81

 

 

     Më 21 Maj 2011 në Heidelberg të Gjermanisë u mbajt një Tribunë nderimi, kushtuar 30 vjetorit të Demonstratave të pranverës 1981. Në këtë manifestim jubile, morën pjesë shumë veprimtarë që jetojnë në Gjermani, kishin ardhur një grup intelektualësh nga Kosova në krye me Bac Adem Demaçin, poeti dhe veprimtari Zeqir Gërvalla nga SHBA’të, si dhe veprimtarë nga Zvicra në krye me Saime Isufin, kryetare e Këshillit Organizativ për Shënimin e 30 Vjetorit të Demonstratave të vitit 1981 në Zvicër. Tribuna i hapi punimet me intonimin e himnit Kombëtar, dhe pastaj me një minut heshtje u nderuan të gjithë dëshmorët e kombit. Në vijim Agim Dauti në emër të Këshillit Organizativ i përshëndeti të pranishmit dhe prezentoj programin e Tribunës. Tribuna i zhvilloj punimet në tri seanca. Në seancën e parë (të paradites) referuesit u përpoqën të sipërfaqësojnë rolin historik e kombëtar të demonstratave të pranverës 1981, në seancën e dytë (të pasdites) u shpërfaq gjithanshëm ndikimi i demonstratave në zhvillimet e mëvonshme politike, që kulmuan me luftën çlirimtare të UÇK’së, ndërsa në seancën e tretë (të mbrëmjes) pas një debati të gjerë, Adem Demaçi iu përgjigj pyetjeve të shumta (të pjesëmarrësve në tribunë) për demonstratat e pranverës 1981, duke ndriçuar gjithanshëm sfondin historik të atyre ngjarjeve, si dhe foli për zhvillimet politike aktuale në Kosovë dhe në të gjitha hapësirat e Etnikumit Shqiptarë. „Unë jam në shërbim të popullit e kombit tim, jam zëdhënës i dëshmorëve të Kombit dhe i popullit të thjeshtë. Kombi nuk vdes kurrë, ndërsa ne jemi të përkohshëm...“ - ka thënë Adem Demaçi në përfundim të debatit. Në këtë përvjetor jubilar të pranverës 81, Shoqata Shqiptare „Ilira“ dhe Unioni Artistik i Kombit Shqiptarë - në Diasporë, i shpërbleu shumë veprimtarë me mirënjohje “për kontributin e dhënë në ruajtjen e vlerave kombëtare shqiptare“. Në këtë tribunë nderimi, përshëndetën, diskutuan dhe i lexuan kumtesat e tyre apo i dorëzuan të Këshilli Organizativ: Mr. Hasan Ukëhaxhaj, Adem Demaçi, Faket Kajtazi (Konsul i Republikës së Kosovës, në Shtutgart), Dr. Zymer Neziri, Berat Luzha, Saime Isufi, Ramadan Pllana, Bejtullah Tahiri, Faridin Tafallari, Can Tahiri (i shpërndau mirenjohjet), Zeqir Gërvalla, Murat Musliu, Haxhere Godeni, Vjollca Stara (lexoi kumtesën e Bedri Islamit), Akile Dedinca ’Zhegrova, Sheradin Berisha, Tefik Ramadani, Sylejman Qyqalla, Asllan Dibrani, Martin Çuni, Sheremet Pantina (kryetar i Këshillit Organizativ), Sami Krasniqi, Hasan Qyqalla, Ymer Lladrovci etj. (Moderatori i pashtriku.org, Maj 2011)

 

 

DEMONSTRATAT E VITIT 1981,

„NYJË“ E HISTORISË SHQIPTARE

     “Demokracinë në Kosovë nuk e lindën të tjerët, as nuk u lind për qefin e tyre. Ishte e ndërlidhur me proceset demokratike të Evropës dhe me synimet e tilla të njerëzimit. Demokracia në Kosovë u vetëlind në vitin ‘81, do të rritet vetë, së bashku, e barabartë dhe e ndërlidhur me të tjerët.” ( Ukshin Hoti )

 

 

Shkruan: Faket Kajtazi

 

     Të nderuar pjesëmarrës, motra dhe vllezër,

     Kam nderin që në emër të Ambasadorit të Republikës së Kosovës në Berlin z. Vilson Mirdita dhe në emër të Misionit të cilin e drejtoj, pra konsullatës së Republikës së Kosovës në Shtutgart me rastin e organizimit të kësaj “Tribune nderimi„ për nderë, kujtimi dhe respekti të 30 vjetorit të Demonstratave studentore, gjegjësisht gjithëpopullore të vitit 1981, të përshëndes: - Birin e Madh të Kombit, shumë të respektuarin Bacën Adem Demaçi, vepra e të cilit konsideroj se është Përmendore e tij për së gjalli në Kosovë e gjetiu… Përshëndes veprimtarin e shquar të çështjes kombëtare, i cili enkas ka ardhur nga Amerika z.Zeqir Gërvalla. Përshëndes të gjithë mysafirët e ardhur enkas nga Kosova. Përshendes të gjithë ish të burgosurit politik, veprimtarët tjerë, gjithë ish pjesëmarrësit në Demonstratat e vitit 81. Përshendes Organizatorët si dhe pjesëmarresit tjerë në sallë.

     - Zonja dhe zotrinjë,

     Unë, karshi funksionit që kryej nuk kam ardhur të bëjë vlerësimin e Demonstratave të vitit ’81, edhe pse vetë isha student i atyre viteve dhe pjesëmarrës aktiv në ato demonstrata, bile edhe me detyrë të caktuar, por kam ardhur zyrtarisht, që të shprehë respektin për të gjithë ata njerëz që kontribuan gjatë demostratave të vitit ’81 dhe konsideroj, që shteti i Kosovës nuk i ka harruar dhe nuk do t’i harrojë të gjithë ata që dhanë mundin, paranë, shëndetin dhe më në fund jetën e tyre për lirinë, që po e gëzojmë sot. Qeveria e Kosovës besoj se do të përkrahë në mënyrën më të mirë të mundshme gjithë këtë armatë të njerzëve tanë, të cilët ishin dergjur dhe kalbur nëpër kazamatet famëkeqe të regjimeve të njëpasnjëshme fashiste serbosllave, regjime që kishin bazën, kishin burimin nga Akademia e errët e shkencave të Serbosllavisë. 

     Mendoj se rendësinë e Demostratave të vitit ’81, pos shumë të tjerëve e ka shtjelluar në mënyrën më të mirë shkencore politologu, diplomati dhe filozofi ynë i shquar, tanimë i ”zhdukur“ - Profesor Ukshin Hoti, të cilin të gjithë ne do të kishim dashur ta kemi sot në mesin tonë. Hoti në veprën e tij „Filozofia politike e çështjes shqiptare„ për të cilën vepër gjithashtu mendoj, se është Permendore e tij në Kosovë, konstatonte që, (citoj): “Demokracinë në Kosovë nuk e lindën të tjerët, as nuk u lind për qefin e tyre. Ishte e ndërlidhur me proceset demokratike të Evropës dhe me synimet e tilla të njerëzimit. Demokracia në Kosovë u vetëlind në vitin ‘81, do të rritet vetë, së bashku, e barabartë dhe e ndërlidhur me të tjerët.”

