TA NJOHIM ETNIKUMIN SHQIPTAR

 

 

 

 

Në 103 vjetorin e Kongresit të Manastirit

KONGRESI I MANASTIRIT

( 14 – 22. 11. 1908 )

 

..

Ta njohim të kaluarën tonë 

VENDOSJA E SLLAVËVE

NË ILIRIK DHE MAQEDONIA

 

Shkruan: Shefki Ollomani - Tetor 2011

 

 

 

Ta njohim të kaluarën tonë 

 ALEKSANDRI I MADH - LEKA

 

Shkruan: Shefki Ollomani - Tetor 2011

 

 .

. 

Kah po shkon Kombi Shqiptar?!

KOMBI DHE BASHKIMI

KOMBËTAR I SHQIPTARËVE

Shkruan: Enis Sulstarova

 

 

PRANVERA SHQIPTARE 1981

 

Në fokus të historianit

 

“BETEJA E KOSOVËS” (1389)

NUK KA NDODHUR!

 

( Shkruan: Prof. Dr. Muhamet Pirraku )

 

 

 

  

 

LEXONI:

LIBRA MBI PELLAZGËT, ILIRËT DHE SHQIPTARËT

Klikoni mbi foto: + ketu

 ,

 

 

 

SHQIPTARËT LUFTUAN QË TA BËJNË  SHQIPËRINË...

 

VENDBANIMET E SHQIPËRISË SË VJETËR VERILINDORE

ME PATRONIME NGA LEKSIKU I SHPREHJEVE SHQIPTARE

( Shkruan: Reshat Avdiu )

.

 

 SELCA E HARRUAR (NJË VEND I LASHTË)

.

GJURMË HISTORIKE

«LIGJI I LUFTËS» NA VË PËRKRAH

MUSSOLINIT DHE HITLERIT

Shkruan: Fatbardha Demi – Tiranë, 25. 06. 2011

 

.

 

Gjurmët e para shqiptare

 RRËNJA SHQIPTARE ËSHTË PELLAZGE

Shkruan: Brahim Avdyli

 

.

 

Në fokus të historianit

 HISTORIA E SKËNDERBEUT NUK ËSHTË AS MIT

E AS LEGJENDË POR NJË HISTORI E VËRTET

 

Të mësojmë origjinën dhe rolin historik të gjuhës që flasim!

 

TË NDALET INKUIZICIONI MESJETAR I ALBANOLOGJISË

ZYRTARE NDAJGJUHËS PELLAZGO-SHQIPE!

Shkruan: Fatbardha Demi

 

 

G.F.WILLIAMS: SHQIPTARËT

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

INSTITUTI ALBANOLOGJIK I PRISHTINËS

DREJTSHKRIMI I GJUHËS SHQIPE

Lexoni: Më gjerësisht 

 

FATBARDHA DEMI:

 

KOMBËSIA E SHQIPTARËVE ËSHTË PESHUAR PËRHERË ME LIRINË

Lexoni: Më gjerësisht 

 

 

ALBANËT ME FAMË NË MIJËVJEÇARË

( Nga Troja e lashtë deri në ditët tona )

  _______________________________________________

Shkruan: Elena Kocaqi

 _______________________________________________

 

 

     Ky studim ka si objekt figurat më të famshme shqiptare, ose me rrënjë shqiptare, të cilët kanë lënë gjurmë të thella në historinë botërore. Shqiptarët janë krijuesit dhe qeveritarët e perandorive më të mëdha të njerëzimit; Perandoritë, si ajo e Aleksandrit të Madh, Romës, Bizantit dhe Osmanëve, janë në thelbin e tyre perandori të krijuara dhe qeverisura nga shqiptarët, apo nga paraardhësit e tyre, pellazgo-ilirët.

 

Lexoni: Më gjerësisht 

 

 

 

GREQIA PËRPARA GREKËVE

 

 

      A janë Pellazgët grekë të mirëfilltë? Kuptimi i emrit, që mbahet si më i lashti, është në veçanti më i debatueshmi dhe pranon shpjegime të shumta studiuesish. Por sot, një përgjigje na vjen nëpërmjet një trajtese të veçantë të Louis Benloew, bërë që në 1877, në veprën "Greqia para grekëve", titulli në origjinal është „La Grece avant les Grecs“. Libri ëshët botuar në shqip nga Shtëpia botuese: „Plejad“ në vitin 2008 dhe ka 376 faqe.

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

KOSOVA DHE KUVENDI VLORËS

 ( JANAR - 28 NËNTOR 1912 )

 

 

     Shekulli i XIX për popullin shqiptar, ashtu si për të gjithë popujt e tjerë të Ballkanit, shënoi një epokë të re në historinë e tij, atë të Rilindjes Kombëtare. Gjatë këtij shekulli u organizuan lëvizje të shumta kombëtare të cilat pashmangshëm çuan në çlirimin e popujve nga sundimi i Perandorisë Osmane dhe në krijimin e shteteve të pavarura.

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

KUSH E DOGJI FLAMURIN E ISMAIL QEMALIT?!

 

 

     Për shumë vjet ka dominuar versioni zyrtar se flamuri që Ismail Qemali ngriti më 28 Nëntor 1912 në Vlorë, u qëndis nga korçarja Marigo Pozio, e cila atëkohë jetonte  në Vlorë, dhe thuhet se ajo e qëndisi flamurin brenda natës.

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

PROBLEMET DHE SFIDAT

NË HISTORIOGRAFINË SHQIPTARE

     Historiografia shqiptare është dije albanistike, lindjen dhe rriten e së cilës e kanë përcjellë fatet e lirisë së kombit dhe të shtetit shqiptar. Lindja dhe zhvillimi i saj ka ndodhur në rrethana të ndera dhe specifike. Historiografisë shqiptare i mungon parahistoria e saj e mirëfilltë në kuadër të dijës së filozofisë dhe i mungon shkolla historiografike moderne e shekullit XIX krejt deri në mesin e viteve ’30 të shekullit XX, e cila ka qenë tepër jetëshkurtër.

Lexoni: Më gjerësisht 

 

 

 

KU SHTRIHEN KUFIJTË E KOMBIT SHQIPTARË?

 

     Kufijtë etnik shqiptarë fillojnë prej buzëdetit Adriatik, dhe atë nga gryka e Shpuzës, pastaj duke vazhduar në veri të Tivarit, dhe përmbyllen duke e ndjekur drejtimin në verilindje të liqenit të Shkodrës, malet e Tërgovishtës, (Treguari) të Shkodrës, Hotit, Grudës, Gucisë, Plavës, Pejës dhe krejt rrafshin verior të Mitrovicës, e deri në katundet e Kurshumlisë, dhe të Prokupjes:

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

HISTORIA E HIMNIT

DHE FLAMURIT TONË KOMBËTAR

     Deri më tani, poeti Lasgush Poradeci është ai i cili ka përshkruar dhe botuar i pari historinë e krijimit të himnit tonë. Në punimin “Himni kombëtar “Flamurit pranë të bashkuar dhe gjeneza e tij”, L. Poradeci bëhet kështu edhe rrëfyesi kryesor për këtë ngjarje madhore.

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

ROLI HISTORIK I KONGRESIT TË MANASTIRIT

PËR NJËSIMIN E ALFABETIT TË GJUHËS SHQIPE

( 14 - 22. XI. 1908 )

Kongresi u hap në Manastir më 14 nëntor 1908 dhe i vijoi punimet deri më 22 nëntor. Në Kongres morën pjesë 32 delegatë me të drejtë vote, që përfaqësonin 26 qytete e shoqëri të ndryshme shqiptare brenda dhe jashtë atdheut, si dhe 18 delegatë të tjerë si pjesëmarrës pa të drejtë vote.

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

SHQIPËRIA VERILINDORE NË SHËNIMET E FALSIFIKATORËVE SERBOMAQEDONAS

- PËR SHEKULLIN E XVI DHE XVII -

 

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

IRO TASE:

TË HUAJT PËR SHQIPËRINË DHE SHQIPTARËT 

 

NË ARKIVAT E STAMBOLLIT KA MILIONA DOKUMENTA PËR SHQIPTARËT

 

Dokument: Një Ferman Osman

 

     Është për t’u habitur fakti se në secilin fond të Arkivit do të gjesh dokumenta që në një mënyrë apo në një tjetër flasin për shqiptarët. Nuk mundem të them një numër të saktë për dokumentat në të cilat përmenden shqiptarët, por më duket se janë me miliona dhe këto dokumenta nuk përfshijnë vetëm trevat aktuale që popullohen nga shqiptarët por të gjithë teritorin osman ku ka patur shqiptarë.