     Pjesëmarrës të nderuar, konsideroj se Personi i duhur në kohën dhe vendin e duhur, është elementi strategjik i Mendimit shkencor, politik, shoqëror dhe ekonomik, por është edhe element strategjik i Mendimit kombëtar. Të tillë ishin edhe shumë njerëz tanë. Në fund, mund të thuhet, se demonstratat e vitit 1981, në Kosovë, janë “Nyjë” e historisë shqiptare me një rezistencë e cila, vazhdoi dhe i parapriu, formimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, ku falë luftës heroike të trimave të lirisë, Kosova sot është e pavarur dhe kjo është meritë e të gjithë brezave.

 

Ju falemnderit për vëmendje.

Lavdi të rënëve dhe të gjithë deshmorëve të kombit.

 

Faket Kajtazit, konsul i Republikës së Kosovës në Shtutgart

Heidelberg, 21 Maj 2011

 

 

 

DEMONSTRATAT E VITIT 1981 ISHIN

VAZHDIMËSI E VEPRIMTARISË SË

LËVIZJES SONË KOMBËTARE

 

     Çka mund të thuhet për demonstratat e pranverës së vitit ´81?

     Së pari, ato janë vazhdimësi e Lëvizjes sonë Kombëtare, që filloj të konsolidohet sërish atëherë kur u pa se përfundimisht gjysma e trojeve tona mbetën prap nën kthetrat e pushtuesve sllavë. Përveç se vazhdimësi ato përbëjnë kthesën më të madhe deri në fillimin e luftës së armatosur kundër Sebisë. Ato i rrënuan përgjithmonë të gjitha urat midis Kosovës dhe Serbisë. Ato parullën antishqiptare të “bashkim’vëllazërimit” e palosën në arkivol dhe e përcollën për në Beograd përgjithmonë. Ato e ndërkomtarizuan çështjen shqiptare në Evropë e më gjerë në kuptimin e plotë të fjalës.

 

 

Shkruan: Hasan Ukëhaxhaj

 

     Duke e pasur parasyshë këtë auditorium dhe synimin tim që edhe kjo fjalë rasti për demonstratat e vitit 81 të jetë pjesë e respektit për të, në vend të një pasqyrimi rutinor të asaj panorame të zhvillinit të tyre, u përcaktova që t`u çasem disa çështjeve, rreth të cilave është zhvilluar një diskutim, respektivisht janë shprehur mendime të ndryshme gjatë kësaj periudhe.

     Duke filluar me emërtesat, sepse edhe ato shprehin segmente të përmbajtjes, madje ndonjëherë më shumë se kaç. Ne, shqiptarët, ngjarjet e atij viti ndonjëherë i kemi quajtur edhe kryengritje, përmasë që ato në fakt nuk e kishin. Ndërkaç, pushtuesi ato i pakëzoi hiq më pak se kundërrevolucion, kërkesën që Kosova të ketë statusin e republikës e kualifikuan si armiqësore, prandaj edhe protagonistët e atyre ngjarjeve ishin armiqë. Kjo ju dukej pak, prandaj më vonë na quajtën irredentistë e seperatistë. Tashti, çfarë ka të qëndrueshme në këtë ylber emërtesash, duke u mbështetur në shpjegimin shkencor që u është bërë këtyre termave?

     Ngjarjet e vitit `81 nuk ishin kundërrevolucion, e dinin edhe ata që e lansuan; por ishte alibia që u hapte shtek për t´u vërsulur mbi Kosovën në të gjitha format dhe me të gjitha mjetet gjoja për t´ia këputur të gjitha fijet atij kundërrevolucioni, duke filluar me denimet drakoniane që iu shqiptuan bartësve të atyre ngjarjeve dhe për t´i arsyetuar reprezaljet policore dhe ushtarake që i ushtruan atë vit mbi rininë dhe mbi popullin shiptarë të Kosovës dhe viseve të tjera etnike.

     A kishin ngjarjet nuanca irredentizmi?

     Po, synonim që trojet tona t´i nxjerrnim nga këthetrat e pushtuesit sërb, përmes konstituimit të Kosovës Republikë që si kërkesë politike u shpreh në ato demonstrata gjithëpopullore. Dhe kur panë se me atë etiketë tërthorazi na jipkan të drejtë, e tërhoqen dhe na quajtën siç e thashë më lartë seperatistë, meqë kërkesat tona në këtë rast për Republikën e Kosovës nuk kishin kurrëfarë baze për  shkëputje as historike, as juridike prandaj as  politike. 

     A kishte bazë pohimi i Beogradit se Republika e Kososovës me të drejtën për shkëputje, siç e kishte në letër, pra në Kushtetutë, çdo njësi federale do ta shfrytëzonte atë në rastin e volitshem dhe do t´i bashkohej Shqipërisë?

     Po, edhe ajo synohej dhe do të synohet edhe tani ndonëse jemi shtet i pavarur por atje s´kemi arritur ende.

     A kishin fakte?

     Po, me ndonjë përjashtim të rrallë, të gjitha organizatat ilegale që nga´45’sta në programet e tyre e kishin të shkruar se qëllimi i parë dhe i fundit ishte çlirimi i trojve tona dhe bashkimi me shtetin amë.

     A kishim të drejtë në këtë rrugëtim?

     Po, si çdo komb edhe shqiptarët kanë të drejtë të jetojnë në trojet e veta të bashkuar në një shtet të vetëm.

     A vepruam drejtë?

     Po, sepse siç e kanë thënë studiuesit, çdo lëvizje që i fsheh synimet e veta është e destinuar të dështoj.

         Udhëheqja e atëhershme e Kosovës, deshi apo nuk deshi dikush, e pranoj verdiktin e Beogradit për demonstratat e Kosovës. E thashë kështu për të bërë një parantezë të shkurtër por jo të panjohur. Siç dihet, kërkesa për Kosovën Republikë u shtrua nga institucionet legale të Kosovës në verën e ´68’tës. Por, kur Monarku u tha jo, ato u ndalën. Atëherë stafetën e mori Lëvizja Ilegale dhe e ngritit me 27 Nëntor, datë kjo që i pati pararendëset ashtu edhe pasardhëset aso vjeshte, anë e kënd Kosovës dhe përtej saj në trojet tona etnike. Edhe sikur ta kishin në tavolinë, ndoshta dikush do ta shtynte. Të tillët e kanë një emër të përbashkët. Po, atyre që do t´u shkonte për zemër Republika pse nuk e mbështetën popullin aso Pranvere; nuk qenë në gjendje të sakrifikojnë, në rrafshin politik pa dyshim, e për më tej pikëpyetjet nuk mund të mënjanohen. Nuk mund të mënjanohen sepse këtë e dëshmon rasti i Ukshin Hotit, i cili ishte i vetmi që nga dy llogoret - i politikës dhe i intelegjencisë - e mbrojti kërkesën për Republikën e Kosovës. Ç´është e vërteta, siç dihet disa nga llogorja e dytë arritën që të heshtin dhe, edhe për këtë heshtje paguan një farë çmimi.