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

ÇAMËRIA - RRËNJËT I KA TE PELLAZGËT

Klikni mbi hartë

 

GJUHA SHQIPE ËSHTË TRASHËGUESJA

E PELLAZGJISHTES SË LASHTË

 

     Për sa i përket historisë ose gjuhës shqipe, sot, çfarë duhet të provojnë dijetarët si parahistorianët, historianët, arkeologët ose gjuhëtarët? Së pari, duhet provuar shkencërisht me anë të studimeve dhe hulumtimeve të thelluara të bazuara me argumente provuese, akte dhe fakte të pakundërshtueshme dhe analiza të drejta se shqiptarët janë me të vërtet pasardhësit e pellazgëve.

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

LIBRA QË TRAJTOJNË GJUHËN SHQIPE

 

 

PIRRO II - MBRETI EPIROT

 

Pirro II (319 - 272 para Krishtit) mbretëroi në Epir

nga 295 deri më 272 para Krishtit.

 

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

PUSHTIMI I SHQIPËRISË VERILINDORE

NGA KRALËT E SERBISË

 

     Edhe sot me të drejtë mund t’i themi Serbisë Jugore ku ndodhet: Vraja, Leskoci, Nishi, Prokupla, Kurshumlia, Toplica, Piroti, Negotini, Zajçari, Krushevci, Smedereva, Pllana e Madhe etj. Shqipëri e Vjetër Verilindore. Në fillim të shek. XIX, kryesisht më 1833, Turqia evropiane, Serbisë, do t’ia njihte një gjysmë autonomie në Pashallëkun e Beogradit, ku një pjesë bukur e madhe e këtij pashallëku ishte i banuar edhe me etnos shqiptarë, dhe që atëherë Serbia do të fillonte të tregtonte me trojet tona stërgjyshore të Nishit dhe Toplicës.

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

E VËRTETA HISTORIKE MBI

KARAKTERIN ETNIK TË „VORIO EPIROTËVE“

( Harta e Ilirisë )

 

      Historianët dhe gjuhëtarët quajnë Greqi territorin e banuar nga grekët edhe para se ata të arrinin në atë vend. Dy qytetërimet e para evropiane paragreke, të cilat kanë lulëzuar në Kretë dhe në pjesën më jugore të gadishullit Ballkanik (Greqi e sotme) para se të arrinin grekët në këto vende, quhen padrejtësisht qytetërime greke.

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

PELLAZGËT KANË FOLUR KËTË

GJUHË QË FLASIM NE SOT

 

     Shqiptarët flasin një nga më të vjetra e më të bukura gjuhë të dheut. Gjuhët që kanë qënë të ngjashme dhe bashkëkohëse me gjuhën shqipe janë zhdukur prej mijëra vjetësh, dhe nuk fliten më në asnjë vend të botës… Pa dyshim Pellazgët janë kombi më i vjetër arian i Europës. Ka shumë fakte dhe shumë rrëfime që na tregojnë se Pellazgët që ne na duken si një përrallë për faktin që janë një komb shumë i lashtë, kanë folur këtë gjuhë që flasim edhe ne sot e kësaj dite.

 

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 

ROLI PELLAZGO - ILIR NË KRIJIMIN E KOMBEVE DHE GJUHËVE EVROPIANE

 

     Historianët flasin dhe shkruajnë për kulturat e krijuara nga popuj prehistorik dhe historik, por në lidhje me etnicitetin e popujve që krijuan këto qytetërime, ata flasin pak ose aspak. (…) Pothuajse të gjitha kombet antike evropiane janë me origjinë nga substrakti pellazgo-ilir. Këtu, nuk bën përjashtim as Greqia e Roma, pasi të dhënat tregojnë se popullsia paragreke, por edhe ajo antike greke, ka qënë e një prejardhje pellazgo-ilire, po ashtu dhe ajo romake.

 

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

PELLAZGËT ANTIK EGZISTONIN DHE

EGZISTOJNË EDHE SOT NËPËRMJET SHQIPTARËVE

 

     Pellazgët antik egzistonin dhe egzistojnë edhe sot nëpërmjet shqiptarëve, gjuha e të cilëve është fosil i gjallë i asaj që ishte gjuha e parë Evropiane. Për fat të keq askush nuk dyshonte që shqipja qënkish kaq e vjetër…Në mungesë të shkrimeve pellazge (që janë shkatërruar ndoshta nga pushtuesit Helenë), ata kanë lënë gjurmë gojore si psh: epopetë e quajtura homerike, emrat e mitologjisë së ashtuquajtur greke, toponimet, oronimet, eponimet, anthroponimet që dhe sot nuk mund të shpjegohen veçse me gjuhën e sotme shqipe.

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

PREJARDHJA E GREQISHTES

NGA GJUHA SHQIPE: NËNA E SAJ

 

     ”...Shqiptarët janë më të vjetër se grekët, kjo s’ka dyshim, tingulli monosilabik është provë për këtë. Origjina e shqipes dhe e greqishtes nxjerr në pah në mënyrë të padiskutueshme raportin e vërtetë mes tyre, atë të prejardhjes së greqishtes nga gjuha shqipe: nëna e saj”. (Robert d’Angely)

 

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

GJUHA  SHQIPE

NJË MINIERË ARI GJUHËSORE!

     Gjuha jonë, pellazgo-shqipe, i lindi figurat dhe simbolet e pellazgëve, që u qëndisën në veshjen malësore. Gjuha (se edhe sipas Biblës: e para lindi fjala) i lindi edhe vetë ato: Perëndite e lashta! (emrat e shumicës se Perëndive të Olimpit kanë kuptim vetëm në gjuhën shqipe).

 

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

ZANAFILLA E GREQISË MODERNE

ËSHTË SHQIPTARE

 

     Në të vërtetë zanafilla e Greqisë moderne është kryekëput shqiptare. Çdo shkrimtar, kronikan apo historian i shekullit të nëntëmbëdhjetë rregullisht ravijëzon fytyrën shqiptare të asaj që sot quhet Greqi.

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

ORIGJINA PELLAZGE E GJUHËS

ILIRE - SHQIPE

 

     Në librin "Shqiptarët…" autori francez Edwin Zhak  nxjerr lidhjen që ekziston ndërmjet gjuhës shqipe dhe asaj pellazge. Gjë të cilën, fatkeqësisht, studjuesit shqiptarë, njerëzit e gjuhësisë, me tituj dhe grada, nuk e pranojnë madje ironizojnë kur autorë të tjerë nxjerrin këtë fakt tashmë i studjuar dhe i konkluduar nga shumë burime. 

Lexoni: Më gjerësisht

  

LEKA I MADH:

PELLAZG - ILIR - SHQIPTAR

 

     Leka i Madh ka folë Shqip dhe duhet të kuptohet si Shqiptar, edhepse në atë kohë nuk kishte etni shqiptare, por kishte etni ilire,  makedhone, dardane, mollose, epirote etj., pra kishte etni Pellazge, e cila është paraardhësja e etnisë së sotme Shqiptare.

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

ALEKSANDRI I MADH

I GREQISË APO I SHQIPTARËVE

 

     Emri i Aleksandrit të Madh ende vazhdon të krijojë trubullira politike edhe sot këtu e dymijë e dyqind vjet nga vdekja e tij duke bërë që politikat e vendeve të ndryshme të varen shpeshherë nga lavdia dhe emri i tij për ta privatizuar. A ishte grek Aleksandri? Çfarë e lidhte atë me shqiptarët dhe grekët mbretin e Maqedonisë Antike?

 

Lexoni: Më gjerësisht

 

 T A   NJ O H I M   Ç A M Ë R I N Ë

 

...

THE “IGNORANCE” OF THE „QELESHE“

STUDIME HISTORIKE

 

 

( Përgatiti moderatori i www.pashtriku.org - Sheradin Berisha )

 

...

 

Datenschutzerklärung
powered by Beepworld