     Siç do të shihet më poshtë Beogradi e akuzoi udhëheqjen politike të Kosovës si bashkë fajtore për demonstratat e asaj pranvere, sepse nuk paska qenë vigjilente dhe s´ia ka ndalur turrin nacionalizmit shqiptar. Ndoshta është akuzuar se edhe e ka mbështetur. Se nuk do të realizohej synimi edhe sikur të rebelohej udhëheqja politike e Kosovës dëshmon rrugëtimi ynë i mëvonshëm drejt lirisë. Thënë më shkurt dhe më qartë se pa luftën e armatosur frytet do të mungonin siç na munguan deri në marsin e ´98’tës ku në Prekaz me Epopenë e UÇK’së e hapëm faqen e re e të lavdishme të historisë sonë, por para së gjithash të ardhmes sonë. Megjithatë, edhe po të donim nuk mund të arsyetohet në asnjë mënyrë ai gjunjëzim dhe në ato përmasa i udhëheqjes politike të Kosovës. Ajo Pranverë kërkoi që në emër të kauzës kombëtare t´i përgjigjeshin kohës dhe rrethanave nga të dyja llogoret e cekura më sipër. T´i prinin ose ta ndiçnin atë që i doli zot asaj pranvere. Pa asnjë dyshim Kosova nuk do të pësonte më shumë se ç´pësoi. Duke e mbyllur këtë segment mund të thuhet se sikur edhe për aspektet e tjera shkenca jonë historiografike ka ende punë për të bërë.

    Çështja tjetër e nxehtë me thonjëza e pa to ishte se kush ia kurdisi atë bombë Jugosllavisë?

     Beogradi heshti në ditët e para, heshti deri atëherë kur Shqipëria e mbështeti haptas kërkesën për Kosovën Republikë si të drejtë, meqë vetë populli e kërkonte atë zgjidhje politike; i mori nën mbrojtje demonstruesit, e denoi dhunën e paskurpullt që pushtuesi e ushtroi aso pranvere në Kosovë dhe në viset tjera shqiptare. Beogradi mënjëherë e drejtoi gishtin nga Tirana, e cila ia ktheu mbrapsht me ashpërsi se ajo nuk kishte dorë aspak në ato që kishin ndodhur në Kosovë. Ndërkaq, ia përsëriti se nuk do të pushoj së mbrojturi për asnjë çast të drejtat e gjysmës së kombit që jetonte në trojet e veta. Kjo që u tha nuk mund të kapërcehet pa e demonstruar së paku me katër - pesë rreshta: “Ne e kemi thënë dhe po e themi se do të interesohemi për vëllezërit tanë shqiptarë që jetojnë në trojet e tyre në Jugosllavi, do t´i mbrojmë ata siç i kemi mbrojtur kur u bëhen padrejtësi dhe ligësi”. Qëndrime të tilla politike, madje edhe më të ashpëra janë shprehur gjatë asaj pranvere, por edhe para e pas saj dhe janë të njohura për opinionin që ështëi interesuar të di këtët të vërtetë.

     Ndër klithmat rreth asaj se kush mund të qëndronte pas demonstratave ishte edhe ajo se ato mund t´i ketë organizuar edhe shërbimi sekret serb e jugosllav me qëllim që ta hapin shtekun për t´iu vërsulur Kosovës. Ishte kjo akuza më fyese, më denigruese dhe më apsurde që i bëhej një populli të tërë. Demonstratat i organizoi populli shqiptar. Prologu i tyre u takon studentëve, ndërkaq të tjerat që morën karakter gjithëpopullor i organizuan pjesëmarrësit - arsimtarët, nxënësit, punëtorët, fshatarë e qytetarë, pra të gjitha shtresat. Ndërkaq, pjesëtarët e organizatave ilegale kanë pasur rol të veçantë dhe shumë të rëndësishëm, meqë për atë që ndodhi kishin punuar me vite dhe më në fund i dolën në ballë. Por duhet thënë se nuk mungojnë prova se edhe nga ata që në fakt nuk ishin të organizuar dëshmuan guxim aso përmasash që mund t´u merret lakmi. Pa pjesëmarrjen e tyre, pra të masës anonime demonstratat nuk do ti kishin ato përmasa çfarë i patën. Demonstratat e vitit´81 ishin fryt i ngritjes i vetëdijës kombëtare të studentëve, nxënësve, punëtorëve - i tërë popullit shqiptar.

     U frymëzuan nga e kaluara jonë heroike, u frymëzuan nga shtresa e cila vendosi vazhdimisht të sakrifikohej për çështjen kombëtare, ishin ata që dergjeshin nëpër burgjet e Jugosllavisë pushtuese. Në ngritjen e kësaj vetëdije ndikoi në përmasa mjaft të mëdha veprimtaria në fushën e arsimit, shkencës dhe kulturës që u zhvillua midis Kosovës dhe Shqipërisë në vitet e ´70 - jeta. Sa për ilustrim më duhet t´i citoj katër - pesë rreshta: “Pra, të mos e përsëris, në Kosovë kanë importuar profesorë nga Tirana, të cilët kanë bërë thyerje historike në Prishtinë. Unë e di se kjo që po ndodh në Kosovë nuk është vetëm veprimtari antijugosllave, por ky është edhe akt antishtetëror dhe këtë duhet ta ndalojmë me urgjencë”. Këto janë vetëm disa nga shqetësimet që Titoja ia prezentoi udhëheqjes më të lartë politike dhe ushtarake të vendit në takimin e Karagjorgjevës në fund të vitit ´79’tës në pjesën ku trajtohej gjendja në Kosovë.

     Çështja tjetër që dua ta prek sa më shkurt është mendimi i shprehur se demonstratat paskan qenë të parakohshme. Kjo pikëpamje nuk gjenë mbështetje në fakte, ato, përkundrazi, argumentojnë të kundërtën. Megjithëse nuk janë të karakterit përcaktues se kështu është vepruar gjithmonë po theksoj se ne shqiptarët për shkak se kemi qenë nën kthetrat e pushtuesve në radhë të parë e pastaj edhe për shkak të huqeve tona, rrallë kemi arritur ta hedhim hapin me kohën, pra kryesisht jemi të vonuar. Së dyti, gjithë çka që është e parakohshme është e destinuar të përfundoj pa fryte.

     Ishin të tilla demonstratat e vitit ´81? 

     Në asnjë mënyrë, siç do të shihet më poshtë, gjithashtu me sa më pak rreshta. Ndërkaq, me dërdëllitjet se ato ishin edhe të dëmshme për Kosovën, e kthyen pas për dekada të tëra, se atë që u kërkua do ta realizonin për mes institucionëve, meqë ishin mjaft afër cakut e të tjera, se ishin të tilla, pra dërdëllitje fanatikësh pa formim Politik kombëtar e dëshmoi vet koha, prandaj  nuk ia vlenë të merret askush me to.

     Ju sollëm rreth e qark përmendores dhe tani jemi përballë saj.

     Çka mund të thuhet për demonstratat e pranverës së vitit ´81?

     Së pari, ato janë vazhdimësi e Lëvizjes sonë Kombëtare, që filloj të konsolidohet sërish atëherë kur u pa se përfundimisht gjysma e trojeve tona mbetën prap nën kthetrat e pushtuesve sllavë. Përveç se vazhdimësi ato përbëjnë kthesën më të madhe deri në fillimin e luftës së armatosur kundër Sebisë. Ato i rrënuan përgjithmonë të gjitha urat midis Kosovës dhe Serbisë. Ato parullën antishqiptare të “bashkim’vëllazërimit” e palosën në arkivol dhe e përcollën për në Beograd përgjithmonë. Ato e ndërkomtarizuan çështjen shqiptare në Evropë e më gjerë në kuptimin e plotë të fjalës. Këto janë vetëm pak fakte që dëshmojnë se demonstratat e vitit ´81 nuk ishin të parakohshme, përkundrazi ishin pararendëse, udhërrefyese madje gurrë frymzimi për të ardhmen.

 

Duke e përfunduar nuk mundem pa u përulur, si gjithmonë, para të rënëve për lirinë e vendit!

 

Hasan Ukëhaxhaj - Heidelberg, 21. 05. 2011

 

 

 

FEMRA SHQIPTARE U DHA FRYMË TË GJITHA PROCESEVE TË RËNDËSISHME KOMBËTARE

 

     Nuk do të doja të bëja vija ndarëse të kontributit dhe sakrificës të atdhetarëve të lirisë, por është e arsyeshme të themë se femra shqiptare në këto demonstrata ka dhënë një ndihmesë të çmueshme. Ajo nuk është ndarë për asnjë çast nga domosdoshmëria e arsyses, e mendjes dhe gatishmërisë së saj për t`u dhënë frymë të gjitha proceseve të rëndësishme kombëtare, me pjesëmarrjen e pandalshme në të gjitha këto lëvizje historike, në demonstratat e 81’tës, në veprimtaritë ilegale dhe në luftën e armatosur. Ajo ishte krenare dhe e ndjeu për nderë të jetë edhe në ballë të këtyre betejave.

 

 

 

Shkruan: Akile Dedinca’Zhegrova

 

Pranvera 1981 Frymëzim dhe Udhërrëfyes për të ardhmen

 

     Demonstratat e vitit 1981 janë histori në vete, që bënë hapin e duhur në zhvillimet e mëvonshme të proceseve politike në funksion të lirisë së Kosovës. Në frymën e këtij funksioni të lirisë, forcohen përpjekjet e shqiptarëve për ta bërë bazë sakrificën e tyre kundër shtypjes serbe dhe mbi këtë represion të vazhdueshëm shqiptarët po krijonin vizionin e vërtetë të lirisë. Vizioni që po krijohej nga burimi i këtyre ngjarjeve, simbolizonte ecjen e sigurtë të popullit shqiptar drejt lirisë, dhe mu këto ngjarje u dhanë hov përpjekjeve të kahmotshme, të gjeneratave të tëra që u flijuan për mëvetësinë shqiptare.

     Pranvera e vitit 1981 ishte burim frymëzimi për të gjithë ata që ishin dëshmitarë të drejtëpërdrejtë në ditët e orët e vona të natës, dhe në rrjedhën e këtyre ngjarjeve jam përpjekur të kap elementet e para frymezuese që morëm nga entuziazmi i thirrjeve, nga përjetimi i tyre, në reflektimin tek vazhdimi i mëvonshem i këtyre ngjarjeve.

     Përpjekjet për të vazhduar lëvizjet e grupimeve të njerëzve ishin shumë të përafërta me ndjenjat spontane që shprehnin gatishmërinë për t’u bërë më të bashkuar, në përmbajtje dhe për të formësuar zerin e idesë që përcillte mesazhin e natyrshëm me kërkesën:

 

"Kosova Republikë", si dhe parullat tjera

"Duam Bashkim",

"Stop Shfrytëzimit të Trepçës ",

"Lironi të Burgosurit Politikë" etj.

 

     Dhe pikërisht këtu në vlugun e këtyre ngjarjeve, në mesin e demonstruesve që protestonin me dinjitet, kuptuam se ky mesazh lexohej drejtë, dhe unë besoj se ky ishte Efekti me Pozitiv i Demonstratave të Vitit 1981. Në këtë vazhdim reflektimi pozitiv të guximit shqiptar për t´u çliruar nga një politikë e dhunës, ishte përkrah edhe një gjeneratë e tërë shkollarësh të cilët ende nuk kishin kaluar moshën e adoleshencës. Dhe mu kjo gjeneratë u shërbeu dhe udhëhoqi me proceset në vazhdimësi me dinjitet në periudha e forma të ndryshme.

     Nuk do të doja të bëja vija ndarëse të kontributit dhe sakrificës të atdhetarëve të lirisë, por është e arsyeshme të themë se femra shqiptare në këto demonstrata ka dhënë një ndihmesë të çmueshme. Ajo nuk është ndarë për asnjë çast nga domosdoshmëria e arsyses, e mendjes dhe gatishmërisë së saj për t`u dhënë frymë të gjitha proceseve të rëndësishme kombëtare, me pjesëmarrjen e pandalshme në të gjitha këto lëvizje historike, në demonstratat e 81’tës, në veprimtaritë ilegale dhe në luftën e armatosur. Ajo ishte krenare dhe e ndjeu për nderë të jetë edhe në ballë të këtyre betejave.

     Pavarësisht se regjimet e kohës u përpoqën me çdo kusht e mjet të preknin edhe në ndjenjën e sajë më të fortë - moralin, duke e sharë, fyer e torturuar ajo nuk u përkulë, por ishte e bindur se rrugën drejtë lirisë nuk do të mund t´ia shembte askush, se ajo kishte besim në vizionin e saj, që ishte vizion për jetën, familjen shoqërinë dhe shtetin.

     Të dashur bashkëatdhetar,

     Është një ndjenjë e mirë kur ne takohemi në këto përvjetore për të kujtuar së bashku veprimtarinë e atyre që punuan, vepruan e mbi të gjitha të atyre që u flijuan për lirinë e atdheut. Në vazhdën e këtyre ngjarjeve sot jemi këtu me realitetet e kohes: nga realiteti i sakrificës në realitetin e integritetit kombëtar. Interpretimi i dytë mendoj se është ende vazhdimësi e cila na sfidon për punë, dije, besim dhe mirëkuptim më të sinqertë, dhe për forma më të lehta dialogimi ne mes vete. Jo gjithmonë, politika tek ne shqiptarët ka bartë mesazhe admiruese, organizative, të cilat do të kulmonin me zgjidhjen një herë e mirë të çeshtjes shqiptare. Por, besoj se sot shqiptarët kanë kapital intelektual, moral e materialë që t’i fusin në funksion të çështjes, për të mos e tjetërsuar të kaluarën, por, investimi më i madh duhet të bëhet për të tashmen dhe të ardhmen e tyre.

 

Me respekt

Akile Dedinca’Zhegrova - Heidelberg, 21.  05.  2011

 

 

 

- DEMONSTRATAT E VITIT 1981 -

PËRMBYSËN IDENË E JUGOSLLAVIZMIT

 

     Viti 1981, do të mbetet i shënuar në historinë e re të Kosovës, sepse, pikërisht këtu ndodhi ajo thyerja e domosdoshme e diskursit të imponuar politikë nga pushtetë -  mbajtësit komunist, mbi zgjidhjen e drejtë të çështjes nacionale të Shqiptarëve në Jugosllavi. Pikërisht këto ngjarje provuan dhe dëshmuan, se të drejtat dhe pozita politike e shqiptarëve nën Jugosllavi, nuk ishte e zgjidhur.

 

 

 

     Revolta e madhe e popullit pritej të shpërthente për çdo dite. Dhe, ajo shpërtheu me tërë vrullin e saj, me 1 dhe 2 Prill 81, në demonstratat tanimë të njohura. Me një prill, që nga ora nëntë, filluan të grumbullohen njerëzit e revoltuar. Turma u rrit tej mase mbasdite, kur punëtorët filluan të dalin nga puna. Pa frikë mund të them, se atë ditë në Prishtinë ishin grmbulluar mbi 50.000 njerëz. Dhe, ajo ditë ishte madhështore. Atë ditë, publikisht, nga goja e atyre mijëra njerëzve u kërkua për Kosovën statusi i Republikës, kërkesë kjo, që u përhap në të katër anët e globit.

     Unë isha bashkë me dy kolegët e mi, Eshtref Ismajlin nga Shumi i Strugës, mësimdhënës në shkollën teknike të Prishtinës dhe Sheremet Cakajn, mësimdhënës i matematikës, me të cilin punoja së bashku në shkollën e mjekësisë në Prishtinë. Afër nesh, në këndin para kino vllaznimit, ishin nxënësit e mi, klasa e laborantëve medicinal, me sa më kujtohet, në krye me Skënder Krasniqin dhe Vehbi Tahirin, të cilët nuk më lejonin tu afrohesha. Gjendeshim fare pranë lisit, afër Komitetit Krahinor, në të cilin rreth ores 17, hypën dy veta, për t’i lexuar kërkesat në emër të demonstruesve. Kërkesat me megafon i lexoi personi me mustaqe dhe me një kapelë franceze në kokë, për të cilin më vonë do të mësoj se ishte z. Hydajet Hyseni, nga Përlepnica e Gjilanit. Protesta ishte plotësisht e qetë, pa as me të voglin incident. Ishte mrekulli të degjojë dhjetëra mijëra njerëz, të shndërruar në një gojë, që brohorisnin, duam Kosovën Republikë.

    Por, mrekullia nuk zgjati shumë. Fiks në ora 19:15 minuta, filloi sulmi i pamëshirshëm i policisë, me bomba gazi lotësjellës dhe shkopinjë gome. Prej policëve të qartur, iknim nga mundnim. Tek te shtëpia e pleqëve kam arritur të shkëputem prej masës së tronditur. Mbërrita vonë në banesë. Vetëm Arta e vogël po flinte. Ajo kishte lindur në janar 81. Sot, kur me pyet se në ç`kohe ka lindur, unë i them se, ti ke lindur bashkë me Republikën, dhe shpresoj shumë, se ti do e gëzosh atë  (këta rreshta janë shkruar në vitin 1989). Por, ajo që ndodhi të nesërmen, me dy prill, ishte diçka e papritur. Ajo ditë i përngjante luftës së vërtetë. Sulmet bëheshin edhe gjoks me gjoks. Ne ishim duarthatë, ndërsa policët të armatosur gjer në dhembë. Atë ditë ranë edhe viktimat e para. (Azem Vllasi fliste për 11 viktima por, numri i saktë i të vrarëve kurrë s’është treguar).

     Me dy prill, unë isha kryesisht të halla e sporteve “25 Maj“. Për të gjuajtur policinë, gurë kishte mjaft, sepse, pikërisht ato ditë shtrohej rruga para hallës së sporteve. Më ka mbetur në kujtesë shtëpia e Delibashiqëve, nga e cila pandërprerë shtihej me pushkë në drejtim tonin, me ç`rast vritet një i ri dhe plagoset një fëmi. Pas kësaj, me vinçin që ishte aty, tre demonstrues provojnë ta dëmtojnë këtë shtëpi, por pasi nuk munden, ia shtinë flakën. Drejtuesi i vinçit, një punëtor i „Ramiz Sadikut“ (gjithnjë mendoj se ishte Rrahman Bahtiri, anëtar i FNÇ’së), kërcen nga kabina, duke e lëshuar vinçin mbi pizgauerët e policisë, me ç`rast para menzës së studentëve i shkatrron tre prej tyre. Shtëpia e Delibashiqëve, me vite të tëra është lënë ashtu e tymosur nga zjarri, dhe me dritare të thyera, me të vetmin qëllim që, kështu të akuzoheshin shqiptarët për „dhunën“ e ushtruar mbi serbët.

     Kjo ditë, ishte e rendë për Prishtinën, dhe për tërë Kosovën. Atë ditë u pa, se pushteti komunist, serbo-jugosllav, ishte po ai që ishte gjithmonë: i egër, shovenist dhe i pa mëshirshëm. Po atë ditë, dikund nga ora 21:00, në emër të udhëheqjes së Kosovës, doli me një deklaratë për opinionin, kryetari i kryesisë së Kosovës, z.Xhavit Nimani. Në atë deklaratë, ai tha për herë të parë, se fjala është për „tentim kundërrevolucionar“, dhe për forca armiqësore, që dëshirojnë ta shkaterrojnë vëllazërim - bashkimin e kombeve dhe të kombësive të Jugosllavisë. Udhëheqja e pavendosur e Kosovës, të cilën ngjarjet e vitit 81 e kishin gjetur në një gjum të thellë (A.Vllasi thotë, se elita politike e Kosovës nuk kishte njohuri se, çfarë po ndodhte), filloi t’i kryente “detyrat” që ia kishte imponuar qendra në Beograd. Ndërsa të nesërmen, përmes radios, popullit iu drejtua edhe prijësi dhe “heroi i Kosovës”, z.Fadil Hoxha i cili e tha atë “margaritarin” e tij të njohur, kur studentët dhe pjesëmarrësit e demonstratave i pagëzoi me epitetin “plehu i Kosovës”, dhe ” bira e minit do t’u kushtoi 300 grosh”. Vërtetë, mijëra shqiptarëve iu gjetë bira e minit. I gjori xha Fadil e kishte rastin të bëhej  hero i Kosovës. Por jo, tani ishte e qartë, se heronjtë e vërtetë të Kosovës si: Shaban Polluzha, Gjon Sereçi, Emin Duraku, Xhevdet Doda, Ymer Berisha, Marie Shllaku, hoxha Idriz Velekinca (Gjilani) e shumë të tjerë, që moti hanin dhe.

     Me fjalët e udhëheqjes së pavendosur të Kosovës u hap rruga e ndjekjes së pamëshirshme të shqiptarëve, dhe sulmit mbi çdo gjë shqiptare, e cila ndjekje po vazhdon edhe sot, dhe nuk dihet se kur do të përfundoj. Menjeëhere, partia (LKJ në Kosovë), me „aminin“ e qeverisë në Beograd, filloi aksionin famoz të diferencimit dhe të burgosjeve masive të shqiptarëve. Bartës të këtij aksioni ishin edhe shumë shqiptarë, që asokohe mbanin pozita të ndryshme në organet e partisë dhe pushtetit jugosllav. Diferencimi mori hov, sidomos pas ndërrimit të z.Mahmut Bakalli, dhe ardhjes së z.Azem Vllasi në krye të Komitetit Krahinor të LKJ’së. Së pari filloi në Universitet. Pjesa më e madhe e intelektualëve heshti, ose pa bërë zë i ngrinte gishtat, për të dënuar demonstratat si kundërrevolucionare. Të paktë ishin ata si (Prof.Gani Jashari, Prof. Hajredin Hoxha, Dr.Skender Karahoda e ndonjë tjetër) që i denonin demonstratat në mënyrë energjike. 

     Akademikët Ali Hadri, Gazmend Zajmi, Mark Krasniqi, Dervish Rozhaja, Rexhep Qosja, Fehmi Agani, Nexhat Daci e tj., kurrë nuk i dënuan demonstratat si kundërrevolucionare (kujto Akademik Hadrin, kur i thotë Azem Vllasit, vëllaçko, ruaje njërin gisht për vete, se për mua njëri të mjafton), ndërsa mund të thuhet lirishtë se, intelektualët e vetëm, që hapur e mbrojtën kërkesën për Republiken e Kosovës ishin: i nderuari Mr. Ukshin Hoti (intelektuali dhe luftëtari me i sarifikuar për Republikën e Kosovës), Mr.Halil Alidemaj, regjisori Ekrem Kryeziu e ndonjë tjetër,  por, ata u burgosën menjëhere.

     Viti 1981, do të mbetet i shënuar në historinë e re të Kosovës, sepse, pikërisht këtu ndodhi ajo thyerja e domosdoshme e diskursit të imponuar politikë nga pushtetëmbajtësit komunist, mbi zgjidhjen e drejtë të çështjes nacionale të Shqiptarëve në Jugosllavi. Pikërisht këto ngjarje provuan dhe dëshmuan, se të drejtat dhe pozita politike e shqiptarëve nën Jugosllavi, nuk ishte e zgjidhur. Për shkak se „pushtetëmbajtësve jugosllavë në Kosovë“, pranvera e vitit 81 ua hoqi maskat e „baballarëve të kombit“, ata edhe sot e kësaj dite, edhe pse rrallë flasin, mundohen ti njollosin këto ngjarje, dhe drejtuesit e tyre ti denoncojnë si të shitur.

     Sipas strukturave shtetërore Jugosllave në Kosovë, ngjarjet e vitit 1981, janë vepër e pushtetit Serb, me qëllim që Kosovës ti merret autonomia politike. Këto struktura kishin filluar të besonin në idenë e jugosllavizmit, dhe në bindjen e rrejshme, se Kosova në Federatën Jugosllave e kishte statusin e Republikës, asaj i mungonte vetëm emri. Nuk e kuptonin dot, se Jugosllavia e Titos, kishte vdekur, dhe ishte varrosur, bashkë me Titon në Dedinje. Me apo pa ngjarjet e vitit 81, Beogradi do t’ia merrte autonominë Kosovës (siç e quante Ukshin Hoti, autonomi e brishtë, të cilën edhe një fllad vere e rrëzon për tokë). Ata kishin pritur vetëm vdekjen e Titos.

 

Tefik Ramadani’Qarri - Heidelberg, 21. 05. 2011

 

* ) Autori është Dipl. Heilpädagog/Defektolog, ish’pjesëmarrës në demonstratat e pranverës 1981 dhe ish i burgosur politik.

 

 

 

 

KONCEPTI I REVOLUCIONIT TË VITIT 1981

 

     Revolucioni shqiptar i vitit 1981 - ishte një kambanë që të zgjonte nga gjumi politik edhe shqiptarët në Maqedoni e në Mal të Zi, po edhe në shtete të tjera e në Mërgatë, për ta lidhur fort zinxhirin atdhetarë që fronti i veprimit të ishte i shumanshëm dhe i efektshëm, që regjimi jugosllav të goditej nga një grusht i pashërueshëm shqiptar. Dhe pikërisht kështu ndodhi, falë figurave emblematike legjendare, siç është i madhi ynë, Adem Demaçi, i cili u bë shpresa e kombit, bashkë me shumë grupe revolucionare që vepruan në të gjitha trojet shqiptare dhe në Mërgatë…

 

 

 

     Që në fillim do të thosha se Ngjarjet e vitit 1981, më e saktë do të ishte të quheshin:
Revolucioni gjith
ëpopullor, që ishte vazhdimësi e misionit atdhetar të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, e Luftës për Pavarësinë e Shqipërisë, e Çlirimit të Kosovës nga zgjedha hegjemoniste e Jugosllavisë; vazhdimësi e luftës me penë e me pushkë e atdhetarëve, që synim kryesor kishin - BASHKIMIN e të gjitha trojeve shqiptare të pushtuara nga fqinjët, me Shqipërinë, synim këtë që armiqtë e kombit tonë, me taktikë,e quanin: "Synim për Shqipëri të Madhe, slogan ky armiqësor, për ta njollosur luftën e drejtë të shqiptarëve, që në fakt asnjë logjikë nuk na sjell argumente, sepse nuk ka Shqipëri të "MADHE" apo "TË VOGËL", por është një Shqipëri Etnike Natyrore me trojet e veta. Revolucioni i vitit 1981, nuk mund të quhet, thjesht, një demonstratë dosido me grumbuj turmash, një demonstratë anarkiste, spontane, euforike, por një Revolucion i parapërgatitur dhe i organizuar mirë prej forcave përparimtare atdhetare e figurave, që fijete përpjekjeve dhe luftrave të vazhdueshme i mbajtën të pakëputshme drejt çlirimit nga robëria sllave, si një krijesë artificiale me toka të pushtuara, e quajtur Jugosllavi.

     Revolucionin e Pranverës së lavdishme të vitit 1981, duhet ta shohim si koncept, që ishte I pari revolucion që theu akullin dhe e hoqi iluzionin se Jugosllavia ishte "SHTET I SHENJTË", "i pandryshueshëm". Ky Revolucion shqiptar, pra, u tregoi popujve të Jugosllavisë, po edhe opinionit ndërkombëtar, se ai shtet me emrin Jugosllavi, ishte ndërtuar prej qelqi dhe gjithësesi do të pëlciste për një kohë të shkurtër, sepse ishte shtet i formuar me themel gënjeshtrash e dhune. Në opinion, për Revolucionin Gjithëpopullor Shqiptar të Kosovës kishte zëra që thoshin se ai ishte "i manipuluar nga një forcë e huaj, "e brendshme" apo "e jashtme" "për t'ia këputur perspektivën" aq "të vrullshme" Kosovës, sepse Kosova kinse "vetvetiu" do të shkëputej nga njësia federative e Jugosllavisë. Pra, Revolucionin e quanin si shpërthim "të parakohshëm", "të dëmshëm".

     Revolucioni i Pranverës 1981- ishte hapi i parë i shkatërrimit të Jugosllavisë, pikërisht duke e demaskuar atë "shkëlqim" të rrejshëm të atij shteti, ndikoj që shqiptarët të këndelleshin e të bindeshin se nuk është turp as kundërnjerëzore të jesh nacionalist e ta duash, së pari, vetveten, se po nuk qe i tillë, të tjerët do ta shfrytëzojnë kundër teje. Regjimi jugosllav, përballë opinionit ndërkombëtar, jepte një lustër për ta fshehur terrorin që ushtronte mbi shqiptarët: "Ja, zotërinj, te ne shqiptarët janë të privilegjuar - kryetar i shtetit tonë është shqiptar Sinan Hasani...", që në fakt ai ishte një kukull që i shërbente vetëm sovranit të vetë, Titos dhe regjimit. Revolucioni 1981 i hoqi maskën Josip Broz Titos, që nëpër botë proklamohej se udhëhiqte një shtet me të drejta "të shkëlqyera" për të gjitha kombësitë që e përbënin Jugosllavinë dhe ai, Titoja, bënte thirrje që sistemin Vetëqeverisës të tij ta merrnin "model" dhe shtetet e tjera të botës.

     Revolucioni gjithëpopullor - i këndelli të gjithë ata që ishin me dyshime në forcën - POPULL, që ishin të bindur për paprekshmërinë e Jugosllavisë, sepse, për shumëkënd, Jugosllavia ishte një gogol. Ky Revolucion shqiptar qartësoi çdo gjë që ishte kundër interesave kombëtare shqiptare, siç ishte shfrytëzimi i pamëshirshëm ekonomik, siç ishte shfrytëzimi i TREPÇËS, kur në nivelin shtetëror jugosllav bënte pjesë me 3O% të eksportit të pasurisë, po që ishte dhe një garanci bankare për marrjen e kredive. Me një fjalë ,,ky Revolucion, ua hoqi maskën të gjitha skenave e prapaskenave, që ishin në dëm të Kosovës; atëbotë Kosova ishte tërësisht e izoluar nga tregu ekonomik, politik, kulturor e kombëtar.

     Revolucioni i vitit 1981 - ishte udhërrëfyesi, ishte thirrja për popullin: O SOT O KURRË! KA ARDHË SAHATI! Ndihmesë të pallogaritshme, për mbajtjen e frymës atdhetare, për sqarime të sakta të prapavijave për të gjitha situatat dha Qeveria Shqiptare në krye me Enver Hoxhën, që në mënyrë kujdestare të prindit, përmes shtypit e mediave të tjera në shumë gjuhë të botës, njoftonte opinionin ndërkombëtar se ç'po ndodhte në të vërtetë në Kosovë me shqiptarët. Përveç kësaj, Shqipëria, me seriozitetin më të madh po përgatitej edhe ushtarakisht që, po të krijohej situatë e pashmangshme alarmante, të ndërhynte ushtarakisht për ta çliruar Kosovën. Dhe, po ai, Enver Hoxha, për hirë të Kosovës dhe viseve të tjera të pushtuara shqiptare, me Jugosllavinë nuk bëri asnjë lëshim a marrëveshje, që do të dëmtonte interesat e shqiptarëve, përkundrazi, me këmbëngulje, ngriste zërin e protestes për vëllezërit, siç thoshte vazhdimisht, sepse këtë e trajtonte si një plagë gjithëkombëtare.

     Revolucioni shqiptar i vitit 1981 - ishte një kambanë që të zgjonte nga gjumi politik edhe shqiptarët në Maqedoni e në Mal të Zi, po edhe në shtete të tjera e në Mërgatë, për ta lidhur fort zinxhirin atdhetarë që fronti i veprimit të ishte i shumanshëm dhe i efektshëm, që regjimi jugosllav të goditej nga një grusht i pashërueshëm shqiptar. Dhe pikërisht kështu ndodhi, falë figurave emblematike legjendare, siç është i madhi ynë, Adem Demaçi, i cili u bë shpresa e kombit, bashkë me shumë grupe revolucionare që vepruan në të gjitha trojet shqiptare dhe në Mërgatë, të cilët ditën masën ta drejtojnë e ta kordinojnë në mënyrë të shkëlqyer, pavarësisht vështirësive të mëdha që ishin.

     Një ndihmesë të madhe për parapërgatitjen e Revolucionit të Pranverës 1981 dha veprimtari i pandalshëm, Ramadan Pllana, i cili në mënyrë të shkëlqyer e zgjeroi rrjetin e veprimtarisë ilegale në të gjitha trojet shqiptare, dhe në Mërgatë ishin Jusuf Gërvalla e Kadri Zeka, të cilët kishin marrë përsipër që, në emër të idealit kombëtar të bënin bashkimin e LNÇKVSHL, e udhëhequr nga Jusufi dhe OMLK, të udhëhequr nga Kadriu, lëvizje këto, si më të mëdhatë në atë kohë, kur Jusufi vepronte në Gjermani, ndërsa Kadriu në Zvicër. Këta të dy veprimtarë me bashkëpunëtorët e tjerë kishin për qëllim që të shkrinin të gjitha grupet ilegale në një Lëvizje gjithëpopullore, për t'iu shmangur përçarjeve, sepse misioni i vetëm kombëtar ishte bashkimi i të gjitha trojeve shqiptare me Shqipërinë në një shtet.

     Me fillimin e shkatërrimit të Jugosllavisë, pra, në prag të viteve të nëntëdhjeta, u krijua një mendësi vetëmashtruese se "erërat demokratike" vetvetiu do ta ndryshojnë gjendjen e shqiptarëve. Andaj elita e Lidhjes Demokratike e Kosovës, përdori shpresën dhe besimin e masës së gjerë për t'i futur në një ombrellë që nuk priste shiun, duke e gënjyer masën e lodhur se çdo gjë do të pikë prej qiellit, po paraprakisht, duke e shfrytëzuar modestinë dhe shpirtin e sakrificës të ish-të burgosurve politikë, duke i marrë shumë prej tyre në gjirin e LDK me prapavijë për të mbledhur poena në masën e gjerë për interesa karrieriste në dobi të titizmit jugosllav.

     Në vazhdim, nuk kaloi shumë kohë dhe LDK, me orientimet e saj oportuniste, për ta ruajtur "virgjërinë" politike të saj, deklarohej: "Ne jemi kundër ekstremizmit, e dënojmë atë", i hapte udhë regjimit serb për t'i goditur veprimtarët revolucionarë, si "Të parehatshëm” “Anakronikë”, qëndrim ky i LDK, që masën e gjerë shqiptare po e klasifikonte në dy ekstreme të kundërta, kështu që qëndrimi reaksionar i LDK ndikoi që shumë intelektualë atdhetarë të ndiqeshin e të burgoseshin,siç ndodhi me atdhetarin e politologun e shquar, Ukshin Hoti. Pra, LDK, e sabotoi UDHËN E LIRISË, duke e çorientuar një masë të madhe të popullit, për ta vështirësuar më shumë luftën e vazhdueshme që po zhvillohej nga të gjitha këndet kombëtare, sepse LDK, në krye me Ibrahim Rugovën, proklamonte haptazi se "ekstremistët" po e prishnin "Paqen", sipas gënjeshtrave të të cilit, Republika e Kosovës do të pikonte nga qielli. Nga ana tjetër, Ibrahim Rugova, vazhdimisht opinionit ndërkombëtar i servonte një qëndrim sikur çdo gjë ishte në rregull në Kosovë, sepse "funksiononte" "Pushteti paralel".

     Revolucioni i vitit 1981, me një mund të madh e ruajti frymën atdhetare në vazhdimësi, ndonëse vetë lindja ogurzezë e LDK e pengoi dhe i doli prag për ta sabotuar misionin e shenjtë për Çlirimin e Kosovës; kjo ndodhi edhe gjatë Luftës heroike të së lavdishmes USHTRI ÇLIRIMTARE TË KOSOVËS, që ishte kurorëzim i forcave atdhetare të shumë brezave, që kurrë nuk i këputën fijet e përpjekjeve për Çlirimin e trojeve shqiptare, ndërkohë që Ibrahim Rugova me klikën e tij, si pykë djalli për përçarjen e shqiptarëve stisën me nguti formacionin famëkeq të quajtur FARK, duke e kërcënuar një vëllavrasje tragjike, kur gjatë Luftës kundër Serbisë e pengoi dhe e sabotoi USHTRINË ÇLIRIMTARE. Kjo situatë të përkujton pikërisht periudhën në prag të vitit 1912, kur shumë luftëtarë ishin nën tutelën e osmanëve që e pengonin Pavarësinë e Shqipërisë, ndonëse shumë sish të LDK e kuptuan realitetin dhe iu bashkuan aradhave të UÇK, ushtri e cila idealin e kahmotshëm kombëtar e kurorëzoi me fitore - me çlirimin e me pavarësimin e Kosovës, të ndihmuar nga miqtë amerikanë e disa shtete të Evropës.

     Por ideali final kombëtar i shqiptarëve për të ardhmen është BASHKIMI I TROJEVE SHQIPTARE NË NJË SHQIPËRI dhe ky ideal nuk është një iluzion folklorist, por do të bëhet njëmendësi, siç u bë pavarësimi i Kosovës. SI E PËRJETUAM REVOLUCIONIN SHQIPTAR, NË KOHËN KUR NE ISHIM BURGOSUR MË PARË? Pak ditë para se të burgosesha (në nëntor 1979), në Ditarin tim kisha shkruar pikërisht kështu: "Së shpejti do ta nisim Dasmën dhe do ta shporrim tymin e zi helmues e mësitët me sy të këqinj dhe do ta martojmë Diellin me Lulen..." dhe këtë tekst ia kisha dërguar Celulës "DIELLIRI", në të cilën ishin pjesëtarë: Raif Çelaj, Nexhmedin Melenica, Mehë Uka (tash dëshmor), Rrahim Rama, Magbule Qyqalla, në Shkollën Normale të Prishtinës. Unë (S.Q.) me shokët Ramadan Pllana, Avdyl Lahu, Rrahman Llugaxhiu, Emrush Xhemaili, Skënder Jashari, Hajdin Abazi, Ibrahim Shala dhe Asllan Loshi, pikërisht kur si një vullkan shpërtheu Revolucioni, më 1 prill 1981, u gjendëm në Burgun e Mitrovicës së Sremit. Për çudi, po në një anë, edhe për krenari, të burgosurit joshqiptarë në atë Burg kishin marrë frikë, sikur e kishin humbur pusullën dhe neve shqiptarëve na shikonin sa me urrejtje, aq dhe me frikë dhe, po na trajtonin sikur ne ishim ATA QË PO E HANIM JUGOSLLAVINË. Po, çka ishte qesharake, mua dhe shokut tim, Ramadan Pllana, një i buirgosur politik serb na përgjërohej gati me vajë në buzë: "AMAN, DUAJENI JUGOSLLAVINË... NUK ËSHTË E KEQE JUGOSLLAVIA!...", sepse të gjithë ishin bindur se shqiptarët ishin të pathyeshëm dhe të parët që po ia thërmonin themelin shtetit jugosllav.

 

Sylejman Qyqalla - Heidelberg, më 21 Maj 2011

 

 

FOTOALBUMI NGA TRIBUNA KUSHTUAR

30 VJETORIT TË PRANVERËS ’81

 

                       ( Përgatiti Moderatori i www.pashtriku.org - Sheradin Berisha )

________________________________________________________________________

 

© Pashtriku.org, Maj, 2011

________________________________________________________________________

 (BURGOSJA E RINISË SIME )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

( NË VITIN 1981 NIS RRËNIMI JUGOSLLAVISË )

 

 

 

 

 

Datenschutzerklärung
Eigene Webseite von Beepworld
 
Verantwortlich für den Inhalt dieser Seite ist ausschließlich der
Autor dieser Homepage, kontaktierbar über dieses Formular!